Hopp til hovedinnhold

Bankrådgiverens beste tips til deg som vil bygge hus

Øystein Aandahl er autorisert finansiell seniorrådgiver i Sparebank 1 Nordmøre. Han deler sine beste råd for de som vil bygge hus i framtiden.

En utfordring mange møter på når de skal bygge hus, er at det kan være vanskelig å få lån av den størrelsen de trenger i banken. Flere av våre kunder, som i dag er huseiere, trodde ikke det var mulig å få finansiering til sitt boligprosjekt. Men det finnes noen banker som tilbyr spesielt gode vilkår. Øystein Aandahl er autorisert finansiell seniorrådgiver i Sparebank 1 Nordmøre. Han har hjulpet mange kunder på veien mot boligdrømmen. Nå deler han sine beste tips for de som vil bygge hus.

Få hjelp til å realisere boligdrømmen

De fleste søker lån i banken når de skal bygge hus. I første omgang tar man opp et såkalt byggelån, som utbetales etter hvert som utgiftene påløper i byggeprosessen. Dette er en midlertidig finansiering som gjøres om til et nedbetalingslån så snart byggeperioden er ferdig. Men hvor lett er det egentlig å få lån?

Så mye egenkapital trenger du

Skal du søke boliglån i dag, må du i de fleste banker regne med å stille med 15% av boligens verdi i egenkapital. I tillegg må du ha egenkapital til eventuelle omkostninger. Dette kan for mange oppleves urealistisk eller vanskelig. Skal du bygge en enebolig i dag, er ikke syv millioner kroner et utenkelig lånebeløp, men å få 600 000 kroner på bok i egenkapital vil for de fleste kreve mange års arbeid.

Øystein Aandahl, autorisert finansiell seniorrådgiver i Sparebank 1 Nordmøre.


Et alternativ til egenkapital er kausjon. Dette innebærer å få foreldre eller andre til å stille sikkerhet i sin egen bolig. Dette er heller ikke noe alle har mulighet til.

Heldigvis er noen banker ganske fleksible:

«Det er sant at vi i utgangspunktet stiller krav om 15% av lånesummen i egenkapital. Men vi kan være fleksible. Vi vurderer hver enkelt situasjon. I noen tilfeller kan vi gjøre unntak for både egenkapital og kausjon, for eksempel dersom vi vurderer personen til å være en stødig låntaker med god betjeningsevne. Det skader aldri å be om et møte i banken hvor du forklarer din situasjon. Det verste du kan få er et nei.»

-Øystein Aandahl, Sparebank 1 Nordmøre

Eneboligen Farsund fra Blink Hus. Et moderne hus med mange attraktive egenskaper, og mye hus for pengene. 123 kvm P-rom.

Velg smarte spareløsninger

Det finnes mange ulike grep du kan ta for å få mest mulig ut av sparepengene, som kanskje en dag skal fungere som egenkapital. Øystein anbefaler sparing i både BSU, og fond.

«Først og fremst bør alle ha en sparekonto i bank som en liten buffer for uforutsette hendelser. Videre anbefaler jeg sparing i BSU for de som ønsker å spare opp egenkapital til å bygge eller kjøpe bolig. Dette på grunn av den høye renten. I dag er BSU-renten i Sparebank 1 Nordmøre på 2.9%. Når du oppretter BSU-konto i nettbanken din, får du dobbel rente på innskuddet du gjør i inneværende år. For de som har kjøpt bolig kan vi anbefale å spare i fond. Der er det et stort utvalg å velge i med ulik risiko og mulighet for avkastning,» forteller Øystein.

Finn ut hvor du kan få de beste vilkårene

Selv om det på bankenes nettsider står at du trenger 15% egenkapital eller at renten er på 2,3%, er det ikke nødvendigvis hogd i stein. Vi anbefaler at du tar kontakt med din lokale bank for å høre om det finnes noen spesielle betingelser du kan benytte deg av. Mange banker tilbyr spesielt gode vilkår til unge under 34 år, eller til medlemmer av ulike foreninger. Mens Danske Bank tilbyr gode vilkår til medlemmer av Akademikerne, gir Sparebank 1 Nordmøre lavere rente til medlemmer av LO-forbund.

