Hopp til hovedinnhold
Husmodellen Askøy fra Blink Hus

Slik planlegger du et hus med utleiedel

Å investere i et hus med utleiedel har blitt stadig mer populært blant både boligkjøpere og investorer. For å utforske dette emnet nærmere, har vi tatt en prat med Elin Kongsvik fra Mestergruppen Arkitekter. Få hennes svar på noen av de mest typiske spørsmålene om hus med utleiedel.

1. Kan man tegne inn utleiedel i et ferdighus som ikke er designet med dette i utgangspunktet?

– Det er fullt mulig å tilpasse et ferdighus til å inkludere en utleiedel, selv om det ikke var designet med dette formålet i tankene fra starten. Kunden kan ha spesielle preferanser for fasadeuttrykk, planløsning eller andre kvaliteter ved boligen, og Blink Hus sine arkitekter kan tilpasse boligen for å imøtekomme disse behovene.

Noen sentrale spørsmål du bør stille deg er:

– Er det behov for en bestemt størrelse på utleiedelen?

– Er målgruppen studenter som kan klare seg med en mindre leilighet?

– Ønsker du å tiltrekke deg leietakere som planlegger å bli boende over lengre tid?

Det er også viktig å vurdere hvor stor del av boligen man er villig til å avsette til uteleiedelen.

Merk: skatteinntekter på leilighet i et hus du selv bor i er skattefritt – så lenge du bruker minst halvparten av boligen selv.

Les mer om andre fordeler her!

Eneboligen Heimdal fra Blink Hus

Eneboligen Heimdal finnes i vårt boligarkiv. Ønsker du å høre mer om denne husmodellen? Spør din nærmeste forhandler!

2. Hvilke sentrale hensyn må tas når man planlegger plasseringen av utleiedelen?

Ifølge Kongsvik er det ideelle å oppnå en sonedeling mellom hovedboligen og utleieenheten, både når det gjelder inngangsparti og uteareal.

– Det er gunstig å sørge for at leietakerne kan få tilgang til leiligheten uten å måtte krysse hovedboligens terrasse eller passere vinduer i oppholdsområdene til hovedenheten.

Imidlertid påpeker hun at flere faktorer, som tomteutforming og plassering i boligen, kan påvirke om dette er mulig.

– Plasseringen av utleiedelen i forhold til hovedatkomsten og parkeringsplassen bør også vurderes nøye. For å minimere støyproblemer kan det være gunstig å plassere utleiedelen i underetasjen, men dette avhenger av prosjektets spesifikke omstendigheter og behov.

Egen inngang og uteområder bak gir større grad av privatliv for alle parter.

Egen inngang og uteområder bak gir større grad av privatliv for alle parter. Heimdal finnes i vårt boligarkiv – spør din nærmeste forhandler om du er nysgjerrig på denne husmodellen.

3. Hvordan påvirker reguleringsbestemmelser og byggeforskrifter muligheten for å inkludere en utleiedel i en bolig?

Reguleringsbestemmelser og byggeforskrifter varierer fra kommune til kommune, og Kongsvik forklarer at det er opp til den enkelte kommune å vurdere om utleiedelen anses som en egen boenhet eller ikke. Dette vurderes uavhengig av om det er en fysisk forbindelse, som en dør, mellom hovedenheten og utleiedelen.

– Dersom kommunen definerer utleiedelen som en egen boenhet, pålegger de krav til brann- og lydskille, ventilasjon og muligens uteoppholdsareal og biloppstillingsplasser. Hvis kommunen derimot godtar at utleiedelen er en del av hovedboligen, vil ikke disse kravene gjelde. Uansett må rommene oppfylle forskriftskravene for bruk, for eksempel krav til dagslys i soverom.

I eneboligen Askøy er sokkeletasjen delt i to, hvor den ene delen kan brukes som utleiedel.

I eneboligen Askøy er sokkeletasjen delt i to, hvor den ene delen kan brukes som utleiedel.

4. Finnes det noen vanlige misforståelser når det gjelder hus med utleiedel, og hvordan kan man unngå dem?

– Kommunen bestemmer om utleiedelen regnes som egen boenhet, uavhengig av en dør mellom enhetene. Ved nybygg bør dørens plassering vurderes nøye for fremtidig fleksibilitet. En strategisk plassert dør, for eksempel fra en kjellerstue, kan forenkle eventuelle fremtidige tilpasninger uten store ombygginger eller kostnader.

5. Hvilke valg kan gjøre en utleiedel mer attraktiv for potensielle leietakere?

Har du en liten utleiedel, kan du spare plass ved å velge multifunksjonelle møbler.

Har du en liten utleiedel, kan du spare plass ved å velge multifunksjonelle møbler. Foto: Soveromsbutikken

Til slutt deler Kongsvik noen smarte designtips som kan gjøre utleiedelen mer attraktiv for potensielle leietakere. Disse tipsene gjelder generelt for alle boliger:

  • Sørg for rikelig med dagslys i rommene.
  • Optimaliser oppbevaringsplassen for økt brukbarhet.
  • Vurder å inkludere et dedikert uteareal for utleieenheten, separat fra hovedenheten.
  • I mindre leiligheter kan plassbesparende møbler, som nedfellbare senger som kan fungere som skrivebord eller sofa, være en god løsning. Gode eksempler fra Soveromsbutikken og Gode eksempler fra Norsk Sengesenter
  • Vendbare modeller med skap på ene siden og seng på den andre siden, som kan roteres 180 grader og slås ned, gir fleksibilitet.
  • Smale vaskemaskiner og innsvingbare dusjdører kan frigjøre verdifull plass på små bad.

Relaterte artikler

Bygge nytt hus med utleiedel? Sjekk ut fordelene

Bygge nytt hus med utleiedel? Sjekk ut fordelene

Å bygge et nytt hus gir deg en unik mulighet til å skape det perfekte hjemmet som passer deg, ditt budsjett og din livssituasjon. Hos oss ser vi stadig flere kunder som velger å inkludere utleiedel i sitt nye hus. Dette valget gir ikke bare økonomisk gevinst på kort og lang sikt, men det gir også små og store familier økt fleksibilitet. Som en ekstra bonus får du selvfølgelig en splitter ny bolig!

Blink Hus blant de beste i klassen!

Nylig publiserte VG en omfattende undersøkelse av kvaliteten på kataloghusene som bygges i Norge. Til tross for strenge vurderinger fra arkitektene som trillet terning, kom Blink Hus ut som en av de beste!

Byggesystemet for et sunt, trygt og energieffektivt hjem.

En rekke spørsmål blir stilt og like mange valg må tas i planleggingsfasen av en ny bolig. Det økonomiske veies opp mot kvalitet og personlige ønsker utallige ganger i løpet av prosessen, og det er ikke alltid lett å vite hvilke hensyn som skal veie tyngst.