Din egen hagestue

Gjør sommersesongen lengre med et lunt uterom som er skjermet for vind og lave temperaturer! Smarte løsninger fra Talgø sitt modulbaserte byggesystem PlusConcept.

sommerstue malt
En drøm av en sommerstue med havet blinkende på utsiden. Noen enkle grep med lamper, tekstiler og detaljer gjør innredningen komplett.


Sommeren er her, og vi vil ut i hagene våre. Men så vet vi at det kan være litt for kjølig til å satse på en grillfest, barnebursdag eller lunsj ute. Bygger du et uterom med Talgøs modulbaserte byggesystem PlusConcept by NOA ByggDesign, kan du skape en lun uteplass mye lenger enn sesongen i friluft ellers tillater. En arkitekttegnet pergola, åpen eller lukket hagestue – hva trenger du?

Britt

Bruker hagestuen sin mesteparten av året

– Vi bruker hagestuen vår fra tidlig på våren til sent på høsten, forteller Brit Røsand fra Møre og Romsdal.

I 2016 fikk hun en snekker til å sette opp en stue i hagen sin på Kvanne, med utsikt mot sjøen.

– Det hele ble gjort på én dag, og noe småtteri på taket ble gjort dagen etter. Men hagestuen var klar til bruk på ettermiddagen samme dag som snekkeren startet. Da var gulvet på plass på forhånd, forteller Røsand.

Etter det har familien brukt hagen langt mer enn de gjorde tidligere. Nå kan de kose seg i utestuen på dager med regn, vind eller kjølig vær.

– Vi bruker den til å slappe av, til å lese en god bok, jobbe på pc-en, spise middag og ha besøk av familie og venner, forteller Røsand.

Snart vil det trolig bli mulig å få skyvedører til hagestuene, noe familien planlegger å investere i.

– Da kan vi kanskje bruke hagestuen hele året!

Modellen hun valgte er 3,6 x 2,4 meter – den nest minste av fire standardstørrelser. Hagestuen har også en bod. Der oppbevarer hun puter fra andre hagemøbler og redskaper. Hun har innredet hagestuen med en hjørnesofa og et bord, samt planter i krukker og glasslykter på gulvet for å skape stemning.

– Vi anbefaler gjerne Talgøs hagestue til andre som også ønsker å ha et sted for å forlenge sommeren, sier hun.

Hagestue med kvinne
Hagestuer forlenger ikke bare utesesongen, men gir også et svalt sted å være de varmeste sommerdagene.Hagstue med bod
Flere av de ferdige modellene i Plus-Concept inneholder også bod. Praktisk til oppbevaring, eller for å gjemme bort det du ikke rakk å rydde vekk.

Bod

Vedlikehold for de late

PlusConcept og andre produkter fra Talgø leveres i MøreRoyal® treverk, som er nesten helt vedlikeholdsfritt. Treverket kokes inn med olje under vakuum. Denne behandlingen reduserer fuktopptak og svelling, krymping og sprekker. Farge tilsettes i oljen før innkoking, så overflaten vil ikke trenge fargevedlikehold før etter seks til ti år. Treverket har 50 års råtegaranti, og ingen av hagestuene krever at du søker byggetillatelse. Du kan velge i både åpne og lukkede løsninger, med eller uten glass.

Lag din egen løsning

Skulle du ikke finne en modell som passer deg, kan du fritt sette sammen din helt egen variant.

– Vi har fire tak i ulike størrelser. Under kan du gjøre hva du vil. Veggelementer og stolper kan også kjøpesseparat, dersom noen har et eksisterende takutstikk de ønsker å sette vegger i, sier marketingsjef Heid Snekvik i Talgø.

Bygget er uten gulv, så du kan sette hagestuen på en terrasseplatting du allerede har, eller bestille gulv om det trengs. En mulighet er å bygge gulvet så stort at du får en egen treplatting utenfor hagestuens vegger.

hagestue med terrase
Levegg med innfelt glass er en god løsning for å skjerme mot vind og trekk samtidig som utsikten bevares

Nå koser vi oss i utestuen på dager med regn, vind eller kjølig vær.

