SANS
 

UTEPLASSEN

Sommersesongen er her. Vi gir deg gode tips til hvordan du skaper gode uteplasser!

STILIG STEIN
Ønsker du et lettstelt og innbydende utemiljø? Da er belegningsstein helt supert. Lek gjerne med ulike formater, fargetoner og strukturer slik skaper du spennende rom både på gårdsplassen og i hagen.

Et stramt og stilig uttrykk

Her er det blandet ulike typer belegningsstein
Beleggningsstein på gårdsplassen gir et innbydende og rent inntrykk
Tips


Belegningsstein blir mer og mer populært i Norge. Uterommet er blitt viktigere enn før, samtidig som folk ønsker å ha det så vedlikeholdsfritt som mulig. Når du først har lagt belegningsstein, har du et solid dekke for evigheten. En rask spyling med hageslangen er alt som skal til, sier markedsansvarlig Ellen Schumann i Asak Miljøstein – Norges største leverandør av stein og mur til uterommet.

Belegningsstein finnes i mange ulike størrelser, strukturer, fargenyanser og kvaliteter. Den mest solgte her i Norge er «Herregårdsstein», en tradisjonell stein med et rustikt uttrykk.
– Herregårdsstein passer godt til klassiske hus, men hvis du har en funkisbolig, passer det bedre med en mer moderne stein. Vi har blant annet en serie som heter Relieff, den har en strammere stil, en tydelig struktur i overflaten og finnes i ulike formater og størrelser.

– Så jeg bør tenke på stilen på huset når jeg skal velge belegningsstein?
– Ja, det gjør at du skaper en helhet mellom hus og uterom. Samtidig vil jeg råde folk til å tenke variasjon – bruk gjerne ulike steinsorter og våg å leke litt. Hvis du for eksempel har en stor gårdsplass, og legger samme type stein på hele plassen, kan det fort bli litt monotont.

Med ulike formater og ulike fargetoner kan du skape rom i flatene – og du får et mer personlig uttrykk.
– Hva med farger, hva slags valg har jeg her?
– Vi leverer stein i gråmiks, brunmiks og rødmiks. Relieff-serien vår har også fått en helt spesiell farge, en gyllen tone basert på koks, rødt og gult – vi kaller steinen «Saga». Men de aller fleste velger grå belegningsstein her til lands, kanskje fordi det oppleves tryggest.

– Fungerer det med stein istedenfor treverk som underlag på terrassen?
– Absolutt. Vi har en lekker hellekolleksjon som består av heller med en eksklusiv overflatefinish. Hellene er ferdig overflatebehandlet med en coating, slik at de er veldig lette å rengjøre. Den er super på terrassen. Men igjen, tenk variasjon, og bryt opp med varmt treverk, da får du et mer levende uterom, sier Ellen Schumann.

Terrassebord Megawood

TERRASSE I TIDEN
Planlegger du ny terrasse? Da bør du sjekke ut alle
de nye typene terrassegulv som finnes i dag!

Vi kjenner alle til de vanlige grønnimpregnerte terrassebordene. Men visste du at det finnes nye typer terrassebord med en helt annen kvalitet og holdbarhet?
– Det er veldig mange ulike produkter å velge mellom når man skal bygge terrasse. Vi opplever at folk har fått større bevissthet rundt materialvalg i forhold til vedlikehold og egenskaper. Utemiljøet er blitt viktigere enn før, og nordmenn tenker mer
V kvalitet, også ute, sier produktsjef Lars Andersen i Fritzøe Engros AS.

KOMPOSITTMATERIALER
Fritzøe har levert ulike typer komposittmaterialer i mange år – dette er terrassebord med helt andre egenskaper enn rent treverk.
– Jeg vil trekke fram vårt høykvalitetskompositt Megawood, som er ganske nytt. Dette er et kompositt som har mer trefiber enn hva som er vanlig innenfor kategorien. Materialet består av 75 prosent trefiber og 25 prosent plast – og dette er plast som er fri for PVC og miljøgifter.
– Hva er fordelene med slike materialer framfor impregnert treverk?
– Overflaten er hardere, gulvet fliser ikke og du får ingen oppsprekking. Bordene krymper heller ikke. Du slipper oljing og beising, det eneste du må gjøre er å spyle gulvet iblant slik at det ikke ser skittent ut. Disse gulvene har høy motstandskraft mot riper, slitasje og røff bruk. De monteres med et klipssystem, slik at du ikke får noen synlige skruer på overflaten. Og de finnes i et bredt sortiment av bredder og lengder.

LANG VARIGHET
– Hva med holdbarheten i forhold til impregnerte gulv?
– Tester viser at Megawood holder i minimum 60 år. Vanlig levetid på impregnerte terrassebord er ca. 30 år, så du får en terrasse som varer dobbelt så lenge. Dessuten holder den seg like fin over tid. For mange handler det selvfølgelig også om pris når de skal velge terrasse, og de nye komposittmaterialene er dyrere en vanlig impregnert treverk. I jungelen av produkter finnes det også rent treverk, altså ikke kompositt, som er behandlet på en spesiell måte for å gjøre det mye mer slitesterkt.
Møre Royal er kanskje mest kjent for disse produktene – trematerialene herfra trykkimpregneres og kokes i olje. Fritzøe Engros har også et rent trebasert produkt som de kaller Accoya, og som har gått gjennom en behandling for å endre cellestrukturen i treverket.
– Accoya er 100 prosent fritt for miljøgifter, og et unikt trevirke med 50 års råtegaranti, forteller Lars Andersen.

Forskjellige typer terrassegulv

GJØR VELKOMSTEN PERSONLIG!

Ytterdøren og inngangspartiet er det første møtet med huset. Hvilken dør passer til ditt hus og din ...

Les mer
DET ER PÅ KJØKKENET DET SKJER!

Åpen kjøkkenløsning har definitivt kommet for å bli – det preger dagens kjøkkentrender. Overgangen ...

Les mer
Trenden som treffer hjertet!

Trender kommer og går, men noen av dem treffer kanskje hjertet ditt? Liker du det autentiske? ...

Les mer

Arkiv