Koselig med PEIS

Peis med widescreen

Ja takk, begge deler! sier dagens husbyggere, og velger både varmepumpe og ildsted. Og kanskje er det lurt. Hvis strømmen går, kan du være sikker på én ting: Vedovnen virker alltid!

Selv om vi ikke trenger vedfyringen for å dekke varmebehovet, er det mange som ønsker det for kosens og hyggens skyld. Å sitte og se på varmepumpa er ikke helt det samme som å sitte foran en vedovn med åpne flammer, sier Leif Arne Skogsholm, salgsdirektør i Jøtul.

KOS OG HYGGE
Stort flammebilde, fleksibel plassering, dekorativt og minimalt med varme. Det er noen av kravene dagens husbyggere stiller til ildstedet, som har gått fra å være kanskje husets viktigste varmekilde til å bli et stemningsskapende møbel. Nordmenn er som kjent verdensmestere i hjemmekos, og for mange er det ensbetydende med lyden av knitrende bål og flammer som kaster varmgult lys ut i rommet. Og hvor du plasserer ildstedet, er svært fleksibelt.
– Med nye og moderne stålpiper kan ildstedet i prinspippet plasseres hvor som helst, også midt i rommet, enten det er en frittstående ovn eller peisinnsats integrert i veggen, sier Skogsholm.

Du kan skreddersy peisinnsatsen
Du kan skreddersy peisinnsatser slik at de passer for ditt rom. Og du kan selv velge hvor mange sider du vil se flammene fra.

PEIS MED WIDESCREEN
Størst mulig flammebilde er det som gjelder akkurat nå. Det har Jøtul tatt konsekvensen av og lanserte i år en widescreen-peis som er 73,5 centimeter bred og 52,4 høy.
– Jøtul 1 620 er en støpejernsinnsats med et moderne og minimalistisk uttrykk som passer både som peiskassett til åpne/gamle peiser og som innsats til nydesignede peiser. Innsatsen har et stort og bredt flammebilde med mulighet for glass i front samt på én eller begge sider

En svært fleksibel løsning som glir rett inn i moderne hjem, sier Skogsholm – og legger til at du også kan bygge omrammingen selv. Da kan du få en skreddersydd løsning med farger og materialvalg som står i stil med resten av interiøret.

Smart vedovn for liten plassSmart vedovn for liten plass. Og hvorfor ikke velge en hvit ovn?

Nostalgisk vedovn i gammel stilNostalgisk vedovn i gammel stil.

KOS FREMFOR VARME
Men det er kos vi vil ha, ikke varme. Riktignok er det deilig å kjenne strålevarmen fra ildstedet, men ikke for mye.
– Vår nye støpejernsinnsats er utviklet for å imøtekomme kravet fra dagens forbrukere både på design og varmeeffekt. Ovnen kan gi inntil 12 kilowatt, men brenner også rent på under 4 kilowatt. Du får med andre ord kosen, men slipper den intense varmen, forteller Skogsholm.
Noen tommelfingerregler: Velg et ildsted som passer dine ønsker og behov. Velger du vedfyring som primæroppvarming, trenger du et ildsted med større varmekapasitet enn om det kun er for kosens skyld. Og uansett hva du velger: Sørg for at du fyrer riktig! Det sparer både lommeboka og miljøet.

FS-173-FRL int02Moderne og stilig peisovn i kleberstein.

KRAV TIL PIPE
Med dagens byggeforskrifter skal alle nye eneboliger, to- til firemannsboliger, rekke- og terrassehus ha pipe/skorstein. Unntak er hus med vannbåren varme og hus bygget etter standarden for passivhus. Om du fører pipa helt frem til et ildsted, er derimot opp til deg.
– Med en stålpipeløsning imøtekommer du kravet til pipe over taket samtidig som du får fleksibiliteten til å lage et ildsted når og der du måtte ønske, sier Skogsholm.

F 602 til DM 2STØPEJERN, KLEBERSTEIN ELLER STÅL?
Usikker på hvilket materiale du skal velge? Ha i mente at et ildsted ikke er noe du bytter så ofte. Støpejern er solid og materialet beveger seg ikke når det blir varmt – følgelig får du et «stille» bål. Stål, derimot, utvider og trekker seg sammen avhengig av temperaturen, og kan kneppe og lage en del lyd. Hvis magasinering av varme er viktig, er kleberstein et godt valg.

fyringstips


SLIK FYRER DU RIKTIG

Nye, rentbrennende ovner gir lave utslipp og avgir god varme. Det forutsetter at du fyrer riktig!
Når pipa og ildstedet er kaldt, kan det være vanskelig å få varmen fra bålet til å stige. Sliter du med dårlig trekk i pipa, kan det skyldes at du ikke tenner opp riktig eller legger inn for lite ved.
– På nye rentbrennende ildsteder skal du fylle brennkammeret halvt med ved, legge små pinner på toppen og tenne på øverst. Da stiger varmen raskere opp i pipa, det blir ingen halvlunken røyk og ingen soting på glassene. Du skal med andre ord ikke tenne opp nedenfra – og heller ikke bruke avispapir, som legger seg som sot på glassene. Tennbriketter er et godt alternativ. Mange av dem har lang nok brenntid til at du får god fart på bålet, er Skogsholms råd. Riktig fyring med avpasset trekk er miljøvennlig og gir dessuten best varmevaluta for veden.

NÅR DU SKAL VELGE
En åpen peis gir vakkert flammebilde, men utnytter kun 10-25 prosent av energiinnholdet i veden. Med lav virkningsgrad går det mye ved.
Peisovner, vedovner og peiser med innsats gir deg langt bedre kontroll med varmen og nyttegjør inntil 80 prosent av energiinnholdet i veden.
Pelletskaminer har en enda mer kontrollert forbrenning og utnytter så mye som 90 prosent av energien ibrenselet.

enøk