Slik lykkes du med MØNSTERMIX

Storeys EverybodyBonjour04

Mønster er ikke lenger forbeholdt én vegg eller ett tekstil. Både innen mote og interiør er det nå miks av mønstre som gjelder. Men hvordan gjør du det?

Tekst til bildet ovenfor: Et barnerom er kanskje det enkleste rommet å leke seg med mønstermix. Her er to tapeter fra samme kolleksjon, Everybod Bonjour fra Storeys, satt sammen med stort hell. Tapetene har flere av de samme fargetonene, men ulike bunnfarger.

shutterstock 109196189

Det kan føles litt skummelt å kaste seg ut i mønsterverdenen etter å ha levd med ensfargede flater i lang tid. Med fargenes tilbakekomst åpner det seg også en rekke nye muligheter for lekenhet og spennende kombinasjoner. Mønstre av ulike slag er blant de heteste interiørtrendene akkurat nå. Men hvor skal du integrere mønstre i hjemmet for første gang? Og hvordan unngå et komplett kaos av farger og mønstre?

shutterstock 63156469

Sofaputer er ufarlig å begynne med.

START MED FARGENE Det er fullt mulig å skape harmoni og en flott helhet med mønster. Men hvis du ikke helt tør å stole på din egen magefølelse, finnes det heldigvis noen retningslinjer. Torhild Rustenberg, konseptsjef hos Storeys, jobber mye med kombinasjoner av mønstre på tapeter, og hun har følgende tips:

– Finn din favorittfarge, og bygg ut fra denne. Det enkleste er å bruke mønstre som går i én eller flere av de samme fargetonene. Men ha gjerne ulik bakgrunnstone, det skaper dybde og kontrast. Ifølge trendbildet er det helt riktig med mønster både på store og små flater. Men virker det skummelt å starte med mønster på veggene, kan du starte i det små:

– Sofaputer er ufarlig å begynne med. De er lett å flytte rundt på og å leke seg med når det gjelder mønstre og kombinasjoner. Når du først har fått smaken på litt mønster, blir det straks enklere å ta dem over på de store flatene, sier hun videre.

Geometri-moodboard

Eksempler på hvordan ulike geometriske mønstre i rolige fargetoner kan kombineres.

MØNSTRE SOM MATCHER Geometriske og organiske mønstre kan gjerne settes opp mot hverandre, det skaper spennende kontraster. – Kombiner gjerne ulike geometriske former som har flere av de samme fargetonene, og bind det hele sammen med ensfargede flater som tar opp en eller flere av disse nyansene, tipser Rustenberg. Tapetprodusentene har også allerede tenkt på gode kombinasjoner for deg.

Storeys tapetbok Prism

Hvordan tapetene plasseres sammen i tapetbøkene kan også gi gode ideer til fine kombinasjoner. Her er en side som viser ulike tapeter i kolleksjonen Prism fra Storeys.

– Mange tapetbøker har lagt opp for kombinasjonsmuligheter – både når det gjelder mønsterkombinasjoner og ensfarget tapet. Så her er det også hjelp å finne, sier Rustenberg.

Eklektisk-moodboard

Moodboard som blant annet viser eksemper på tapeter som inneholder de samme fargetonene, men med et bredt spekter i formspråk.

Relaterte saker