Hopp til hovedinnhold

Vårens boligtrender 2022

Vår interiørarkitekt, Vibecke Caspari Nord, deler sine tanker om hvilke boligtrender vi vil se mye av i 2022.

Interiørbildet har det siste året vært preget av beige og nøytrale fargetoner. Nå for tiden ser vi mye av sterke farger i tekstilbransjen. Vil dette også bli gjeldende i interiørverdenen? Vår interiørarkitekt, Vibecke Caspari Nord, snakker om boligtrender vi vil se mye av i 2022.

Lekne farger

I både tekstilbransjen og interiørverdenen er det veldig tydelig at vi vil ha mer farger, og fargetrenden er mer leken enn noen gang. Både myke pastellfarger og sterke kulører preger motebildet. Det går spesielt mye i grønne, rosa og gule nyanser. Vibecke tror det også vil bli mer å se av farger på boligfronten fremover.

«Jeg tror mange vil velge farger som går fra blek til mer fargesterk rosa i hjemmet sitt. Fargen Savanna Sunset fra Jotun er min favoritt i denne kuløren. I tillegg kommer også gult i ulike nyanser. Fargen Vårtegn fra Fargerike er en litt støvete gulfarge som jeg tror mange vil falle for i kategorien gult. Til slutt tror jeg både grønne og de beige tonene vil følge oss lenge. Det er deilige farger å omgi seg med, og de kler de fleste rom. Et sikkert valg.»

Vibecke tror mange vil velge rosafarger. Her er Lucca FR2501 fra Jotun.

Slik unngår du å gå lei av fargene

I vår bugner butikkene av skarpe fargetoner i rosa, grønt, blått og oransje. Dette er farger som er herlige å se på, men ikke farger vi nødvendigvis vil male stuen i. Farger skaper energi og gjør oss glade. Men hvordan overføre dette til interiøret?

«Et godt råd er å bruke mer farger i rom du beveger deg gjennom enn rom du skal oppholde deg i over tid. Et typisk rom for mye farger er entré. Hva kan vel gå feil med en energiboost i inngangen, som gjør deg glad hver gang du kommer hjem? Rom som WC, bad og kontor kan også fungere fint med en sterkere fargepalett, og være mer lekent. Det viktigste er å prøve å tenke helhet og fargeharmoni. Rommene må kle hverandre og ha en fellesnevner. Det kan være en farge eller et materiale. Uansett trender, må fargene du velger løfte hverandre og tilføre rommet noe.»

Vibecke anbefaler at du unngår sterke farger i rom du skal oppholde deg mye i. For mye farger kan være slitsomt over tid. Bruker du sterke farger på for eksempel soverommet, kan det faktisk bli for mye stimuli, som igjen gjør det vanskelig å sove.

Ønsker du ikke å male veggene, kan du male møbler i glade fargetoner i stedet. En kommode som skiller seg ut i en sterkere farge kan bli et smykke i et rom.

Kan du male vegg og himling i samme farge? Klart du kan! Foto fra Fargerike og Jotun

«Hvorfor ikke male himlingen? Det gir en flott effekt. Ved å bruke samme farge som veggen, men i en lysere kulør, oppnår du en fin helhet. På denne måten kan du unngå det «hvite lokket» som hvite himlinger ofte gir en følelse av, spesielt hvis du velger sterke eller mørke farger på veggene.»

Mindre dempet sort

I fjor så vi at beige, hvitt og duse jordtoner i stor grad tok over for det grå og sorte på interiørfronten. Vibecke tror trendfargen «dempet sort» vil bli brukt mindre på store flater, men at den likevel vil bli brukt som kontrast på mindre interiørdetaljer i 2022.

«Sorte dører og vinduskarmer har blitt mye mer vanlig. Det skaper en fin kontrast til veggfargen, uansett hvilken farge du lander på. Det fine er jo at du kan velge ulik farge på hver side av døren. Dette gjør det lettere å tilpasse fargene for det enkelte rom. Vi ser også at stadig flere velger Klassisk hvit på lister og karmer, mens farger som Bomull og Eggehvit fases mer ut.»

Lyse og nøytrale toner på kjøkkenet i eneboligen Stord.

Spiler med måte

Den populære spileveggen har vært mye å se i Instagramfeeden til de fleste av oss de siste par årene. Trender er forbigående, men spiler er en trend som har bestått lenge, og som også vil bli med videre i 2022, mener Vibecke. Hun synes spiler er flott når det brukes med måte, men at det fort kan bli for mye.

«Det som er synd med trender er at vi ofte overdriver bruken. Det gjelder spesielt spiler, synes jeg. Spiler er utrolig flott når man bruker det etter behov og med måtehold. De fungerer kjempefint i tak og er veldig bra for bedring av akustikk. De fungerer også supert som sengegavl eller som romdeler. Men dekorerer man hele rom med spiler, blir det sjelden bra.»

Vibecke Caspari Nord, Interiørarkitekt i Mestergruppen og Blink Hus.

