SANS
 

SOL UTE, SVALT INNE...

Nye hus er tette, og blir veldig fort varme. Du er rett og slett helt avhengig av god solkjerming!

Solskjerming er helt nødvendig på nye hus, fordi de er så tette. Det mange kanskje ikke vet, er at det er 60 prosent dyrere å kjøle ned huset om sommeren enn å varme det opp på vinteren. Derfor er solskjerming lønnsomt også, sier markedskonsulent Rune Beckstrøm i NorDan.

Utvendig solskjerming

SMART SOLSKJERMING
Når NorDan leverer vinduer til Blink-hus, kan de integrere solskjerming i vinduene, såkalt smart solskjerming.
– NorDan screens monteres på vinduene fra fabrikk, og er på den måten en naturlig del av vinduet og husets arkitektur. Våre screens er laget for å tåle tøffe værforhold, de tåler fint stiv kuling, sier Beckstrøm. Slik screens reduserer opptil 90 prosent av solvarmen, og de kan styres både manuelt og automatisk. Vi leverer dem med både kabelbasert styring og trådløs styring. Sammen med vind- og lyssensorer kan NorDan screens selv ta oppgaven med å skape et godt innemiljø. Og når solen ikke lenger er sjenerende, skjuler solskjermingen seg elegant – helt av seg selv.
Solskjerming ut- og innvendig

TENK PÅ BÅDE SOL OG VARME

– Men er det ikke like greit med en innvendig persienne eller plisségardin?
– Vi leverer dette også, men det er én viktig forskjell. Utvendig solskjerming stenger ikke bare for sola, den slipper ikke varmen inn i huset. Med innvendige løsninger får du varmen inn først – selv om du stenger for sola.
– OK, jeg skal bygge et hus. Hvordan kan jeg planlegge solskjermingen?
– Du må rådføre deg med Blink Hus-arkitekten eller selgeren. De kan hjelpe deg med å finne ut hvordan sola faller på vinduene til ulike årstider. Screens som er integrert i vinduene må planlegges før man setter inn vinduer. Det går også an å montere screens i ettertid, men dette er fordyrende, samtidig som de ikke ser like naturlige ut på fasaden.

SLIPPER DAGSLYSET INN
NorDan screens er laget av en perforert duk som slipper dagslyset inn, samtidig som den hindrer direkte sollys i rommene. På den måten får du gleden av naturlig lys, uten at du får økte kostnader til nedkjøling om sommeren.
– God solskjerming skaper trivsel og et godt innemiljø. Samtidig slipper du at sola falmer møbler og gulv. Vi nordmenn elsker jo sola, men det er ikke like gøy å få den i øynene når vi er inne i stua vår, sier Rune Beckstrøm.

Slik holder du solen ute!

Du har kanskje ikke planlagt solskjermingen før huset er ferdig?
Her er løsningene du kan velge mellom!

Innvendige persiennerInnvendige persienner
Består av vertikale smale lameller satt sammen. Lamellene kan, som med lamellgardinene, reguleres for lys og innsyn. Vanligvis justeres persiennene manuelt og heises eller senkes med snor, men kan også motoriseres. Som oftest produsert i aluminium eller tre. Rengjøres ved vanlig støvtørking og eventuelt en fuktig klut.

Utvendige persienner
Gir minimal varmeoverføring til rommet, og er en effektiv form for solskjerming. Vinkelen på lamellene kan reguleres slik at du selv bestemmer behovet. Kan reguleres innenfra, manuelt eller med motor. Rengjøres ved vanlig støvtørking eller fuktig klut.

Screen
Er en utvendig rullegardin av perforert duk i kassett. Perforeringen i duken gjør at du ser ut. Effektiv mot sollys og varme. Den tar liten plass og passer gjerne under et vannbrett. Enkel rengjøring. Bor du værutsatt til bør du sjekke hvor mye vind den kan tåle.

Vindusmarkiser
Vindusmarkiser har normalt to armer, festet på veggen på hver sin side av vinduet, der armene enten er spent av en fjær eller med låsbare armer. Vær også her oppmerksom på vindforholdene.

Terrassemarkiser
Den mest benyttede løsningen i norske hjem. Den vil skjerme deg mot både sol og regn. Monteres på en vegg med armer liggende under duken. Lages på mål. Markisen kan enten sveives inn og ut manuelt eller være motorisert. Vindforhold er viktig, da markisene kategoriseres etter vindkategorier fra 1 til 3, hvor 1 er dårligst.

Plisségardiner
Folder seg som et trekkspill. Passer stort sett til alle vindusformer. Finnes i flere typer og kvaliteter; transparent, semi-transparent, solreflekterende, delvis mørkleggende og mørkleggende.

Rullegardiner
Som oftest benyttet for mørklegging av soverom i den lyse årstiden. Finnes også i helt lystette systemer med sideskinner eller lister.Rulle-gardiner er lette å holde rene med normal støvtørking og gjerne også en fuktig klut.

Rullesjalusier
Oftest brukt som tyverisikring av butikkfasader etter stengetid, men i stadig større grad også brukt i private hjem for solskjerming, mot innsyn, mot varmetap eller innbrudd. Rengjøres med hageslange og svamp. De innvendige løsningene er selvsagt ikke værutsatte, de er som oftest billigere men beskytter ikke like godt mot varme.

Solskjerming

Lamellgardiner
Sammenkoblede og vertikale nokså brede lameller av tekstil spesielt egnet for store vindusflater. Vinkles enkelt etter ønsket lysmengde eller grad av innsyn. Kan reguleres manuelt eller med motor og fjernkontroll. Stort sett vedlikeholdsfrie.

Vindusfilm
Kan limes på vinduene både innvendig og utvendig. Stor grad av UV-blokkering. Varme-avvisende. Kan fås som klar film eller med farge. Reduserer refleks og blending.

Zebra
Rullegardin med tverrgående striper. Annenhver stripe er gjennomsiktig og annenhver stripe har tilnærmet lystett tekstil. Reguleres ved å forskyve front- og baktekstil. Verner mot sol, men slipper inn tilstrekkelig lys.

GJØR VELKOMSTEN PERSONLIG!

Ytterdøren og inngangspartiet er det første møtet med huset. Hvilken dør passer til ditt hus og din ...

Les mer
DET ER PÅ KJØKKENET DET SKJER!

Åpen kjøkkenløsning har definitivt kommet for å bli – det preger dagens kjøkkentrender. Overgangen ...

Les mer
Trenden som treffer hjertet!

Trender kommer og går, men noen av dem treffer kanskje hjertet ditt? Liker du det autentiske? ...

Les mer

Arkiv