Rustikke gulv og vedlikeholdsfrie vinduer er perfekt på hytta

#Reklame. I hytter og fritidsboliger har heltregulvet ofte hatt en fremtredende rolle, men i dag er det også mange som velger parkett. Det er et godt valg, blant annet fordi parketten er bygget opp av flere sjikt som er lagt på tvers av hverandre. Dermed reduseres utfordringene med krymping og svelling under skiftende klimaforhold.

- I et massivt tregulv kan det lett oppstå glipper mellom bordene på grunn av svingningene i temperatur og luftfuktighet, men i et parkettgulv med lamellkonstruksjon vil treets naturlige bevegelser motvirkes. Faktisk er lamellparkett omtrent 75 % mer stabil enn et massivt gulv, forteller Head of Marketing and Communications i Kährs, Anna Roth.

Parkett er dessuten et ekte treprodukt som lages av fornybart råstoff fra naturen, og produsentene bruker trær fra skoger som drives på en bærekraftig måte. Det vil blant annet si at de eldste trærne, som uansett nærmer seg endt levetid, er de som hogges for å lage parketten.

Før trærne møter sin naturlige død og må felles får de et nytt liv ved å bli omdannet til vakre parkettgulv – og en ny generasjon trær vokser frem. Foto: BOEN

- Det er også verdt å merke seg at parkettproduksjon krever bruk av mindre hardtre/edeltre enn hva som er tilfelle for massive tregulv. Den samme mengden hardtre som brukes i ett massivt gulvbord er nok til seks parkettbord, opplyser Evelyn Schedelberger, som er Marketing Manager i BOEN.

Lamellkonstruksjonen i et parkettgulv bidrar med andre ord til mer effektiv bruk av råmaterialene.

- I de underliggende sjiktene brukes gjerne mer hurtigvoksende tresorter som gran eller furu, sier Anna Roth i Kährs.

Hvilke parkettgulv velger vi til hytten?

Hyttene har blitt mer og mer like boligene våre, og inneholder som regel all moderne teknologi og komfortable løsninger som vi har hjemme. Samtidig har mange hytter en mer tydelig kobling mot naturen og etterlikner ofte eldre byggeskikker. Det har også konsekvenser for hva slags gulv som velges på hytta.

Eik Alamo passer med en antikkbeiset og børstet overflate inn i en klassisk hyttestil så vel som sammen med moderne interiør. Foto: BOEN

Vi ser at trenden gjerne er mer rustikk og at det velges gulv som tåler litt mer. Da snakker vi om rustikke overflater som er varme og gode, og der du ikke legger merke til hvert eneste lille hakk som måtte komme. Forutsatt at de får litt vedlikehold av og til, gir dette gulv som eldes med verdighet og som holder i flere generasjoner, sier Evelyn Schedelberger i BOEN

Rustikke gulv gir det rette inntrykket på hytta. Her ser du Oak Sture fra Kährs

Rustikk parkett finnes i ulike varianter, og det vi gjerne anbefaler er å velge parkett som har blitt børstet og håndskrapt. Det fremhever årringene i treet og gir gulvet struktur som føles naturlig varm og behagelig å gå på. Velger du et gulv med fasede kanter får du også mer perspektiv i rommet. På mange måter kan vi si at naturen gir oss det perfekte i det uperfekte, nemlig et unikt gulv hvor ingen bord er like.

Avslappet, uperfekt, personlig. Eik Vintage White blir overflaten håndskrapt hvor kvister og sprekk blir fylt med omhu. Foto: BOEN

Velg riktige vinduer

For de fleste forbindes hytta med avkobling og å roe ned fra hverdagens stress og mas. Da gjør du lurt i å velge vinduer som ikke krever at du må frem med skrapen og malingspenselen med jevne mellomrom – nemlig aluminiumskledde vinduer.

Det er egentlig helt vanlige trevinduer, men fordelen med dem er at de har en utvendig aluminiumskledning som er pulverlakkert. Denne kledningen holder seg i tiår etter tiår uten at du trenger å gjøre noe vedlikehold, slik du gjerne må dersom du går for tradisjonelle trevinduer. På innsiden er et tre/alu-vindu et helt vanlig trevindu som gir det riktig uttrykket i både tradisjonelle og moderne hytter. Hvis du vil, kan du dessuten få forskjellig farge på aluminiumskledningen ute og treverket inne. Det gir deg valgfrihet med tanke på å tilpasse vindusfargen til både inn- og utvendige farger.

Hvordan ser hyttevinduet ut?

I takt med utviklingen i hyttemarkedet, er ikke hyttevinduene lenger ensbetydende med smårutet og kittet glass.

- I dag er stilen på hytter mer mangfoldig enn tidligere, og på hytter med funkispreget arkitektur er det ganske uaktuelt med smårutet glass og kitt, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Blink Hus, Stian Moursund.

Ifølge Christan Tollefsen, som produktsjef i Lyssand-Frekhaug, går det et hovedskille mellom den tradisjonelle stilen, som gjerne har sidehengslede vinduer, og en mer moderne stil. I den moderne stilen brukes ofte fastkarmer, gjerne kombinert med åpningsvinduer i samme karm. Én trend er imidlertid tydelig for begge stilartene:

Både tradisjonelle og moderne vinduer blir større – og på hytten er det et større ønske om å viske ut skillet mellom ute og inne. Derfor er det mange som velger skyve- og foldedører på hytten, sier Tollefsen.

Store vindusflater på hytta gir deg nesten følelsen av å ha naturen inne i stua. Foto: Inwido/Blink Hus

Bruk av farger preger også hyttevinduene, men de tradisjonelle hyttefargene som rød, blå og grønn har faktisk måttet vike plass i mange tilfeller.

- I dag er det de litt strammere fargene som dominerer. Vi kan for eksempel nevne askesort og dempet sort, gjerne kombinert med sorte vridere/hasper og annet tilbehør, sier Tollefsen i Lyssand-Frekhaug.

Tenk på dette

Selv om dagens hytter har blitt mer og mer like vanlige boliger, er det likevel ting som skiller dem fra hverandre. Noe av det viktigste er at hytten blir vesentlig mindre brukt enn en bolig. Da er det et par ting du bør tenke på.

- Hold en minimumstemperatur i hytten og ikke trekk for gardinene når du drar. Om du har en viss form for luftsirkulasjon, slipper du innvendig kondens på glasset og mulige skader på karm, sier Christian Tollefsen.

Det kan også være smart å gå for vinduer med 3-lagsglass, selv om kravet til U-verdi tilsier at det holder med 2-lagsglass. Det gir både bedre isolasjonsevne og du slipper å være bekymret for innvendig dugg og ising, uten at det koster deg veldig mye mer i innkjøp.

Med skyve- og foldedører visker du ut skillet mellom innendørs- og utendørsmiljøene. Foto: Inwido

Skrevet av Byggebolig.no

#Reklame
Denne artikkelen er et redaksjonelt samarbeid mellom Boen, Inwido, Kährs og Blink Hus.