28 år og ny enebolig

– Vi har spart penger siden vi var 18 år gamle, målet vårt var hele tiden å bygge vårt eget hus, forteller Yvonne Bjørnsgård. Nå står det nye Aurdal-huset fra Blink Hus ferdig.

@yvobjo Se så fint det ble.

Yvonne og samboeren Fredrik Pedersen har vært sammen siden de var 18 år. De kommer begge fra Nykirke i Vestfold, og drømmen var å finne en tomt og bygge hus i hjemkommunen.

– Vi har spart opp egenkapital siden vi begynte å jobbe, og vi har bodd billig for å få råd til å bygge. Det var aldri snakk om å kjøpe brukt hus, vi ville skape vårt eget. Nå har drømmen gått i oppfyllelse, smiler Yvonne.

Sjekk @yvobjo på Instagram, der har hun dokumentert hele prosessen.

@yvobjo Hjemmet vårt tar form
@yvobjo: Hjemmet vårt tar form

Ville ha sveitserhus

De to var heldige og fikk kjøpt en flott og landlig tomt i Nykirke. Og de var helt enige om hva slags hus de ønsket seg: et sveitserhus.

– Vi sjekket ut katalogene til alle husleverandørene i Norge, og valget falt fort på Blink Hus. De virket rett og slett mest proffe! Vi fikk raskt svar på alt vi lurte på, og kjempegod oppfølging. Dessuten falt vi veldig for kataloghuset Aurdal – det fineste sveitserhuset av alle.

Vi har vært kjempefornøyde med Blink Hus gjennom hele prosessen, vi angrer ikke på at vi valgte dem!

@yvobjo Bare litt finpuss igjen.
@yvobjo: Bare litt finpuss igjen.

Ventet med andre etasje

I desember i fjor flyttet de inn i det 204 kvadratmeter store huset. De har gjort noen endringer på den opprinnelige tegningen, blant annet har de løftet kneveggene i andreetasje for å få mer plass. Dessuten har de speilvendt huset og åpnet en vegg mellom kjøkken og spisestue.

– Vi har fått litt plass å boltre oss på, for å si det sånn. Vi ville bygge stort når vi først skulle bygge. Det var helt fantastisk å flytte inn! For å spare penger lot vi snekkerne ferdigstille bare første etasje, slik at vi kunne flytte inn der og bo i huset uten at andre etasje var ferdig. Så kunne vi gjøre litt og litt med andre etasje etter hvert som vi fikk råd. Uten denne muligheten tror jeg ikke vi hadde klart det økonomisk.

Kjøkkenet er Herregaard fra Sigdal
@yvobjo:  - Se så fint det ble!
Kjøkkenet er lyst og lekkert
@yvobjo:  - Kjøkkenet er type Herregaard fra Sigdal kjøkken.

Grundig planlegging

Fredrik er elektriker og «handyman», så han har gjort mye selv i husets andre etasje. Nå begynner det å bli ferdig der også.

– Dette er en veldig lur løsning – vi har hatt det ryddig og fint nede, og jobbet på ”byggeplassen” oppe når vi har hatt tid og penger.

Paret planla alt veldig grundig før byggingen, helt ned til: Hvor skal TV'n stå? Hvor ville de ha sofaen? De har kjøpt mange av møblene på finn.no, og interiøret er holdt ganske nøytralt, med svart, hvitt, tre og Jotuns grågrønne «Minty Breeze» på veggene.

–Jeg har søkt mye etter inspirasjon og råd på Instagram både før og under byggingen. Det har vært gøy å dele vår egen prosess gjennom Insta, og jeg har fått mange spørsmål fra andre som bygger hus, forteller Yvonne.

Stor entré
Her er en stor entrè på hele 16 kvadratmeter.
Stue
Interiøret er holdt ganske nøytralt, med svart, hvitt, tre og Jotuns grågrønne «Minty Breeze» på veggene.
Peisen er fra Jøtul FS74
Peisen er fra Jøtul, type FS74.

Vi har stilt Yvonne noen spørsmål:

Hvilke tilpasninger har dere gjort på huset og når var det ferdig?

– Aurdal-huset vårt sto ferdig desember 2016. Vi har gjort en del selv, og er straks ferdige med alle rom. Vi har gjort flere tilpasninger. Vi har åpnet opp mot kjøkkenet for å få en mer åpen løsning, speilvendt huset og hevet kneveggene i 2.etg for å få mer plass. I tillegg har vi bygd inn den ene balkongen i 2.etg og endret på planløsningen i gangen og økt arealet på vaskerommet, for å nevne noe.