Lokale fordeler

Det kan dessuten være bedre vilkår å hente hos en lokal bank, som kjenner til både markedet, nabolagene og menneskene som bor der du vil bygge:

«En fordel med å velge en lokal bank er at vi kjenner til planene i nærområdet. Dersom vi vet at området er under utbygging og at boligen med all sannsynlighet vil stige i verdi, vil det være større sannsynlighet for å få et lån med gode vilkår hos oss enn hos noen som ikke kjenner markedet og området like godt,» forteller Øystein.

Avdragsfrihet

Avdragsfrihet er et annet tilbud du kan få dersom belåningsgraden ikke overstiger 60% av boligens verdi. Banken kan velge å innvilge avdragsfrihet for en kortere periode. Dette betyr at du kun betaler rentene på lånet i perioden det gjelder, noe som vil gi en langt lavere månedlig kostnad.

«Vi ønsker jo å hjelpe kunder som kommer i en vanskelig situasjon. Derfor kan vi tilby avdragsfrihet for å hjelpe kunden over kneika i den perioden de sliter. For å få avdragsfrihet, må det foreligge en svært legitim grunn. Vi tar en vurdering av hver enkelt kunde, så det er alltid verdt å spørre. Ingenting er umulig,» smiler Øystein.

Lavere rente med miljøvennlig bolig

Visste du at du kan få et såkalt «grønt lån» med lavere rente og mindre gebyrer dersom du bygger et energieffektivt hus? Nyere boliger med energimerking A eller B, og/eller med miljøvennlige løsninger som solcellepanel eller vannbåren varme, kan kvalifisere til grønt lån.

Vi i Blink Hus hjelper deg gjerne med å finne miljøvennlige og kostnadsbesparende løsninger for ditt nye hjem.


Les også: Ta bærekraftige valg til boligen

Gode tips til deg som vil bygge hus i framtiden

Går du med en drøm om å bygge hus en gang i framtiden? Da bør du notere deg Øysteins beste tips bak øret:

 • Velg en stabil utbygger
  Før du velger utbygger, bør du vurdere utbyggerens økonomiske situasjon. Sørg for at du går for en stabil utbygger som du vet er i stand til å fullføre prosjektet. Det billigste tilbudet er ikke alltid det beste.
 • Kontakt banken tidlig
  Involver banken så tidlig som mulig i prosjektet for å få rådgivning og hjelp til å holde oversikt hele veien.
 • Planlegg godt
  Det bør kalkuleres inn en post for uforutsette kostnader på totalt 10% i kostnadsoverslaget. Ønsker du å gjøre tilvalg eller endringer underveis, kan totalsummen bli høyere. Ta derfor høyde for at sluttprisen på huset blir 10% dyrere enn «avtalt».
 • Få full oversikt
  Kostnadsoverslaget du utarbeider i samarbeid med utbygger og underentreprenører må være så detaljert og realistisk som mulig.
 • Be om fastpris
  Be om fastpris på alt av arbeid som skal utføres av underleverandører. Dette gir deg mer forutsigbarhet og kontroll.
 • Les leveransebeskrivelsen godt
  Still heller et spørsmål for mye for å være sikker. Dette for å unngå overraskelser.
 • Egeninnsats teller som egenkapital
  Det vil si at jo mer du gjør selv, enten det er å male, legge gulv eller montere kjøkkeninnredning, jo mindre lån trenger du.
 • Ta en verdivurdering
  Dersom du tror boligen har hatt en verdiøkning siden starten av prosjektet, kan det lønne seg å ta en ny verdivurdering når boligen står ferdig. Dette kan gi deg bedre vilkår i banken, som for eksempel lavere rente på lånet.
 • Søk inspirasjon
  Se gjennom blogger, Instagram og andre fora for inspirasjon til innredning og romløsninger. Dette kan hjelpe deg å danne et inntrykk av hvordan du selv vil ha det. Det er veldig mye inspirasjon å hente der ute!


Blink Hus er her for deg hele veien

Blink Hus er en solid boligleverandør med lang erfaring. Vi har vært innom det aller meste innen boligbygging. Ta gjerne en titt på våre ferdighus eller bestill vår huskatalog og bli inspirert!

Kontakt din lokale Blink Hus-forhandler for å komme ett steg nærmere boligdrømmen. Vi gleder oss til å hjelpe deg!