Hopp til hovedinnhold
Dette paret har valgt ytterdør fra Gilje

Slik velger du riktige innerdører og ytterdører til ditt hus

Har du tenkt over hvor mye innerdører og ytterdører blir brukt i løpet av en dag eller et år? Med all slags bruk, skal den gjerne tåle det meste - åpnes, lukkes, slamres, bankes på og ikke minst leve i et skiftende klima. Derfor er det avgjørende å velge en dør som tåler all slags slitasje, samtidig som den passer til husets design.

10 viktige ting å tenke på når du skal velge ytterdør

Du vil sannsynligvis beholde den samme ytterdøren i 20-30 år. Med en ytterdør fra våre leverandører Gilje, Harmonie, Jeld-Wen vil du få en ytterdør i god konstruksjon som både er sikker, støydempende og optimal for vårt nordiske klima.

Her er noen tips å følge når du skal velge en ny ytterdør:

1. Tykkelsen teller

Tenk tykkelse når du velger dør. En tykkere dør er mer solid, isolerer bedre og tåler harde værforhold. Dette gir tykkere isolasjon, bedre stabilitet og bedre U-Verdi!

2. Tenk på U-verdien

U-verdien angir dørens varmeisolerende evne. Desto lavere verdi, jo bedre isolerer døren.

3. Sjekk låsen og låssystemet grundig

Sikkerhet er viktig når man velger dør. Spesielt viktig er det at hele låseenheten er forsikringsgodkjent. Alt fra sylinder til låskasse og sluttstykke bør være FG-godkjent.

Ytterdør fra Harmonie

Harmonie

4. Levetid og garanti

Din nye dør skal ikke bare stå der og tette et hull i en vegg. Den skal åpnes, lukkes, slamres og bankes på. Den skal brukes. Faktisk skal du håndhilse på døren hver dag i mange år. Derfor er god garanti viktig.

5. Hva slags vær kommer døren til å utsettes for?

Vi bor i et langstrakt land med mange typer vær. Til tider er det ekstremt, ofte er det skiftende. Døren du velger bør være bygget for nordisk klima. Dette betyr at selv standarddører må være bygget for å tåle ekstreme tilstander.

6. Tenk på husets helhet

En dør er ikke bare en dør. Det er en del av husets helhet. Hvilken stil har du på boligen din? Og farge på huset? Hvordan blir gangen din innenfra? Om du har en gang uten vinduer kan vi anbefale deg å velge en dør med glass i, eller velge sidefelt om du har plass til det.

Dører fra Gilje

Gilje

7. En – eller to-fløyet ytterdør?

Om du har plass til en to-fløyet ytterdør vil du med en gang kunne skape et mer eksklusivt og herskapelig uttrykk på din bolig. Ta målene du trenger når du planlegger ditt nye inngangsparti.

8. Glass påvirker lyd og varme

Skal du ha glass i døren er mulighetene mange. En glassåpning gir noe varmetap og påvirker dørens U-verdi. Av den grunn bør du se etter dører med 3- og 4-lags glass. Det finnes også en rekke varianter glass, inkludert klart, frostet eller sotet.

Sort ytterdør fra Gilje

Gilje

9. Døren skal se pen ut fra både inn- og utsiden!

Det er lett å tenke fasade, men husk at du enda oftere ser dørens innside! Da er det viktig at den ser bra ut på begge sider. Våre leverandører har lik innside og utside på de fleste modellene sine.

Sort ytterdør fra Gilje

Gilje

10. Hvilke hengsler og skruer er det?

Det høres kanskje kjedelig ut, men hengsler og skruer er viktig for en solid dør. Sjekk at døren du ønsker deg har mulighet for høyde - og sidejustering og har forborret hull til 12 skruer.

Inspirasjon til valg av innerdør

Innredningen av et hjem er ikke komplett uten å ta hensyn til valg av riktige innerdører. Dørene du velger vil spille en stor rolle i å skape den ønskede stilen og atmosfæren. Du kan velge mellom en rekke farger, former, overflater, fyllinger, glass og karmløsninger for å matche hjemmets design. Det finnes også innerdører med spesielle egenskaper som lydisolering, skyvedørsløsninger og pardører.

Sort skyvedør fra Jeld-wen

Jeld-Wen

Skyvedør med glass fra Jeld-wen

Jeld-Wen

Skyvedør fra Harmonie

Harmonie

Dør fra Jeld-wen

Jeld-Wen

Sort innerdør fra Harmonie

Harmonie, foto: @enkontrast

Hvit innerdør fra Jeld-Wen

Jeld-Wen

Sjekkliste for kjøp av innerdør

Før du gjør det endelige valget og kjøper innerdører, kan det være lurt å reflektere over følgende spørsmål:

  • Hva er dørens formål og hvilke behov skal den dekke?
  • Er støydemping viktig?
  • Hvilken farge og materiale passer best inn med resten av interiøret?
  • Vil du ha mange valgmuligheter og et spesielt design, eller er pris viktigere?
  • Hva slags dørtype ønsker du? Enkeldør, skyvedør eller pardør?
  • Trenger du glass i døren til visse rom?
  • Hvilken karm og terskel skal du velge?
  • Vil du ha ekstrautstyr som demping med SmartClose, dekorhengsler eller skjulte hengsler?
  • Ikke glem å tenke på utforing og listverk også.

Vil du høre mer?

Se mer på våre leverandørers nettside: Gilje, Harmonie, Jeld-Wen.