Levegger som matcher

Vil du gjøre noe enklere enn en hagestue, får du også levegger fra Talgø med eller uten glass i ulike størrelser og varianter. Med glass i leveggen bevarer du utsikten samtidig som du skjermer for vind. Kanskje det er nok til å nyte en ekstra kopp kaffe utenfor huset?

– Leveggene har samme fargeutvalg og paneler som PlusConcept, så hagestuene og leveggene kan lett kombineres, sier Snekvik.

Levegg utsikt

Sett sammen matchende tilbehør selv

Dersom du vil ha alt treverk på uteplassen likt, er det ingenting i veien for å sette sammen ditt eget tilbehør av terrassebordene som i likhet med de andre produktene fås i fargene MøreRoyal® grå og MøreRoyal® brun. En stilren benk, belyst hagesti, plantekasse, putekasse, sandkasse, urtekasse, solseng, eller kanskje en kjølekasse for å oppbevare drikken kaldt? Kun fantasien setter grenser.

– Alle terrassebordene har samme tykkelse, og passer inn i ferdige spor på vår MULTIstolpe. Dette er litt morsomt, og tar fram Lego-byggeren i folk, sier Snekvik. Det eneste du trenger, er å kappe materialene i ønsket lengde. MULTIstolpen brukes i hjørner, ender og skjøter.

– Velg om du vil ha den glatte siden eller rillene ut for ulike uttrykk, tipser Snekvik.

Hagestue fest
Utefesten blir straks mer innbydende i en lun hagestue når været ikke spiller helt på lag
Solseng
Lite vedlikehold på MøreRoyal® treverk gir mer tid på denne. Solsengen er bygget av terrassebord og MULTIstolper

Tegn og test i 3D før du starter

Talgø lanserer denne våren det nye web-baserte 3D-programmet Talgø Byggmodul, som lar deg teste og enkelt sette sammen din egen byggvariant på skjermen. Til det trengs verken innlogging eller snekkerferdigheter. Men det viktigste er at du kan være sikker på at byggkonstruksjonen tåler belastningen ved bruk, og at ingenting svikter når snøen legger seg tungt på taket.

– Det er idiotsikkert. Forsøker du å sette sammen noe som ikke vil fungere i praksis, dukker det opp en rød knapp. Får du grønn knapp, er det et klarsignal om at du trygt kan bestille og gå i gang med byggingen, sier Snekvik.

Hagesti

Her er det montert belysning på en koselig gangsti i treverk. Da tråkker du riktig i mørket samtidig som lyset skaper en koselig stemning.

Et grønt uterom

Pergola

Drømmer du om en frodig pergola der plantene slynger seg langs vegger, oppover en søyle eller i taket? Behold pergolaen naken og la treverket komme til sin rett, eller følg den grønne interiørbølgen og kle pergolaen med klatrende planter.

Tips til klatreplanter

Klematis
De fleste sorter blomstrer i to til tre måneder. Blomstene finnes i mange fargevarianter. Blomstringstid varierer etter hvilken sort du velger.

Klatrevillvin/Rådhusvillvin
Dekker raskt og får vakker, rød og oransjegul høstfarge på bladverket, særlig i full sol. Tåler skygge.

Blåregn
Kan være vanskelig å lykkes med. Får du det til, belønner planten deg med vakre blomsterranker i mai/ juni. Klatrer ved å slynge og vri seg rundt det den støtter seg til.

Vinranke
Må klippes tilbake hvert år, men bonusen er rikelig med drueklaser om planten får nok sol og vann.

Klatrehortensia
Glinsende, grønne blader og store, kremhvite, flate skjermer i juni/juli. Trenger å bindes litt opp i starten.

Klatrerose
Finnes i mange sorter i ulike farger, med eller uten duft. Frodige og blomsterrike under rette forhold.

Duftkaprifol
Blomstrer på våren og forsommeren. De velduftende blomstene erstattes av klarrøde, men giftige, bær på forsommeren.

syrin