Variasjon er stikkordet

Skal du skape et unikt, lunt og levende hjem, er det variasjon som er stikkordet. Vibecke anbefaler en kombinasjon av tekstiler som bomull, lin, skinn og fløyel sammen med puter, pledd og gardiner i ulike mønster. Det er nemlig ingen tekstiler som er en typisk trend. Når det er sagt, velger vi gjerne lettere tekstiler som lin i den lysere årstiden.

«Som alt annet blir det mer dynamisk med mangfold, og materialene løfter hverandre. Det samme gjelder farger. Få hjelp til å sette sammen en god fargepalett gjennom hele huset, så har du et kart å navigere ut ifra. Enkelte av fargene kan være slik at de enkelt kan byttes ut, men allikevel kle hovedfargene som går gjennom huset.

Vibecke anbefaler også å bruke tapet i kombinasjon med malte flater. Selv om tapet og malt flate har samme farge, vil teksturen i tapeten bli en kontrast som gir rommet et flott uttrykk.

Funksjonalitet trumfer alt

Når vi bygger og innreder boliger med kundene våre, ser vi at det er én ting de fleste er opptatt av: funksjonalitet. Det hjelper lite å ha et flott designhjem hvis funksjonen i rommene ikke er god. Funksjonalitet trumfer egentlig alt, ifølge Vibecke.

«Det gjelder å ha godt med oppbevaringsplass og integrerte løsninger. Kundene blir også stadig mer opptatt av komfort, for eksempel i form av gulvvarme. Ellers vil de ha store vindusflater og god takhøyde for maksimalt lysinnslipp.»

Store vinduer og god takhøyde gir rikelig med dagslys i eneboligen Tønsberg.

Praktisk og miljøvennlig

Som interiørarkitekt, får Vibecke sitte på fremste rad når kundene skal innrede boligene sine. Dette gir henne et unikt innsyn i hvilke trender kundene opptas av.

«Nå skjer det mye på kjøkkenfronten. Kjøkkenet blir enda mer integrert som en del av stuen. Vi ser stadig mer av smarte løsninger hvor kjøkkenmoduler brukes som bokhylle, garderobe eller kule sittebenker. Nesten alle velger vinkjøler når de tegner nytt kjøkken i dag. Når det gjelder det elektriske, ser vi at mange kunder velger å bruke farger på brytere og stikkontakter for å gjøre de til en mer integrert del av interiøret.»

Med det økte klimafokuset, blir vi også mer bevisste på miljøvennlige løsninger i hjemmene våre.

«Du kan enkelt innrede mer bærekraftig ved å gjenbruke gamle møbler. Med litt pussing og et par malingsstrøk kan en sliten hylle bli god som ny. Det handler også om å ta godt vare på det du allerede har. Tenk kvalitet framfor kvantitet når du skal investere i interiør.»

Tips til deg som skal innrede

Har du nettopp kjøpt eller bygget deg en bolig som du nå skal i gang med å innrede? Vibecke gir deg sitt beste tips:

«Få hjelp til å lage en god plan når det gjelder farger og materialvalg gjennom hele huset. Legg litt ekstra i det som trolig ikke blir byttet ut på svært mange år – gulvet. Gulvet er det største interiørelementet i ethvert rom, og fortjener god kvalitet. Vegger kan enkelt males eller tapetseres, mens gulvet gjerne blir liggende – også når man fornyer resten. Invester noen timer med en interiørarkitekt eller -designer, eller bruk butikkene som har dyktige fagfolk på dette området. Har du en palett å navigere etter, blir veien for å innrede og ta valg mye enklere.»

Relaterte artikler

Store sorte vinduer fra Gilje

Velg 3-lagsglass for nye vinduer: Lønnsomt og komfortabelt

Å bytte til 3-lagsglass kan være en smart investering for både lommeboken og komforten i hjemmet ditt. Selv om begrepet U-verdi ofte dukker opp i forbindelse med byggevarer som vinduer, dører og isolasjon, kan det virke uklart. Kort forklart er U-verdi et mål på hvor godt en bygningsdel, som et vindu eller en dør, isolerer mot varme. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjon.

Store vinduer med Klimanot fra Gilje

Nyhet! Fremtidens vindusløsning: Klimanot

En av årets spennende nyheter fra Gilje er Klimanot, en innovativ vindusløsning som kombinerer funksjonalitet og fremtidsrettet design. Men hva er egentlig Klimanot? Her får du en forklaring.

Hytte ved sjøen

Hytte ved sjøen

Å bygge hytte ved sjøen er noe mange drømmer om. Det er noe helt eget med å kjøre fra kaoset i byen og komme til bølgeskvulp på svabergene og den friske lukten av sjø.

Herskapelig hus

Herskapelig hus

Å investere i et hjem handler ikke bare om å kjøpe et sted å bo, men om å skape en livsstil som reflekterer din unike personlighet! Verdsetter du det ekstraordinære? Utforsk våre herskapelige hus – nøye designet for deg som setter pris på luksus og tidløs eleganse. Bli bedre kjent med våre hus i herskapelig stil: