Syv små, to store og et drømmehus.

Smaa.og.store

Trenger du gode tips i forhold til å bo med barn? Da har familien Niemi alle svarene. De har nylig bygget et nytt Blink-hus, og de har syv unger fra ett til tolv år! Og jammen ønsker de seg enda flere, også!

– Vi er strålende fornøyde med vår nye tilværelse i dette flotte Blink-huset. Endelig har vi fått god plass og mange praktiske løsninger som gjør det enkelt å være en så stor familie, sier Silje Niemi.

Det er som å komme inn i en Astrid Lindgrenverden. Her spretter det unger fram fra alle kriker og kroker, lille Henrik på ett og et halvt klatrer opp og ned trappa, Emma på åtte slår hjul på stuegulvet og Thea på tolv prøver å lese en bok i sofakroken mens lillebror Håkon kravler på fanget hennes.

De andre er rundt omkring, syngende, småkranglende, leende, lekende – mens mamma Silje og pappa Christian fordeler oppmerksomheten så godt de kan på alle ungene.
.

Før vi flyttet inn her, bodde vi veldig trangt med bare to soverom. Vi var veldig nær hverandre hele tiden, og ungene sov sammen. Det var nesten litt rart å flytte inn i det nye huset og få så stor avstand til hverandre. Nå har barna til og med hvert sitt soverom, smiler Silje og Christian.

.

Endelig har vi fått god plass og mange praktiske løsninger som gjør det enkelt å være en så stor familie.


Huset er inspirert av katalogtypen «Minde», men det er tegnet helt om innvendig. – Vi ble anbefalt av noen bekjente å bruke Blink-Hus, og det har vi ikke angret på. Vi har vært kjempefornøyde med hele byggeprosessen og den oppfølgingen vi har fått.

Dette er jo et stort og ganske dyrt hus, på hele 248 kvadratmeter, men vi klarer det fordi vi fikk husbanklån. Ekteparet tegnet selv skissene til planløsning. De tenkte grundig gjennom hva som var viktig for dem, og hva slags løsninger som var best med så mange barn i huset.

.

– I det opprinnelige Minde-huset er stuen og kjøkkenet i andre etasje. For oss er det mye mer praktisk å ha de viktigste oppholdsrommene på bakkeplan. Da kan vi gå rett ut i hagen, og det blir mindre logistikk. Derfor har vi snudd om på etasjene, sier Silje.

I tillegg ønsket de å få mest mulig areal til oppholdsrommene, så de har tatt bort mye av arealet som var til gang og hall. Istedenfor å ha en stor gang med trapp, har de trappen midt i stuen, og de har bare to ganske små entréer. Alt handlet om å få størst mulig tumleplass i de viktigste rommene.

.

GOD HJELP AV BLINK
– Vi fikk god hjelp av Blink Hus til å utvikle våre egne forslag til plantegninger. Vi føler at vi har fått akkurat det huset vi ønsket oss. Rommene er maksimaltutnyttet og huset er utrolig praktisk. Samtidig har det masse sjel og er veldig hyggelig å være i. Mens Christian jobber som optiker, er Silje hjemme og tar seg av mesteparten av husarbeidet.

For henne var det blant annet veldig viktig med gode løsninger for klesvask og lagring av mat. For med syv unger hoper haugene med skittentøy seg opp, og når hun handler mat, storhandler hun. – Et eget kjølerom ble løsningen. Dessuten har jeg et veldig praktisk kjøkken med god skapplass.

.

For å si det sånn: Jeg kjøper aldri en liten pose med epler. Når jeg kjøper epler, er det til en hel uke med ni mennesker, og da trenger jeg lagringsplass! Hmm. Hvis alle spiser ett eple om dagen, blir det 63 epler. Og hvis alle søler en fruktflekk på skjorta hver dag, blir det 63 skjorter i vaskemaskinen.

.

.

SJAKT FOR SKITTENTØY
– Vi har egen skittentøyssjakt fra badet og ned til vaskerommet. Her har jeg god plass og et system hvor jeg sorterer klærne etter farger og stoffer. Vaskerommet er nesten det viktigste rommet. Uten et godt system der, ville det fort blitt kaos.

Nå er det nesten gøy å vaske klær, smiler Silje. Selv om yttergangen er liten, har den et oversiktlig system for sko og klær. Alt i hele huset har sin faste plass, og ungene blir lært opp til å følge systemet. Selvfølgelig kan det skli litt ut iblant, ordenssansen varierer jo med genene, og ikke alle de syv er like ryddige av natur, men de får god opplæring tidlig.

– I tillegg til lure praktiske løsninger, ønsket vi lyse og hyggelige rom med god atmosfære, forteller Silje og Christian. – Vi ville ha mye gulvplass og minst mulig nips og småting – slik at det ble lett å gjøre rent. Peisovnen har vi plassert rett ved trappen
– slik at den synes fra både stuen og kjøkkenet og gir effektiv varme til hele huset. Vi har også byttet ut standardtrappen med en mer påkostet trapp, vi har den jo midt i stua vår. Den stilige, moderne trappen er som et smykke i huset!

Relaterte saker