Møblering

mobler

Mange får seg noen overraskelser når de skal møblere et ferdig bygd hus. Plutselig mangler de en stikkontakt der hvor TV-en skal stå, eller de har feil belysning over sofaen.

Mitt aller viktigste råd til folk som bygger, er å gå helt i detalj på møbleringen tidlig i byggeprosessen, sier interiørarkitekt Lene Marie Weum Knudsen.

Men er det ikke vanskelig å se for seg rommet og møblere det før det er ferdig? - Der er jo Blink Hus sin interaktive interiørplanlegger lur og lett å bruke. Den største utfordringen er gjerne lyset – altså å se hvordan lyset faller inn i rommet. Det er for eksempel dumt å få ettermiddagssol i ansiktet i stua. Det bør heller ikke være for mye lys der TV-en skal stå. Derimot er det fint med mye lys på spiseplassen. Tenk nøye gjennom hvordan vinduene er plassert i forhold til sol og lys gjennom dagen!

Man får jo heller ikke inntrykk av utsikten fra vinduene før huset er ferdig. Betyr ikke dette noe for møbleringen også?  - Jo, absolutt. Derfor er det lurt å stå på tomten og forestille seg at man ser ut av vinduer. En sofa kan gjerne stå midt i rommet vendt mot en fin utsikt – husk at møbler ikke nødvendigvis må plasseres langs veggen. Vi er litt redde for å møblere midt i rom. Hvis du har en stor stue, kan det være lurt å skape «skillevegger» ved hjelp av for eksempel sofaen. Da får man mer intime soner i rommet.

Møbleringsbehovet endres gjerne over tid? - Ja, derfor er det viktig å tenke framover. For en småbarnsfamilie er det for eksempel fint med mye gulvplass/lekeareal i stua, og da kan det være hensiktsmessig å møblere langs veggene. Tenk også grundig gjennom hvor du ønsker uttak til TV – vil du virkelig ha den midt i stua? Og kommer du til å få ungdommer som trenger et eget TV-rom?

Husdrømmen

Peisen styrer også møbleringen? - Poenget med en peis er jo at man kan se flammene fra de mest sentrale sitteplassene i rommet. Så når du planlegger plassering av peisen, bør du absolutt planlegge møbleringen samtidig. Med moderne stålpiper er det fullt mulig å plassere peisen midt i et rom, og du kan få ildsteder med «vinduer» alle veier. Peisen kan også være integrert i en vegg med åpning mot begge sider.

Hva er viktig å tenke på når kjøkkendelen skal møbleres? - Planlegg spiseplassen først, og vurder hvor mye plass du trenger til den. Kjøkkenøy har lenge vært populært, men den tar mye plass i rommet, så ikke la en kjøkkenøy gå på bekostning av spiseplassen.

Ett rom – tre løsninger

Møbleringsforslag 1:

Husdrømmen

Møbleringen viser hvordan stuen er løst i dag. Stuen er åpen og luftig og innredet med sofasone i forbindelse med TV og peis samt lesekrok i motsatt del av stuen. Her ser du et godt eksempel på hvordan møbler kan plasseres litt annerledes uten at det virker unaturlig. Møbleringen er barnevennlig med mye gulvplass.

Møbleringsforslag 2:

Husdrømmen

Denne løsningen viser hvordan rommet kan fungere som både spisesone og sofasone. Ved å plassere en gjennomgående peis midt i rommet, skaper man to ulike soner i samme rom. Flammene kan sees fra begge sider. Rommet beholder den naturlige flyten og får et naturlig skille.

Møbleringsforslag 3:

Husdrømmen

Denne møbleringen viser hvordan man kan møblere en lang og avlang stue til flere formål enn bare en sittegruppe. Det er lagt opp til et lesehjørne, en mer uformell sone for TV-titting med puffer på gulvet og en sofasone i forbindelse med peisen. Møbleringen gir rom for ulike aktiviteter og viser hvordan man kan møblere og bruke gulvarealet for å få en mer spennende møblering og romfølelse.