Hopp til hovedinnhold
Rundt spisebord gir rom for mange fine stunder

Velg riktig interiørdesign til ny bolig

Å gjøre et rom større handler ikke alltid om å utvide det fysiske arealet. Ved å bruke riktig interiørdesign, kan du skape en illusjon av mer plass.

Hvordan få et rom til å se større ut

Det kan være vanskelig å vite hvor du skal starte for å utnytte hele rommets potensiale. Å gjøre et rom større handler ikke alltid om å utvide det fysiske arealet. Ved å bruke riktig interiørdesign, kan du skape en illusjon av mer plass. Her er noen tips fra Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike, som kan hjelpe deg å få et rom til å se større ut.

Designstiler som kan forsterke romfølelsen

En stil som er spesielt effektiv for å skape en følelse av romslighet er minimalisme. Ved å velge enkle og rene linjer, åpne flater og sparsomt med dekor, kan du gi rommet et luftig og ryddig uttrykk. I tillegg kan bruk av lyse farger og naturlige materialer som tre og stein bidra til å gi en følelse av ro og harmoni.

Selv om minimalisme kan være en god strategi for å åpne opp et rom, betyr det ikke at du må begrense deg til en ensfarget og kjedelig estetikk. Tale Olivia påpeker at du kan tilføre ulike teksturer og farger for å skape mer liv og spenning. Ved å bruke forskjellige nyanser av samme farge, eller å kombinere ulike farger som harmonerer godt, kan du skape en interessant og dynamisk atmosfære. Bruk for eksempel tre-elementer sammen med lyse farger. Hva med å prøve beige og grå toner sammen?

Farge: Reinlav FR2516

Farge: Reinlav FR2516

For de som ønsker å gå i motsatt retning og omfavne en mer overveldende og detaljrik stil, kan maksimalisme være et alternativ. Her er det snakk om å tørre å blande mønstre, farger og materialer på en kreativ og leken måte. Maksimalisme kan skape en følelse av varme og personlighet, og kan være spesielt effektivt i små rom hvor du ønsker å gi inntrykk av at det er mer å oppdage. Det er nemlig slik at mer og mye skaper en helhet det også. For å unngå at det krasjer, kan du velge farger som har en fellesnevner – for eksempel at alt har litt grønt i seg.


Tale Olivias tips for å utnytte rommets potensiale:


1. Studer rommet nøye og finn problemområdene

Det er viktig å studere rommet nøye og finne ut hva som gjør at rommet ser lite ut. Er rommet avlangt? Er peisen for mørk? Lite naturlig lys? Dører og vinduer som er plassert høyt på veggen? Et godt tips er å ta et bilde av rommet. Da vil problemområdene ofte komme tydeligere frem.


2. Bruk lysere farger

Lysere farger kan bidra til å øke romfølelsen. Mal gjerne taket i samme farge som veggene, eller trekk takfargen ned i et høyt rom. Lysblå toner med litt grønt i seg gir også en følelse av luft og kan få rommet til å se større ut. Unngå for mange sterke farger og mønstre, da dette kan få rommet til å virke mindre. Et alternativ kan være å bruke matte pastellfarger på veggene:

Lyse og delikate flater med matt maling vil gi ro og harmoni. Farge: Stille FR1416

Lyse og delikate flater med matt maling vil gi ro og harmoni. Farge: Stille FR1416

Lysblå toner gir ofte en følelse av luft. Farge: Tåke FR1370

Lysblå toner gir ofte en følelse av luft. Farge: Tåke FR1370

Les også: 8 tips til barnefamilier som skal bygge hus

3. Speil er med på å øke romfølelsen

Speil er et effektivt virkemiddel for å øke romfølelsen. Sett gjerne et stort speil på en av veggene, eller plasser mindre speil på motsatt side av et vindu for å få lyset til å reflektere rundt i rommet.

Speilet gir mye lys tilbake til rommet

Her er veggene malt i fargen Oktobergrå, og kassen i fargen Himmelkyss. Speilet gir mye lys tilbake til rommet

En eksotisk drøm med tapetdesignet Tahiti

En eksotisk drøm med tapetdesignet Tahiti.

4. Velg riktige møbler

Lette skandinaviske møbler med en nett form og tre-elementer, kan gi en åpen følelse til rommet. Unngå store møbler og for like grupper, da dette kan virke bulkete og visuelt ta mye plass. Sorte stålelementer kan også gi tyngde og trygghet til rommet:

Nydelig spiseplassLekkert kjøkken med rikelig oppbevaring

5. Unngå for mye pynt

Det handler ikke om å droppe pynten. Den forteller nemlig mye om hvem som bor i hjemmet, og bidrar til å skape en personlig atmosfære. For å få rommet til å se større ut, kan det likevel være lurt å tenke mer minimalistisk, velge rene flater og utvalgte pyntegjenstander.


6. Fondvegg og tapet

En fondvegg i en varm farge kan hjelpe et avlangt rom å føles nærmere. Tapet med et vandig uttrykk, altså tapet med samme fargenyanser som vann, kan gi en større romfølelse, og det finnes mange varianter å velge mellom.

Les også: Slik skaper du harmoniske romBlink Hus hjelper deg med interiørtips til din nye bolig

Uansett hvilken stil du velger, er det viktig å huske at målet med interiørdesign er å skape et hjem som føles komfortabelt og innbydende. Det betyr at du må finne den rette balansen mellom funksjonalitet og estetikk, og ta hensyn til både form og funksjon når du velger møbler og dekor. Ved å tenke gjennom rommets behov og muligheter på forhånd og planlegge designet nøye, kan du skape et rom som både føles større og er vakkert å se på. Våre interiøreksperter hjelper deg gjerne med å legge denne planen, og du finner mer inspirasjon på vår nettside. Ta kontakt med din nærmeste forhandler for råd og anbefalinger.


Relaterte artikler

Slik skaper du harmoniske rom

Hva er viktig å tenke på når du skal planlegge materialer og farger på tak, vegg, gulv og dører i hjemmet ditt? Her får du noen gode tips fra interiørarkitekt og møbeldesigner Adele Kløve.

Hvordan finner du din egen stil?

Når du skal inn i ny bolig eller hytte har du et hav av muligheter og løsninger. Men hvordan finner du din egen stil? Vi har fått tips fra arkitekt Camilla L. Thorsen hos Blink Hus Berge Sag i Haugesund.