Hvem har bygget huset?

Det har var Blink hus Tønsberg, ved byggmester Svendsen og Flom. Vi er veldig fornøyd med arbeidet!

Hva gjorde at du startet å instagramme?

– Først og fremst for å dele bilder med venner og familie i byggeprosessen. I tillegg prøvde jeg å finne andre instagrambrukere som hadde bygd samme hus som oss for å få inspirasjon, uten mye hell. Jeg tenkte at kanskje noen av mine bilder kan være til «hjelp» for andre som bygger. Selv syns jeg det er enklere å forestille seg hvordan rommene vil bli ved å se flere bilder enn kun det som er i katalogen.

Instagrammet du før husprosjektet eller var det det som gjorde at du startet?

– Jeg var på instagram, men begynte først å legge ut bilder når vi startet byggeprosessen.

Hva slags stil vil du si at du har i hus?

– Vi har en god miks når det gjelder stiler. Huset er tradisjonelt, men vi ønsket også å ha det litt moderne. Vi har gått for et tradisjonelt herregårdskjøkken fra Sigdal, mens resten av 1.etg er relativt moderne i form av farger, materiale og interiør. Jeg er glad i den nordiske stilen, og har blitt inspirert av andre instagrambrukere og bilder på Pinterest. Jeg syns vi har fått en stil som passer oss og hustypen godt.

Er det alltid så ryddig som på bildene? Tar du øyeblikksbilder eller tar du kanskje flere bilder samtidig, men deler dem utover i uka?

– Det er som regel ryddig. Jeg liker å ha få ting som har sin faste plass. Samboeren derimot er ikke helt klar over hvor alle disse faste plassene er. Jeg legger ikke ut så mange bilder, men når jeg gjør det har jeg gjerne tatt flere bilder samtidig.

Hva er du mest fornøyd med i huset ditt? Nevn tre ting - eller flere.

– At vi har et «smarthus», der vi kan styre lys, varme, musikk og ventilasjon via telefonen, for å nevne noe. Vaskerom med egen inngang og god plass til teknisk rom.  At vi har valgt varige materialer med god kvalitet.

Hva ville du ha endret på, eller lagt til om du tegnet huset ditt i dag?

– Vi har brukt lang tid på å planlegge, og det er ikke mye jeg ville endret på. Jeg skulle ønske vi støpte en terrasse samtidig som vi støpte grunnmuren. Jeg ville også lagt litt mer penger i trapp og sett på muligheten for heltre eik ikke bare i trinnene. Man bytter ikke ut trappen senere. Vi kunne også tenke oss litt større vaskerom.

Hvem bor her?

– Her bor Fredrik og Yvonne, begge 28, og snart ei lita jente .

Favorittsted/-plass i huset? Har du kanskje også en favorittfunksjon?

– Favorittstedet er definitivt rundt spisebordet vi har fått spesiallagd. Mine favorittfunksjoner er de store skyvedørene i 1. etg, klessjakt fra badet i 2. etg til vaskerommet, egen inngang til vaskerommet og «smarthusstyring», for å nevne noe.

Utemonrådet - hvordan ser det ut?

– Vi har en ganske stor naturtomt, og syns det er veldig fint. Foreløpig er ikke uteområdet helt ferdig. Vi har planert tomten og sådd plen samt gjort klart for belegningsstein. Planen til neste år er å støpe terrasse og legge belegningsstein ved inngangspartiet.  På sikt blir det asfaltert, men vi skal først bygge garasje.

bilder


Hvilke leverandører har dere brukt?

  • Kledning: Stående kledning, type Buer i dimensjon 19x148mm
  • Ytterdør: Swedoor
  • Takstein: Benders palema sort
  • Vinduer: Trenor
  • Innerdører: Swedoor
  • Trapp: Trapperingen type Chili med Oslo-stolper og enstav eiketrinn
  • Kjøkken: Herregaard fra Sigdal
  • Innvendig vegg: Gipsvegger malt i fargen Minty breeze og St. Pauls Blue (Jotun Lady Pure Color, 02 matt). Panelplate er av typen perlestaff fra Huntonitt er malt med Jotun sin Demring.
  • Ildsted: Jøtul, FS74

@yvobjo - Huset vårt!
@yvobjo: - Huset vårt!

Se mer av huset:
Instagram: @yvobjo