LEK MED FARGER

Boligøkonomi SH 43936390

Det er så mye godt humør i farger! Dessuten gir de hjemmet ditt personlighet.

pencils-389995 960 720

Og så er det moro å leke seg med farger, sier designer Katherine Schweder.

Selv har hun boltret seg i muntre farger mot en lys grunnpalett i huset sitt.

Oransje, gult og rødt er varme farger som gir energi. Samtidig skaper de en fin kontrast til det grå og hvite som ellers dominerer i rommet. Og det skal slett ikke mange fargeklatter til for å sette stemningen. Kjøkkenet er et typisk rom hvor det er godt å få inn litt energi. Det er mer et sted for arbeid enn hvile. Samtidig gjør de varme fargene at det blir et lunt og koselig rom å være i. Når jeg har venner på besøk, blir vi alltid sittende her ved kjøkkenbordet å skravle, sier Katherine. Bordet er opprinnelig et kaffebord fra begynnelsen av 1900-tallet som hun har restaurert og satt sitt personlige preg på. For som hun sier: Det er moro å bruke nytt og gammelt om hverandre.

shutterstock 98611919Turkis er en rolig og behagelig farge som passer godt på et soverom. Det å våkne opp i et rom med turkis eller lyse toner av blått, gir en følelse av skyfri himmel. Sammen med det hvite på tak, gulv og vegger, får hele rommet en letthet. Grønnfargene, som også gir en rolig energi til rommet, er brukt som kontrast til det turkise, sier Katherine Schweder som til daglig driver møbelbutikken precious.no. Butikken baserer seg på gjenbruk, med fokus på å skape møbler som får folk til å smile. Samme forhold har hun til det å sette farge på huset sitt.

Soverommet er et rom for hvile og rekreasjon. Derfor passer det godt med farger som skaper ro og innbyr til avstressing. Også dypere blå er en fin soveromsfarge, da med et mer maritimt preg.

Det er moro å sette sammen farger man i utgangspunktet tenker ikke passer så godt sammen. En grønn vase, for eksempel, er en frisk kontrast til tapet som er i mer dempede naturtoner. Slike uvante kontraster er med på å gi rommet personlighet og humør. Vi trenger ikke være så redde for å blande farger og stiler, mener Katherine. Selv har hun skapt et personlig hjem med en blanding av nytt og gammelt, der ulike farger preger forskjellige rom i huset. Og stuen har fått en grønn palett, med farger som spenner fra rolige grønntoner til friskgrønne innslag.

DSC 9260
GUL Forsterkes når den kommer på en stor flate. I dagslys kan en ren og klar gulfarge få et grønnligskjær, nesten sitrongult. Gult på yttervegg bør tones ned med sort for ikke å blir for skrikende.

GRØNN I utgangspunktet en nøytral farge, men kan bli en ubehagelig konkurrent til vegetasjonen rundt huset, særlig hvis huset er omgitt av mye grønt. Grønn hovedfarge gjør seg med en annen grønntone på detaljene, enten den er mørkere eller lysere enn hovedfargen.

sp 06BLÅ Forandrer seg mye med lys og skygge og blir veldig forsterket når den brer seg utover større utendørsflater. Påvirkes mye av andre farger. En gråfarge ser blå ut selv med kun et lite innslag av blått, og i overskyet vær kan blågrå se mer intenst blå ut enn i sollys.

RØD En dyp rødfarge med mye sort virker hjemlig og koselig og harmonerer godt i naturen. Sammen med grønt med tilsvarende mengde sort, gir det et helhetlig inntrykk. Hvite karmer og sprosser fremhever rødfargen.

Room21 Kartell vase

HVIT Fremhever husets form og detaljer fordi lys og skygge blir tydelig. Mot mørk fasadefarge skiller detaljene seg kraftig ut. Mot lys hovedfarge gir hvitt mykere overganger.
Det er lurt å skjele til mer enn egen favorittfarge når du skal male eller beise utvendig. Fargene blir ofte kraftigere enn vi tror når de kommer på store flater. Ligger huset ved sjøen, på fjellet eller i skogen? Også plassering kan være en god veileder i fargevalget. Ta deg også en titt over skulderen og se på husfargene i nabolaget. Er naboens hus malt i en kraftig rødfarge, er kanskje ikke gul førstevalget. Fargehandleren kan være til god hjelp med både fargekart og ekspertise.

0003164MONACO 0(1)

Lykke til med fargevalget!