Men hva vil NABOEN si?

Sans-1-2015 - livsstil28

Nabodamen har den siste designerlampa fra Kartell, og huset hennes ser ut som en utsøkt utstilling i en interiørbutikk. Hvordan skal DU klare å få det like stilig i huset ditt? Rådet er enkelt: Glem det!

hus3 04

Ikke tenk på trendene. Finn ditt personlige uttrykk og vær deg selv, sier interiørpsykolog Tone Solli. Jaha, tenker du kanskje nå – men hvem er jeg da? Er det ikke mye enklere å innrede sånn som «alle andre» – med hvite vegger, jordfargede møbler og ting som er trygt og vanlig? Bokstaver i vinduskarmen hvor det står HOME. Lysestaker i kobber eller gull, det er jo en trend. Og kanskje et par gamle ting sammen med det nye, det er jo så moderne.

Da kan du jo invitere nabodamen på kaffe, og hun vil si:
Å så fint du har fått det! Men det er jo ikke nabodamen som skal bo i huset ditt!

hus3 35

Å FØLE SEG HJEMME – Det som er «in» er ikke nødvendigvis best for deg. Vi har alle en helt personlig opplevelse av rommene vi er i. Farger, interiør og romløsning påvirker oss både bevisst og ubevisst, sier Solli, som er landets eneste interiør-psykolog. Hun hjelper folk med interiørløsninger som ivaretar både enkeltindividet og familien. Men det er jo ikke sikkert at du trenger en «ekspert» for å skape rom som du trives i! Tenk over steder du har vært eller hjem du har besøkt. Hvor har det vært godt å være? Hvor har du følt deg «hjemme»? Liker du deg best i store, lyse rom, eller føler du deg bedre i små, lune rom? Kan du komme på rom du har vært i som har gjort deg glad? Rom du har vært i som har gjort deg avslappet? Rom du har vært i som har gjort deg urolig, eller fått deg til å føle kulde?

FARGER
Fargene du har rundt deg påvirker deg gjennom hele døgnet. Bare tenk på hvor forskjellig det føles å se ut vinduet en vårgrønn sommerdag og en grå vinterdag. I Norge er det ikke så mye farger ute store deler av året. Desto viktigere blir fargene inne. – Det sies blant annet at man ikke skal male soverommet rødt. Men hvorfor ikke, hvis du liker rødt og allikevel får sove? Og hvitt, som oppleves som en nøytral farge, er slett ikke nøytral. For noen oppleves den som sval og ren, for andre er den upersonlig og steril. Og grønt sies å virke beroligende. Men hva hvis du ikke liker grønt? Da er den neppe særlig beroligende. Opplevelsen av en farge er helt subjektiv, slår Tone Solli fast.
Så hvordan kan du finne dine farger?

Kanskje har du en favorittfarge
– ta en kikk i klesskapet ditt.
Er det en farge som går igjen der?

En mulighet er å la favorittfargen din gå igjen som en «rød tråd» gjennom huset. Du kan bygge en palett rundt denne fargen. Gå gjerne i en malingsbutikk og finn en palett hvor favorittfargen din er med. Så kan du variere med den paletten i de ulike rommene.

Ape+potte med maling flatHVA ER BEHOVET DITT?
Trenger du mer energi? Trenger du glede og humor? Trenger du å slappe av? Tenk at interiøret rundt deg skal tilfredsstille behovene dine. Hvis du er en veldig stresset person, trenger du kanskje farger og interiør som roer deg ned. Og motsatt: Hvis du er veldig rolig og avslappet, trenger du kanskje en liten energiinnsprøytning. Det er lurt å dele hjemmet ditt inn i soner. For behovene våre forandrer seg avhengig av hva vi gjør og når på døgnet det er. Du kan velge å tenke helhet i hjemmet ditt, men du kan også velge å ha forskjellige stiler og farger i de ulike sonene. Soner for avslapping og ro, soner for energi og glede. Mulighetene er uendelige. Kanskje vil du være litt leken og «gæren» i noen rom, mens andre rom er mer nøytrale og harmoniske?

HISTORIEN DIN
Hva er det som skaper sjel i et hjem? Mest av alt: Historien din! Du har sikkert også vært i hjem som er helt blottet for historie. Hjem der alt er nytt og strøkent, men uten spor av menneskene som bor der. Familiebilder på veggen er historie. En gammel, arvet gyngestol er historie. Barnetegninger er historie. Ting du har laget selv er historie. Minner fra reiser er historie. I mitt eget hus har jeg en karm midt i stua hvor vi har målt høyden på alle i familien gjennom årene. Det ser ikke spesielt estetisk ut med alle de håndskrevne navnene og strekene – men jeg ser hvor høy datteren min var da hun var fem år. Jeg kommer aldri til å male over den karmen.

Prettypegs

STILEN DU LIKER
Trendekspertene gir oss et lass med ferdige stilretninger som er i tiden – og de skifter stadig. Det fine er at vi nordmenn ikke går i flokk lenger – nå er det faktisk «in» å være personlig, og å mikse stiler. Men hvis du ser i interiørblader og setter deg inn i ulike stilretninger, vil du også få en følelse av hva du liker best. Trives du når du har det rent og minimalistisk rundt deg? Eller hva med den koselige, litt shabby-landlige stilen? Kanskje liker du det røffe, rustikke og maskuline? Eller er du glad i 50-tallsstilen med humor og lekenhet? Hva med det herskapelige – passer det best for deg?

Uansett hvilken vei du går – uansett hva du velger: Gi blaffen i nabodamen!

Relaterte saker