Hopp til hovedinnhold

Din egen hagestue

Gjør sommersesongen lengre med et lunt uterom som er skjermet for vind og lave temperaturer!

Sommeren er her, og vi vil ut i hagene våre. Men så vet vi at det kan være litt for kjølig til å satse på en grillfest, barnebursdag eller lunsj ute. Bygger du et uterom med Talgøs modulbaserte byggesystem PlusConcept by NOA ByggDesign, kan du skape en lun uteplass mye lenger enn sesongen i friluft ellers tillater. En arkitekttegnet pergola, åpen eller lukket hagestue – hva trenger du?

Bruker hagestuen sin mesteparten av året

– Vi bruker hagestuen vår fra tidlig på våren til sent på høsten, forteller Brit Røsand fra Møre og Romsdal.

I 2016 fikk hun en snekker til å sette opp en stue i hagen sin på Kvanne, med utsikt mot sjøen.

– Det hele ble gjort på én dag, og noe småtteri på taket ble gjort dagen etter. Men hagestuen var klar til bruk på ettermiddagen samme dag som snekkeren startet. Da var gulvet på plass på forhånd, forteller Røsand.

Etter det har familien brukt hagen langt mer enn de gjorde tidligere. Nå kan de kose seg i utestuen på dager med regn, vind eller kjølig vær.

– Vi bruker den til å slappe av, til å lese en god bok, jobbe på pc-en, spise middag og ha besøk av familie og venner, forteller Røsand.

Snart vil det trolig bli mulig å få skyvedører til hagestuene, noe familien planlegger å investere i.

– Da kan vi kanskje bruke hagestuen hele året!

Modellen hun valgte er 3,6 x 2,4 meter – den nest minste av fire standardstørrelser. Hagestuen har også en bod. Der oppbevarer hun puter fra andre hagemøbler og redskaper. Hun har innredet hagestuen med en hjørnesofa og et bord, samt planter i krukker og glasslykter på gulvet for å skape stemning.

– Vi anbefaler gjerne Talgøs hagestue til andre som også ønsker å ha et sted for å forlenge sommeren, sier hun.

Hagestuer forlenger ikke bare utesesongen, men gir også et svalt sted å være de varmeste sommerdagene.

Vedlikehold for de late

PlusConcept og andre produkter fra Talgø leveres i MøreRoyal® treverk, som er nesten helt vedlikeholdsfritt. Treverket kokes inn med olje under vakuum. Denne behandlingen reduserer fuktopptak og svelling, krymping og sprekker. Farge tilsettes i oljen før innkoking, så overflaten vil ikke trenge fargevedlikehold før etter seks til ti år. Treverket har 50 års råtegaranti, og ingen av hagestuene krever at du søker byggetillatelse. Du kan velge i både åpne og lukkede løsninger, med eller uten glass.

Lag din egen løsning

Skulle du ikke finne en modell som passer deg, kan du fritt sette sammen din helt egen variant.

– Vi har fire tak i ulike størrelser. Under kan du gjøre hva du vil. Veggelementer og stolper kan også kjøpesseparat, dersom noen har et eksisterende takutstikk de ønsker å sette vegger i, sier marketingsjef Heid Snekvik i Talgø.

Bygget er uten gulv, så du kan sette hagestuen på en terrasseplatting du allerede har, eller bestille gulv om det trengs. En mulighet er å bygge gulvet så stort at du får en egen treplatting utenfor hagestuens vegger.

Levegg med innfelt glass er en god løsning for å skjerme mot vind og trekk samtidig som utsikten bevares.

Levegger som matcher

Vil du gjøre noe enklere enn en hagestue, får du også levegger fra Talgø med eller uten glass i ulike størrelser og varianter. Med glass i leveggen bevarer du utsikten samtidig som du skjermer for vind. Kanskje det er nok til å nyte en ekstra kopp kaffe utenfor huset?

– Leveggene har samme fargeutvalg og paneler som PlusConcept, så hagestuene og leveggene kan lett kombineres, sier Snekvik.

Sett sammen matchende tilbehør selv

Dersom du vil ha alt treverk på uteplassen likt, er det ingenting i veien for å sette sammen ditt eget tilbehør av terrassebordene som i likhet med de andre produktene fås i fargene MøreRoyal® grå og MøreRoyal® brun. En stilren benk, belyst hagesti, plantekasse, putekasse, sandkasse, urtekasse, solseng, eller kanskje en kjølekasse for å oppbevare drikken kaldt? Kun fantasien setter grenser.

– Alle terrassebordene har samme tykkelse, og passer inn i ferdige spor på vår MULTIstolpe. Dette er litt morsomt, og tar fram Lego-byggeren i folk, sier Snekvik. Det eneste du trenger, er å kappe materialene i ønsket lengde. MULTIstolpen brukes i hjørner, ender og skjøter.

– Velg om du vil ha den glatte siden eller rillene ut for ulike uttrykk, tipser Snekvik.

Et grønt uterom

Drømmer du om en frodig pergola der plantene slynger seg langs vegger, oppover en søyle eller i taket? Behold pergolaen naken og la treverket komme til sin rett, eller følg den grønne interiørbølgen og kle pergolaen med klatrende planter.

Tips til klatreplanter

Klematis

De fleste sorter blomstrer i to til tre måneder. Blomstene finnes i mange fargevarianter. Blomstringstid varierer etter hvilken sort du velger.

Klatrevillvin/Rådhusvillvin

Dekker raskt og får vakker, rød og oransjegul høstfarge på bladverket, særlig i full sol. Tåler skygge.

Blåregn

Kan være vanskelig å lykkes med. Får du det til, belønner planten deg med vakre blomsterranker i mai/ juni. Klatrer ved å slynge og vri seg rundt det den støtter seg til.

Vinranke

Må klippes tilbake hvert år, men bonusen er rikelig med drueklaser om planten får nok sol og vann.

Klatrehortensia

Glinsende, grønne blader og store, kremhvite, flate skjermer i juni/juli. Trenger å bindes litt opp i starten.

Klatrerose

Finnes i mange sorter i ulike farger, med eller uten duft. Frodige og blomsterrike under rette forhold.

Duftkaprifol

Blomstrer på våren og forsommeren. De velduftende blomstene erstattes av klarrøde, men giftige, bær på forsommeren.