Kunsten å se lyset

lystips

– Lys er utrolig spennende. Riktig belysning skaper levende rom, da trenger du god allmennbelysning kombinert med stemningsskapende lys. Bygger du nytt, er det mye å hente på å planlegge lys i en tidlig fase, sier Berit Egge, daglig leder i Brødrene Kolstad belysning

Begge påpeker at svært mange nybygg har for få planlagte lyspunkter. Flere lyspunkter betyr ikke nødvendigvis mer lys og høyere strømregning, men punktbelysning gjør lyssettingen mer funksjonell samtidig som det bidrar til å skape stemning. Hennes første bud er å kartlegge behovet for lys i hvert rom, for så å dele opp rommene i soner.

– Enkelte steder trenger vi godt arbeidslys, som for eksempel over kjøkkenbenken. Andre steder ønsker vi en mer dempet belysning. Ved å dele inn rommet i lyssoner og bruke dimmere, får vi mange variasjonsmuligheter. I det arkitekttegnede huset der Berit Egge bor med mann og to døtre, er lys sentralt i interiøret.

I det store allrommet, med åpen kjøkken/stueløsning, er det flere og varierte lyskilder som dekker behovene for godt, funksjonelt arbeidslys og hygge/stemningslys. Det hele betjenes fra et panel på veggen der forhåndsprogrammerte innstillinger gjør det enkelt å velge riktig lyskombinasjon. Panelet erstatter til sammen 12 dimmere på stue og kjøkken.

Når vi legger oss for kvelden, trykker vi bare på avknappen, og alt lyset slås av, bortsett fra noen få lyspunkter som vi har holdt utenfor hovedpanelet for at huset ikke skal bli liggende i totalt mørke. Når vi står opp om morgenen trykker vi på morgenknappen som er programmert slik at vi får god allmennbelysning, forteller Egge.

Husdrømmen

Et lyspanel koster litt ekstra i en byggeprosess, og man kan oppnå det samme ved å installere dimmere – som igjen kan kobles til trådløs styring. Målet er uansett å skape variasjonsmuligheter i lyssettingen.

Ved å plassere lyskildene i ulike høyder, variere retningen på lyset med opplys og nedlys og bruke ulike  Lyskilder og lysfarger, får man en dybdevirkning som gjør rommet mer levende. Noen lyskilder skal gi godt lys, andre skal først og fremst skape stemning. Punktbelysning av enkelte ting i rommet, som en skulptur, en plante eller et bilde, skaper også spennende kontraster mellom lys og skygge.

Husdrømmen

– Å rådføre seg med en lyskonsulent så tidlig som mulig, og i hvert fall før tak og vegger lukkes, kan være vel anvendte penger. Med god planlegging kan du for eksempel skjule 12-volts transformatorer isteden for å ha dem synlig i taket eller på veggen, den innebygde bokhyllen kan få downlights og så videre.

Med skjult elektrisk anlegg er det bedre å ta høyde for å kunne ettermontere noen ekstra lyspunkter framfor å måtte trekke kabler den dagen behovene endrer seg.