Hopp til hovedinnhold

Slik tar du bærekraftige valg for din nye bolig

Ved å ha et bevisst forhold til bærekraft i boligen din, kan du skape et hjem som er sunt for både deg og planeten vår. Les våre tips her!

I Norge har hver innbygger et årlig klimautslipp på 11 tonn. Dette må reduseres til under 2,5 tonn om vi skal nå målet om å holde den globale oppvarmingen på 1,5 grader, slik at jorden ikke blir overopphetet. Derfor er alle valg vi tar når det kommer til boligen vår svært viktige. Alt fra materialer til oppvarmingsløsninger spiller en stor rolle.

Stadig flere vil bo miljøvennlig

Vi i Blink Hus opplever at kundene våre blir stadig mer opptatt av å ta bærekraftige valg når de skal bygge hus. Som en av landets største boligleverandører har vi et stort ansvar når det kommer til å redusere utslipp. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å rådføre kundene våre innenfor smarte, miljøvennlige løsninger som gjør hverdagen enklere og planeten grønnere.

«I Blink Hus tar vi vårt miljøansvar på største alvor. Vi er alltid på utkikk etter mer miljøvennlige alternativer i alt fra selve byggeprosessen til materialene vi bruker. Det finnes mange bærekraftige løsninger som kan gi kundene en like flott og funksjonell bolig uten å gå på bekostning av kvaliteten.»

- Svein Helge Skogheim, Kjededirektør i Blink Hus

Modellen nedenfor viser klimagassutslipp over hele livssyklusen til en enebolig med takterrasse. Utslippene til produksjon av byggematerialene er størst, etterfulgt av utslipp knyttet til husets energibruk.

Kilde: MGs klimagassberegning for Nordic N4_T enebolig med takterrasse.


«I løpet av 2022 vil en ny teknisk forskrift tre i kraft, som med stor sannsynlighet vil stille krav til klimagassberegninger for alle nye boliger. Tar du riktige valg helt fra starten av når du bygger din nye bolig, vil du redusere boligens klimaavtrykk.»

- Lars-Fredrik Forberg, direktør boligutvikling og bærekraft i Mestergruppen.

Men hvilke konkrete valg kan man egentlig ta for å få en mer bærekraftig bolig?

Redusere utgraving og nedbygging

Ett av de viktigste miljøvalgene man kan ta i begynnelsen av et byggeprosjekt, er å forsøke å redusere utgraving på tomten og nedbygging av matjord og skog så mye som mulig. I tillegg kan du se på muligheten for å bygge på mindre areal og vurdere om du kan leie ut deler av huset. Jo flere som kan bo i den samme boligen, jo bedre er det for miljøet.

Eneboligen Farsund er en kompakt og arealeffektiv bolig.

Eneboligen Fredrikstad er et populært valg for de som ønsker en utleiedel.

Miljøvennlig fundament

Når det kommer til boligens fundament, kan du velge å bygge huset på pæler i stedet for på en støpt betongsåle. Pæler reduserer naturinngrep og er en mer bærekraftig løsning. Et annet alternativ er å gå for lavkarbonbetong.

Velg produkter med lang levetid

Noe av det beste du kan gjøre for miljøet er å velge utsatte fasadeprodukter som kledning, vinduer, dører og takkonstruksjon med lang levetid, slik at produktene ikke trenger å byttes ut. Dette blir også lommeboka glad for!

«Noen byggevarer er bedre egnet for ombruk enn andre, og det er her mange tror den neste revolusjonen vil skje – hus hvor det aller meste kan brukes på nytt og på nytt.»

- Lars-Fredrik Forberg, direktør boligutvikling og bærekraft i Mestergruppen.

Gå for grønn oppvarming

Du kan også vurdere å prosjektere huset med et lavere energibehov enn det som er standard i byggteknisk forskrift. Da vil boligen bruke mindre energi til oppvarming.

Med solcellepaneler, solfangere og bergvarmeanlegg får du en renere energi og kanskje til og med netto energiproduksjon fra huset. Inneklimasentral er også et godt alternativ.

Med inneklimasentralen EcoNordic varmer opp boligen på en svært energieffektiv måte.

Solskjerming kan gi deg mulighet til å bedre regulere temperaturen i boligen – sommer som vinter. Noen tykke gardiner kan redusere varmeutslipp på vinteren, mens lystette liftgardiner kan hindre at du trenger å kjøle ned huset på sommeren. Dette gir ikke bare et bedre inneklima, men sparer også miljøet for produksjon av strøm.

Tenk forebyggende

Gå for løsninger som krever minst mulig vedlikehold, og som forebygger skader som gjør at deler av huset må repareres eller skiftes ut. For eksempel er god og riktig ventilasjon veldig viktig på et bad. Da bevarer du alle materialer på best mulig måte, og du unngår mugg og lignende skader.

Velg lokal kvalitet

Miljøet setter pris på alt som er kortreist. Her kan det være mye å hente når det kommer til transport av varer. Velger du en lokal boligleverandør som i stor grad benytter lokale underleverandører, sparer du miljøet for unødvendig klimautslipp.

Innred med svanemerkede produkter og resirkulerbare materialer
I dag er mange tekstiler laget av resirkulert plast og med mindre fargestoffer. Det sparer jorden for vanning, produksjon av bomull med mer.

Når det kommer til maling, kan du også velge miljøvennlig. Maling beskytter, verner og bevarer veggene. Velg en svanemerket innemaling og en slitesterk utemaling, da utsiden av huset er mest utsatt for slitasje.

Denne flotte arkitekttegnede eneboligen ble bygd med solcellepaneler for en av våre kunder på Øygarden.

Vi hjelper deg å velge miljøvennlig

Når du bygger hus med Blink Hus får du gode råd hele veien. Vi hjelper deg mer enn gjerne med å finne bærekraftige løsninger for din nye bolig! Kontakt oss gjerne for en prat om hvordan du kan bygge et miljøvennlig hus.