Trendy TRE

Bilde 2 Kjoekken Moelven 01

Treverk i interiøret er i vinden som aldri før. Dagens nye behandlings-metoder av tre gjør at du får akkurat den «looken» du ønsker deg.

Bilde 6 - Baderom Night
Varmebehandlet tre gir en eksklusiv look i våtrom.

anja-med-hund-v2

På 70- og 80-tallet var det furu for alle penga i norske hjem. Vegger, tak, gulv – vi var innhyllet i de gulnede og ganske mørke furuflatene.
– Det ble et «furuhelvete» på alle flater, smiler interiørdesigner Anja Victoria Selli hos Moelven. – Vi nordmenn ble lei furu, og mdf-platene overtok. Veggene ble hvite, nå skulle alt være lyst og litt sterilt. Så skjedde det samme med de hvite platene som med furua, det ble for mye og for hvitt. Dermed kom treverket tilbake igjen, og nå er tre trendy som aldri før, opplyser interiørdesigneren.
– Har furua også kommet tilbake?
– Ja, men nå er det nedtørket og gjerne ferdig behandlet TRENDY TRE furu som gjelder. Det har nærmest skjedd en liten revolusjon innenfor behandling av treverk. Lasert, hardvoks oljet, beiset, malt og varmebehandlet – det er uendelig mange valgmuligheter.

moelven-babyGråpigmenterte tregulv er i tiden.

RØFFE MATERIALER
Selli forteller at det er furu, gran og eik som dominerer trendbildet i dag. Panelet skal gjerne være litt røft og rustikt, og de er ofte børstet. – Treet går gjennom en prosess med grove stålbørster, og blir deretter påført strøk med beis, hardvoksolje, maling eller lasering. Børstingen gjør at strukturen på treet reiser seg litt, og man får en røffere overflate. Treverket er fiks ferdig behandlet når det blir levert, og det krever veldig lite vedlikehold. Hun opplyser at det unike med Moelven nå, er at de er først i Norge på å levere hardvoksolje på listverk, panel og gulv. Hardvoksolje er basert på planteoljer og plantevokser, og er derfor veldig bra for innemiljøet. Den fungerer på samme måte som beis og lasering ved å utsette gulning av treverket. Fargen velger du selv.

Det har nærmest skjedd
en liten revolusjon innenfor
behandling av treverk.
ANJA VICTORIA SELLI, MOELVEN

MØRKE NYANSER – Brune pigmenter og mørkegrått preger dagens trendbilde. Vi ser dette spesielt på gulv. De har lenge vært lyse, og gjerne gråpigmenterte. Nå våger folk å velge mørkere toner på både gulv, vegger og tak. – Skal det vær tre på alle flater, sånn som i furutida? – Nei, treet er en viktig del av interiøret, men ikke hele. Treverket kommer ekstra godt fram i kombinasjon med andre materialer, som glass, stein, betong, tapet eller malte flater. Det er i samspill med andre materialer at treverk fremstår med sin unike varme og ekthet. Jeg tenker at vi nordmenn trenger tre i husene våre – vi bor i et land hvor det er grått og fargeløst ute store deler av året. Treverket gir vårt interiør sjel og varme.

sosialt-midtpunkt
Store lyse rom blir lunerer av et lekket tregulv.

moelven monkey v4 with monkey frame v4INTERIØRDESIGNERENS TRE-TIPS:

  • Kombiner treverk med andre materialer for å skape kontraster i interiøret – da kommer treverkets varme virkelig til sin rett.
  • Bruk samme tremateriale på listene som på gulv eller tak for å skape helhet – taklistene skal følge taket, gulvlistene skal følge gulvet. Furulist mot eikegulv er nei, nei, nei.
  • La gjerne en fondvegg av tre – det skaper liv og kontrast i interiøret. Trepanel er kjempefint på kjøkkenveggen mellom overskap og underskap, for eksempel. Særlig hvis du har et rent og minimalistisk kjøkken. Du kan ha pleksiglass over treet i sprutområder.
  • Varmebehandlet tre, som termo ask og termo osp, er supert i våtrom. Dette treverket har gjennomgått en varmeprosess slik at det ikke krymper eller beveger seg, det er stabilt og gir en eksklusiv look.
  • Panelprofilen er viktig for inntrykket av et rom. I dag skal panelprofilen være så ren og enkel som mulig. Du kan velge paneler med både ulike bredder og ulike tykkelser på bordene, dette skaper spennende flater.
  • Når du velger gulv: Vær oppmerksom på hvordan gulvet brukes i de ulike rommene. Et furugulv er mykt og godt å gå på i et soverom, mens mer trafikkerte områder krever et hardere gulv. Her er eik et godt valg. Lek deg med ulike treslag og farger! Kontraster er i tiden, tenk også hvordan du kan løfte fram detaljer i tre og skape en «rød tråd» gjennom rommene.
  • Ikke glem lyssettingen for å få fram skjønnheten i treverket.
Relaterte saker