Hagelivet

hagestue

Det første jeg gjorde var å vente et år for å oppleve uterommene på tomta gjennom både vinter og sommer. Hvor likte vi å sitte?

Hage 0455

Hvor var vi skjermet for naboer?
Hvordan kom solen inn på tomta til ulike tider av døgnet? Hva med vinden? Hvilke planter ønsket jeg å ta vare på? Hvordan kunne vi skape stemning i hagen vår?

Trine er en skikkelig hageentusiast, så hun ville ha mange bed med planter. – Jeg ønsket en hage som var både vakker og vedlikeholds-vennlig. Det jeg virkelig likte første gang jeg så denne tomta, var at den hadde så mange nivåer. Det gir gode muligheter for å skape gode rom. Den øverste delen av tomta har jeg beholdt som ren naturtomt, der oppe skal jeg sette opp et drivhus.

Hun har et helt bibliotek av hagebøker og hageblader, så ideene myldrer. Heldigvis for Trine har hun en mann som er praktisk anlagt. En av ideene, som er blitt virkeliggjort, var å mure opp en stor dam og en bekk med sildrende vann rett ved terrassen. – Jeg elsker lyden av vann som sildrer. Jeg er litt usikker på om jeg synes den dammen er harry eller fin, men jeg liker den uansett. Her leker sønnen min Pål med båter han har laget selv, og gullfiskene i dammen er blitt våre nye husdyr. De overlever til og med vinteren! Jeg liker også å ha masse småfugler i hagen.

Hage 0442

Utestuen i glass har revolusjonert familiens sommerliv.
– Vi oppdaget fort at det nesten var umulig å sitte på terrassen utenfor stuen. Der kommer sønnavinden rett på, og det blåser mye fra syd om sommeren. Med skråtak i glass og en hel vegg av glass mot vinden, har vi fått en utestue som vi kan bruke fra tidlig vår til sent på høsten. Vi skal sette opp varmelamper i taket også, så her blir det mange lange middager!

Husdrømmen

Mannen hennes hadde et viktig ønske: han ville ha en fast plass til grill og utekjøkken. Matlaging og gode måltider er en viktig del av livet til familien. Så utekjøkkenet er på plass. Og urtebedet er heller ikke langt unna.

Hage 0411 stor

Paret har fire barn fra 10 til 20 år, og deres utebehov måtte også dekkes. De minste har fått tumleplass på forsiden av huset, med trampoline og en liten plen til lek. Her kan de bråke uten at det høres på ”voksensiden” av huset. – Jeg synes dessuten det er viktig å skape uterom for ungdommene, slik at de har sin egen plass litt vekk fra oss.

Et sted hvor de kan ta med venner og sitte ute. Trine ønsket å skape en hage som var fin hele året. Derfor har hun kombinert sommerplanter med vintergrønt. I alle bed ligger vakre, hvite steiner og dekker jorda. Trine loggfører plantene hun kjøper, slik at hun husker hva de heter og hvordan hun skal sørge for at de trives.

– Alt er ikke like planlagt, jeg har en tendens til å være veldig impulsiv når jeg ser en fin plante på hagesenteret. Da oppstår det gjerne nye ”ventebed”…

TRINES TIPS:

• Bruk gjerne et år på å planlegge hagen, da ser du hvordan solen faller og hvor på tomten du liker å være

• Tenk på hvordan du kan skape rom i hagen med vegger og gulv. En vegg kan være en plante, et gulv kan være gress.

• Skjerm deg mot vind, da får du mange flere varme dager

• Husk at hagen er der hele året – kombiner sommerplanter med vintergrønt.

• Vurder de ulike familiemedlemmenes behov. Skap rom for både aktivitet og ro.

• Skap spenning ved å bruke planter med forskjellige bladformer og farger, høye i bakkant av bed og lave i forkant.


Hage 0311 stor