Hopp til hovedinnhold
Panorama hytte fra Blink Hus

Slik sparer du strøm på hytta

Vinterferien er rett rundt hjørnet! Enten du har en hytte på fjellet eller en hytte ved sjøen, ser du nok frem til en uke med roligere dager. Et av det heteste temaet det siste året har vært de rekordhøye strømprisene. Mange av våre kunder eier både hus og hytte. Vi har derfor samlet våre beste tips til hvilke tiltak du kan gjøre for å få en lavere strømregning på hytta.

10 strømsparetips til hytta

Ingenting er som å samle familien til vinterferie på hytta. Følelsen av å se snøen falle ned utenfor mens man krøller seg rundt pledd og puter i sofaen på kveldstid er bare helt fantastisk. Veggli er en perfekt familiehytte med fem soverom og flotte oppholdsrom for disse gode stundene.

Moderne stue i eksklusiv hytte

1. Juster varmegradene

Ved å senke innetemperaturen med én grad, kan du faktisk spare omtrent 5 % på oppvarmingskostnadene. Senker du temperaturen med to grader, kan du spare 10 % og så videre. Slenger du på deg en deilig strikkegenser og et par varme ullsokker, merker du kanskje ikke så mye. Tommelfingerregelen er at temperaturen er for høy hvis du kan bruke t-skjorte på hytta.

Les også: Bygg hytte på budsjett

2. Bruk peisen

I tillegg til å skape en lun stemning i stua, kan det å fyre i peisen på hytta bidra til å redusere hyttas strømforbruk betraktelig. Enova skriver på sine nettsider at hele 55 % av strømforbruket til en bolig går til oppvarming. Her kan du med andre ord spare ganske mye på å varme opp hytta med vedfyring.

Peis i stuen til hyttemodellen Trysil 1 og 2

Peisen i hytta Trysil 1 og 2 ligger inn mot midten av stuedelen og kan nytes fra hele denne delen av hytta.

3. Orienter deg om strømprisen

Noe av det vi nordmenn googlet mest i 2022 var ifølge Google «hvorfor er strømmen så dyr?». Noen av grunnene til dette er økte priser for kull, gass og CO2-utslipp som følge av økende global økonomisk aktivitet etter pandemien. I tillegg utgjør nye kraftkabler til England og Tyskland mye av økningen. Ikke minst: krigen i Ukraina. En annen viktig årsak som får strømprisen hurtigere til å hoppe opp og ned er lite vann i vannmagasinene.

Som følge av dette har mange opparbeidet seg en vane om å sjekke strømprisen via Google-søk eller gjennom appen til strømleverandøren. Ønsker du derfor å spare der det spares kan, vil det lønne seg å planlegge elbillading, klesvasken, dusjing og andre aktiviteter som krever mye strøm og varmt tappevann til den tiden på døgnet hvor strømprisen er litt lavere.

4. Ikke fyr til kråka

I noen av hyttens rom, som for eksempel på soverommet og i boden, ønsker man gjerne en lavere temperatur. Skal du lufte på soverommet, bør du gjøre dette raskt og effektivt og ikke fyre for kråka i flere timer. Et annet tips er å holde dører på hytta lukket, slik at det i størst mulig grad kun er det aktuelle rommet som holdes kaldt.

Stor moderne hytte Veggli i vinterlandskap

Veggli har en mønehøyde på 6,2m over spiseplassen, som gir godt med lysinnslipp. Oppe på hemsen er det godt med lys, og det er god kontakt ned mot stue, spisestue og kjøkken gjennom spileveggen i tre som går fra gulv til tak.

5. Spar på varmtvannet

Enova nevner også at rundt 20 % av energien vi bruker i en bolig går til varmt tappevann. Den posten hvor det kanskje er enklest å spare, er ved dusjing og bruk av badekar. Her bør du vurdere antall dusjer, redusere tiden og senke temperaturen.

6. Invester i en luft-til-luft-varmepumpe

Det finnes også mer langsiktige løsninger på høye strømkostnader. Daglig leder i Blink Hus Helge Rød AS, Rolf Henning Rød, foreslår mer miljøvennlige engangsinvesteringer:

«Mitt beste tips vil være å gå til anskaffelse av en luft-til-luft-varmepumpe med varmestyring og solcellepaneler. Disse vil sørge for et behagelig inneklima og lavere strøm- og oppvarmingsutgifter over tid.»

7. Reduser varmetapet med gardiner og tetningslister

Varmetapet vil alltid være størst gjennom vinduene – selv når de er lukket. En løsning kan være å trekke noen tykke gardiner foran vinduene på kvelden, slik at du kan holde mer av varmen inne.

Har du en eldre hytte, og opplever trekk fra vinduer, dører eller andre sprekker, bør du også tenke på å montere tetningslister. De fleste tetningslister er enkle og montere selv og fås kjøpt på mange butikker.

Interiørbilde styling av stue med hyttetema

Foto: Bohus

8. Invester i smartteknologi

Smartteknologi kan hjelpe deg å få bedre oversikt over energiforbruket på hytta. Rolf Henning Rød anbefaler den appstyrte strømkontakten Ring Hytta Varm. Denne lar deg fjernstyre temperaturen på hytta. Takket være temperatursensoren på strømkontakten, vil du også få et varsel dersom temperaturen havner over eller under temperaturen du har angitt.

9. Undersøk om du kan få en bedre strømavtale

Hvor godt har du undersøkt og sammenlignet strømavtaler? Fastprisavtaler gir mer forutsigbarhet, men er ofte dyrere – spesielt med strømprisene vi ser nå. Det kan likevel være lurt å undersøke de ulike strømavtalene, ettersom spotprisavtaler er det de fleste eksperter anbefaler over tid.

Se Forbrukerrådets liste over de beste spotprisavtalene i markedet

10. Revurder klesvasken

Skal du først vaske klær i ferien, bør du alltid utnytte hele kapasiteten til vaskemaskinen. Sjekk hvor mye tøy maskinen din tåler av gangen. Tørketrommelen bruker også mye strøm. Har du plass til å ha et tørkestativ stående i stua eller på hemsen, kan det være lurt å henge klærne til tørk her. Et lite tilleggstips er å bruke en luftavfukter dersom du velger å gjøre dette.

Blink Hus – en god partner når du skal bygge hytte

Har du en plan om å gå til anskaffelse av hytte? I markedet vi ser nå finnes det mange fordeler med å bygge ny hytte i stedet for å kjøpe brukt. Våre hytter kommer med vegger i bindingsverk, som gir muligheter for mye isolasjon og god vindtetting. Hyttens vinduer og ytterdører har også suveren isolasjonsverdi. Alle våre hytter kan leveres med luft-til-luft-varmepumpe. Våre forhandlere gir også råd til deg som ønsker å bygge en hytte med lavere energibehov og mindre miljøbelastning. Ta kontakt med en av våre forhandlere for en uforpliktende samtale. Vi ser frem til å høre fra deg!