Hopp til hovedinnhold

Husbygging - hvor starter jeg?

Er du usikker på hvilken ende du skal starte i når du har bestemt deg for å bygge hus? Her er gode tips på steg i riktig retning fra boligselger Sondre Natås Strand i Blink Hus Steinsbø.

Alt starter med en idé, ønske eller behov

Kanskje ser man en annonse, kjører forbi en flott tomt, eller blir inspirert av venner som har bygd nytt hus, og derfra vokser beslutningen om å bygge eget hus fram.

- Har man en tomt, tar man gjerne kontakt med flere utbyggere og melder sin interesse for å bygge bolig. Da kan man enten ta kontakt på mail, telefon eller bestille katalog og bli oppringt av selger. Velger man å gå inn i prosessen ved å kjøpe en tomt av en utbygger, er litt av prosessen videre allerede lagt. Da har man som regel en dialog med utbygger allerede under tomtekjøpet, og det glir gjerne automatisk videre i planleggingsfasen til å bygge bolig. Kjøper man en tomt av utbygger, selges den ofte med byggeklausul, slik at en ikke har mulighet til å bygge med andre. Da kan man konsentrere seg om å få tegnet et perfekt hus hos den utbyggeren, forteller Sondre Natås Strand.

Eneboligen Tønsberg, en av bestselgerne i Blink Hus. Denne finnes i svært mange kundetilpassede versjoner over hele landet.

Tomtebefaring legger grunnlaget videre

Når kontakten mellom forhandler og kunde er etablert, starter man gjerne med en tomtebefaring som blir etterfulgt av et møte på kontoret hos forhandler.

- Der gjennomgår vi ønsker og behov, samt ser om vi kan finne et utgangspunkt i katalogen vår å jobbe videre med, eller om vi skal tegne huset fra bunnen av.

Sondre Natås Strand har lang erfaring som selger i Blink Hus og kan den gode veien til et godt hus.

- Tanker, ideer og håndskisser blir sendt videre til arkitektene våre som lager salgsskisser. Her får man utdelt plantegninger, fasade, perspektiv, og man kan også få en 3D-modell av huset som lar deg se huset både utvendig og innvendig. Ofte er ikke det første utkastet perfekt, og vi gjør korrigeringer til kunden er fornøyd, sier Sondre.

Hvem gjør hva?

Noen kunder har den fordelen at de selv har fagkunnskap som kan brukes i prosessen, og ønsker da å stå for en del av leveransen selv, for eksempel elektriker.

- Vi tilpasser oss kundens behov, og leverer det som ønskes. Vi tar en gjennomgang på alle valg som er tatt innledningsvis; kledning, tak, vindu, gulv, materialvalg på vegger, gulv, trapp, peis, varmekabler, dusj, badekar osv., samt en gjennomgang på utvendige valg som plen, utvendige plattinger, utendørs belysning o.l. Disse valgene danner utgangspunktet for tilbudet, men er fullt mulig å endre på også når byggeprosessen er i gang. Det er lov å ombestemme seg, understreker Sondre.

Tid for tilbud

Når alle valg er tatt, kalkuleres alt og forhandleren lager anbudsdokumenter til tømrere og alle underentreprenørene. Anbud blir alltid sendt til flere aktører i samme bransjen, slik at kunden får best mulig tilbud på leveransen. Tilbudet blir så gjennomgått med kunde i et fysisk møte.

- Aksept av tilbudet, er den offisielle starten på et samarbeid. Forhandler fikser kontraktsdokumenter, og signerer en avtale om oppføring av bolig med kunden. Deretter må huset byggemeldes, og nabovarsel må sendes ut, forteller Sondre.

Nabovarsel er noe som kan skape sterke reaksjoner og sette følelser i gang hos mange. Da kan det være en betryggende følelse for kunden å ha utbygger i ryggen. Utbygger tåler å ta støyten fra dine fremtidige naboer, og ting blir litt mindre personlig. Utbygger vil som regel strekke seg langt for at prosjektet ditt skal bli godtatt fra naboer og i kommunen.

Huset er godkjent!

Når huset er godkjent hos både naboer og kommunen, er man klar for å starte byggeprosessen.

- Byggetiden varier i omfang, avhengig av arbeidet og størrelsen på boligen. Som oftest tar det like lang tid som å vente på en baby; ca 9-10 måneder, smiler Sondre Natås Strand.

Gjennom hele prosjektet vil utbygger (Blink Hus-forhandleren) ha ansvaret for byggeledelsen av den leveransen som er inkludert i kontrakten med kunden.

Kranselag

Et kranselag er en gammel tradisjon som mange fortsatt ønsker å opprettholde. Tradisjonen går ut på at man feirer at huset er tett ved å gi tømrerne og andre arbeidere på prosjektet mat og drikke på byggeplassen i arbeidstiden. Dette gir ofte tømrerne litt ekstra gnist til å fullføre prosjektet.

- Noen inviterer kun tømrerne, andre inviterer også selger og byggeleder, mens noen inviterer også underentreprenørene. Serveringen pleier å være kake og kaffe/brus. Noen handler inn pizza, eller påsmurt/snitter. Det er en fin tradisjon, forteller Sondre Natås Strand.

Overtakelse av hus

Når dagen har kommet for overtakelse av huset, gjøres en siste kontrollsjekk med selger og kunde.

Etter overtakelse er du ikke alene. Vi selger hus med 1 års garanti, og 5 års reklamasjonsrett. I tillegg har mange av produktene som er brukt i din bolig veldig mye lenger garanti. For eksempel er det normalt at vindu har en garanti på 25-30 år mot sopp og råte. Ett år etter overtakelse kommer også byggeleder hjem til deg for 1-års befaring. Da blir han med og tar en sjekk av huset, og ser at alt er som det skal være. Blir det oppdaget mangler, sørger byggelederen for at det blir fikset opp i, avslutter Sondre i Blink Hus Steinsbø.