Hopp til hovedinnhold

Bygge hus? Dette kan du velge å gjøre selv!

Å bygge et nytt hus eller en ny hytte er et stort og kostbart prosjekt. Mange ønsker derfor å spare inn noen kroner her og der ved å gjøre deler av jobben selv.

Å bygge et nytt hus eller en ny hytte er et stort og kostbart prosjekt. Mange ønsker derfor å spare inn noen kroner her og der ved å gjøre deler av jobben selv. Har du kompetansen som kreves, kan dette være en grei løsning. Har du ikke det, er det ikke sikkert det lønner seg. Det er likevel viktig for oss i Blink Hus at du vet hvilke muligheter du har.

Gjør deler av jobben selv

Skal du bygge et nytt hus eller en ny hytte, kan du velge å trekke ut deler av leveransen og enten gjøre jobben selv, ved hjelp av gode venner, eller ved å leie inn fagfolk på eget initiativ. Noen kunder ser på dette som en måte å redusere totalkostnaden for boligen de skal bygge. Dersom du kun får innvilget et begrenset beløp i lån, som ikke dekker totalkostnaden for boligen, vil egeninnsats kunne telle som en slags egenkapital. Jo mer du kan gjøre selv, jo mindre trenger du å låne.

Å bygge hus med Blink Hus gjøres i all hovedsak på tre ulike måter:

1. Vi leverer huset nøkkelferdig og innflytningsklart

Dette er den løsningen de fleste velger, og naturligvis også den vi anbefaler. Vi bygger hele huset og tar hånd om alt av underentreprenører som elektrikere, rørleggere og malingsarbeidere. Ved å overlate prosjektet i sin helhet til oss, vil du spare deg selv for både tid og arbeid. Det gir deg dessuten en stor trygghet dersom noe skulle oppstå i ettertid.

Overlat arbeidet og ansvar til oss, og flytt rett inn i ditt nye Haugesund når det er ferdig.

2. Du henter inn underentreprenører selv

Ønsker du å styre deler av byggeprosessen selv, er det vanligste at vi som hovedentreprenør tar hånd om alt av betongarbeid og tømrerarbeider. Når boligen er klar for rør- og elektroinstallasjoner, kan du selv ta dialogen med kvalifiserte fagarbeidere. Underentreprenørene du velger må kunne få godkjent ansvarsrett ved byggesøknad.

«Vi bistår gjerne med å sette kundene i kontakt med ulike underleverandører. Vi har god kjennskap til de vi anser som solide aktører på forskjellige fagområder, og dette er noe vi ønsker å kunne bidra med.»

Kjell Inge Søvik, salgsansvarlig hus og hytter i Blink Hus Dale Malo

3. Du gjør deler av jobben selv

Dersom du eller noen som er villige til å hjelpe deg har kompetansen som trengs for å utføre deler av arbeidet, kan også dette være en god løsning. I disse tilfellene er det mest vanlig at kunden trekker ut følgende deler av leveransen:

  • Legging av gulv
  • Maling/tapetsering
  • Montering av kjøkken, bad og garderober
  • Platekledning, utforing og belistning


«Fordelen med å gjøre deler av arbeidet selv er at det kan gi en følelse av å være mer delaktig i prosjektet med å bygge sitt eget hus. Ulempen er at du blir sittende med en større del av ansvaret for fremdrift og utførelse. Prosjektet kan også bli mer uoversiktlig når det gjelder gjennomføring.»

Lønner deg seg å ta saken i egne hender?

Tenker du å spare inn noen kroner ved å gjøre deler av jobben selv, bør du ta en vurdering på hvor mye tid du trenger til å utføre det aktuelle arbeidet. Byggelånskostnaden er et aspekt som bør være med i vurderingen her.

Det lånet du får i banken er nemlig et byggelån fram til prosjektet står ferdig. Først da omgjøres det til et vanlig boliglån. Et byggelån har ikke like gunstige betingelser som et boliglån, og derfor lønner det seg som regel alltid å gjennomføre byggingen på kortest mulig tid.

«Dersom du trenger dobbelt så lang tid som en innleid snekker, vil renter og provisjonskostnader på byggelånet være med på å ‘stjele’ av gevinsten du får av egeninnsats. I en tid med gunstige byggelånskostnader vil ikke dette påvirke så mye i negativ retning, men når byggelånsrentene og provisjonene stiger, vil du få mindre igjen for å gjøre deler av jobben selv.»

Kjell Inge Søvik, salgsansvarlig hus og hytter i Blink Hus Dale Malo


Kjell Inge og alle våre andre rådgivere gir deg gjerne sine profesjonelle anbefalinger. Kontakt din nærmeste Blink Hus-forhandler for å finne ut mer om mulighetene du har.

Relaterte artikler

Tilpasset Kongsberg hus fra Blink Hus

Bygge hus? Stol på lokal kvalitet og erfaring

Å bygge sitt eget hus er en drøm for mange, men veien fra drøm til virkelighet kan være lang og kronglete uten riktig byggefirma. Det krever nøye planlegging, forståelse for prosessen, og ikke minst, en klar oversikt over hva det vil koste. Denne artikkelen gir deg innsikt i de viktigste faktorene ved husbygging, og hjelper deg å styre trygt gjennom prosessen, enten du vil ha et lite hus eller en stor familiebolig!