Slik kan du unngå trinnlyd og knirk i gulv

Når du skal bygge huset ditt er det viktig å tenke gjennom hvilke løsninger som passer til dine behov og din livsstil. Dette gjelder også isolering av lyd – en viktig faktor for trivsel.
Trinnlydsplaten Silencio Thermo, med et ferdig spor frest inn for rørene til vannbåren varme.

Lydisolering skaper nemlig gode bomiljø, og ikke minst toleranse for ulike hobbyer. Hvordan lyden bærer, og hvilken lyd som lages er et viktig tema å ta stilling til når man bygger hus; har man barn som løper og leker mye? Ønsker noen å høre på musikk? Er det behov for en sone som rommer avslapning og ro? Dette er spørsmål man bør stille seg selv når man skal i gang med planleggingen, forteller teknisk sjef i Blink Hus, Reidar Bjerke. Han forteller videre at Blink Hus er tro mot Sintef Byggforsk sine anbefalinger om lydisolering.

Reidar Bjerke, teknisk sjef i Blink Hus

- Lyd forplanter seg som rennende vann, og kan gjøre boopplevelsen annerledes enn man tenkte hvis man ikke gjør noe med det i byggeprosessen. Men ved å ha isolasjon i bjelkelaget, vegger og gulv, vil man forebygge en del av lyden, sier Reidar Bjerke.

Moderne innredning påvirker akustikken

Reidar forteller videre at det i nye hus ofte blir innredet med glatte overflater, møbler i materialer som ikke absorberer lyd, vinduer uten gardiner, ingen tepper på gulvene og generelt en minimalisme som gjør at lyden «spretter rundt».

- Nye hus har også ofte høye og halvflate takløsninger. For å forebygge mye klang i rommet anbefaler vi da også å benytte himlinger eller lydplater som absorberer lyden på en god måte.

Samarbeid med kvalitetsleverandører

Blink Hus samarbeider med kvalitetsleverandører, og i jobben med lydisolering har kjeden samarbeidet med norske Hunton i mange år. Hunton har trinnlydsplater som holder særdeles høy kvalitet og fjerner mesteparten av frekvensene som andre produkter ikke klarer å ta unna.

Silencio trinnlydsplate fra Hunton

- I Blink Hus velger vi løsninger som er godkjent av Sintef Byggforsk, og som har gode monteringsanvisninger for håndverkerne. Derfor har vi et tett samarbeid med Hunton, og benytter Hunton Silencio; trefiberplater som beskytter mot trinnlyd og lavfrekvenslyd, forteller Reidar Bjerke.

Skogens ro

Hovedingrediensen i Hunton Silencio er granskog. Flisa som benyttes i trefiberplaten kommer fra den ytterste delen av tømmerstokken som i utgangspunktet ikke benyttes til annet enn forbrenning og energi. Trinnlydplaten kommer i 24 og 36mm tykkelse, i tillegg til varianten Silencio Thermo, som er klargjort for vannbåren varme med ferdigfreste spor i platen, som gjør det enkelt for rørlegger å benytte.

Se HUNTONs illustrasjonsvideo her:

Marketingsjef i Hunton, Anette Strømberg forteller at trefiber gir god støyreduksjon i lette etasjeskillere, som man som regel finner i tomannsboliger, firemannsboliger eller rekkehus – der hvor flere bor og man kan høre naboens bevegelser.

I eneboliger er det ingen krav til lydisolasjon mellom etasjer eller soner, men vi anbefaler at man også her velger lydplater for å fjerne lydstøy og lavfrekvensstøy som kommer fra blant annet vaskemaskin og kjøleskap, i tillegg til støyen som kommer av bevegelser fra løpende barn, dansende tenåringer eller hoppende glade familiemedlemmer, forteller Anette Strømberg.

Stille og lune hjem

Resultatet av å installere Hunton Silencio i kombinasjon med føringene til Sintef Byggforsk om lydisolering som Blink Hus følger, er et stille og lunt hjem som tilrettelegger for ro, fokus og plass til personlig utfoldelse. Både byggteknisk sjef i Blink Hus, Reidar Bjerke og marketingsjef Anette Strømberg i Hunton er enige om at det er lurt at man gir en ekstra tanke til det som er inni gulvet og veggene sine når man bygger hus.

- Det er lett å gjøre endringer på overflaten i etterkant av husbyggingen, men det er vanskelig å gjøre konstruksjonsmessige endringer. Mye av det som ikke synes i huset har stor betydning for velvære og bomiljøet i det lange løpet, avslutter Anette Strømberg.

Hunton har gratis rådgivning

Skrevet av Vilde Tinmannsvik, Bennett Reklamebyrå