Ikke glem gulvet

trapp

«Når man beveger seg opp en trapp, går man fra et gulv til et annet. Derfor er det veldig viktig at trappen og gulvet harmonerer og spiller på lag»

Dersom man velger en trapp i eik, ser det ikke bra ut med et gulv av ask inntil trappen. Man bør ta igjen treslaget fra gulvet i trappen, og dette kan gjøres på ulike måter. Enten kan man ha samme treslag i trinn og gulv, eller man kan ha en malt trapp og ta igjen treslaget fra gulvet i for eksempel håndlisten på rekkverket, sier Tommi Landmark, Key Account Manager hos gulvprodusenten Tarkett AS.

Han understreker at kontraster også kan være tøft: - et mørkebrunt gulv mot en hvit trapp for eksempel, da gjør trappen rommet lysere, samtidig som både gulvet og trappen blir synlige og tydelige på grunn av kontrastopplevelsen. Stål og glass er også veldig fint sammen med ulike typer tregulv, sier Landmark. Malte flater og andre materialer enn tre mot et tregulv går fint, problemet kommer hvis man begynner å blande to ulike treslag som ikke passer sammen.
trapp
Tommi Landmark bekrefter det trappeprodusentene erfarer: Eik er det desidert mest populære treslaget her til lands, også på gulv. Men eik er ikke lenger bare eik, dette er også tilfelle med de øvrige treslagene: de varmebehandles og beises på ulike måter, slik at man kan få alt fra bronsefarget til jeansfarget tre. I likhet med trappeprodusentene hagen og trapperingen har tarkett også sluttet å bruke materiale fra regnskog, dette har gitt færre treslag å velge blant, noe som igjen har ført til en mer kreativ behandling av treverket.

Det er blitt skapt veldig mange muligheter etter at man sluttet å tenke regnskog. svartbeiset tre med innslag av stålfarger, og den nye kommende trendfargen på gulv: olivengrønn.

Også trappeprodusentene behandler treverk på mange ulike måter. På de store gulvflatene og trappen er det kanskje lurt å velge noe man kommer til å like i lang tid, men aller viktigst: pass på at trappen og gulvet spiller på lag!
trapp
Stål, tre og glass, det finnes mange ulike muligheter for rekkverk på trappen, med glass får du en åpen og stilig trapp, men du bør vurdere det opp mot ulempene. - Jeg har selv små barn, men valgte glassrekkverk i min egen trapp og i starten syntes ungene det var gøy å ta på glasset, og det ble en del vasking. Men etter hvert var det ikke så spennende mer, så det har fungert veldig bra. Jeg kunne valgt mer praktisk, men jeg ønsket å ha en stilig trapp som jeg virkelig likte, forteller markeds- sjef Beate Foss Hagen i Hagen AS.

Det nyeste innen trappeteknologi er at du kan få trinn som fjærer når du går i trappen, dette gjør at trappen blir mer behagelig å gå i, trinnene i Escalia Tokyo, for eksempel, fjærer noen millimeter, akkurat som en joggesko selv om trinnene beveger seg noen millimeter, er trappen hundre prosent trygg.