Garasje

1.gutterom

Bak isolerte garasjeporter mekker Jan fra Sandefjord på den gamle motorsykkelen sin. Garasjen er hans fristed. For Jan handler garasjen mer om hans mekaniske interesser enn behovet for et tilfluktsted.

Han klager sjelden over at han kjeder seg, maskiningeniøren fra Vestfold. Å ha prosjekter er en nødvendighet for Jan. Store prosjekter, som krever sin plass. - Da jeg traff kona mi og besøkte henne første gang, sa jeg at «i dette huset kunne jeg ha bodd hvis det hadde hatt en kjeller». Da vi møttes var det nemlig verken kjeller eller garasje her.

Kort tid etter at Jan flyttet inn, tegnet han like godt sin egen garasje med direkte inngang til vaskerommet. – Jeg vokste opp i USA der forbindelsen mellom hus og garasje er mer regelen enn unntaket. Med en dør rett inn i huset er jeg alltid tilgjengelig for barna og kona, og har dessuten enkel tilgang til vann og toalett ved behov. I 15 grader, med varme fra varmelamper hengende ned fra taket og noen vifteovner, koser Jan seg med å skru.

Jeg har alltid hatt prosjekter knyttet til gamle biler og motorsykler. Faren min jobbet som maskinsjef om bord på båt i det karibiske hav så jeg har praktisk talt vokst opp i maskinrommet.

Gutterom

Det er stort sett om kveldene, etter at barna har lagt seg, at Jan går ut i garasjen. Ofte har han flere prosjekter gående samtidig, men velger det hjertet hans banker mest for, nemlig motorsykkelen.- Jeg har hatt et kjøkkenskap stående her ute i noen måneder som kona har bedt meg om å male, men jeg må innrømme at jeg har sterkest dragning mot sykkelen.

Jeg jobber jo på dagtid, og når jeg ikke er på jobb tilbringer jeg aller helst tid med familien, men i helgene, hvis ungene skal i bursdag eller deltar på andre aktiviteter, blir jeg ofte i garasjen utover dagen.

Gutterom

Med en skrivebordsjobb til daglig er det å skru i garasjen en fin måte å koble av på. Bilen har Jan flyttet ut av garasjen på ubestemt tid, men han har sørget for at kona slipper å skrape snø av bilen om morgningen av den grunn. - Jeg har en forståelsesfull kone, for å si det sånn, og har kjøpt en topphatt for at hun skal slippe å skrape is av bilen.

Som alt annet i livet handler det om kompromisser. Hun ønsket at hundene mine skulle flytte ut i en hundegård, til gjengjeld fikk jeg råde over garasjen som tilholdssted. Ofte er hundene her ute sammen med meg.

Gutterom

Garasjen bærer preg av jans ulike hobbyer med eget sveiseapparat, dreiebenk og veggene fulle av verktøy. Løfter man blikket, ser man også at plassen i taket er utnyttet godt. – Det gjelder å utnytte plassen maksimalt. Jeg har et par regler: Jeg henger alltid ting tilbake der jeg fant dem – og det gjelder å få ting opp fra gulvet.

På veggen får man oversikten i motsetning til om verktøyet hadde ligget hulter i bulter i bunnen av en verktøykasse. Man sparer også penger på å holde orden, simpelthen fordi man ikke kjøper verktøy man har om igjen.

Gutterom

For tiden har Jan flere konkrete prosjekter gående. Han bygger en miniatyr forbrenningsmotor fra bunnen av, mekker på en gammel motorsykkel og er snart ferdig med en byste av kona. – Hun syr klær til seg selv, og hva passer vel da bedre enn en byste med målene hennes av byggskum og gaffateip?

I garasjen har Jan også bygd tredemølle til hundene og laget treningsutstyr til den eldste sønnen i huset. Nye ideer får oppfinneren gjerne når han er på gjenvinningsstasjonen for å levere ting.
– Det hender at jeg får med meg mer enn bare idéer, for om jeg ikke har med meg mer på tilhengeren på vei hjem fra gjenvinningsstasjonen enn det jeg leverte, er det ofte like mye. Jeg er veldig flink å gjenvinne, for å si det sånn.

Gutterom