Hopp til hovedinnhold
Eik parkett fra Boen

Naturlig, lunt og ekte: Velkommen til en verden av parkett

Som en av de største flatene i rommet og også den som er mest belyst, er valg av gulvet en viktig og varig avgjørelse for boligen. Finn frem til det gulvet som passer din stil – og din personlighet.

Hent naturen inn og nyt den gode og varme følelsen av ekte tre

En tydelig trend over de siste årene er at flere velger 1-stavs parkett fremfor det klassiske stavmønsteret. Jo større plankene er, desto mer ser man av det unike mønsteret i treverket. Dette gir et rolig og harmonisk uttrykk. Lange, brede plank fremhever dessuten perspektivet i rommet og gjør at rommet føles større.

Det finnes en rekke ulike typer gulvbelegg å velge mellom. Mange ser ut som treverk, men fortsatt er parkett og massive tregulv det som er originalen. Det henger nok sammen med at det er ekte tre og man får alt som hører med til et levende naturlig materiale. Det føles varmt og godt, det bidrar til et bra inneklima og det øker boligverdien.

Grey castle fra Boen

Hvordan å velge gulv?

1. Hvor skal gulvet legges?

Parkett kan legges i alle rom i huset, unntatt våtsone og yttergangen. Treverk skaper velvære og en hyggelig atmosfære i boligen.

2. Finn fargen som fremhever din stil

Som regel byttes ikke gulv alene, men som en del av et oppussingsprosjekt. Tenk over hvordan du vil at rommet skal se ut, og velg gulv som understreker uttrykket du vil skape.

Husk at enhver tresort har sin egen grunnfarge, og at forskjellig overflatebehandling også forandrer fargen. Passer gulv- og veggfargen sammen, vil du få en harmonisk helhet.

Parkett finnes i en bred fargepalett, fra de helt lyse over til gylne og mørkere nyanser. Lyse, rolige gulv vil for eks. fremheve en nordisk stil, mens mørkere gulv passer godt sammen med urbant eller klassisk interiør.

Nordic fra Boen

Nordic - rene linjer, åpne lyse rom

Classic fra Boen

Classic - Harmoni og orden.

Finn din farge: https://boen.com/nb-no/produkter/parkett/?size=n_30_n

3. Velg format og mønster

Jo større gulvbordene er, desto mer ser man av det naturlige mønsteret i treverket. Store plank gir et rolig og generøst inntrykk. Stavparkett egner seg godt for mindre rom og skaper liv i rommet.

Klassisk mønstergulv som fiskebensparkett eller Chevronmønster har blitt trendy igjen.

(Et godt tips er å kombinere 1-stavs parkett i oppholdsrom og 3-stav i soverom. Samme farge skaper helhet i boligen, samtidig som gjennomsnittsprisen senkes.)

Eksempler på: 1-stavs parkett Eik Soft Brown, 3-stavs parkett Eik Concerto hvit:

Eik Soft Brown fra BoenEik Concerto fra Boen

Samme rom, samme parkett i forskjellig format: 3-stavs parkett eller store plank:

Eik 3-stavs parkett fra BoenEik 1 stavs-parkett fra Boen

Finn din parkett: https://boen.com/nb-no/produkter/parkett/?size=n_30_n

4. Lakk eller olje på overflaten?

Overflatebehandling som lakk eller olje er viktig for å beskytte treverket.

  • Oljing av gulv fremhever strukturen i treverket, og gjør gulvet godt og behagelig å gå på. Oljet parkett trenger noe vedlikehold. Avhengig av hvor mye gulvet blir brukt, er det viktig å friske opp overflaten med vedlikeholdsvoks. Er gulvet etter hvert godt brukt, bør et oljes på nytt. Det er også enkelt å reparere småskader.
  • Lakk forsegler treoverflaten, det gjør det enkelt å holde rent og å vedlikeholde. Om overflaten over tid blir slitt, kan de fleste parkett slipes og renoveres opp til 2-3 ganger.
  • Med Live Pure lakk tilbyr BOEN nå en lakkert overflate som gir en ultramatt, naturlig varm overflate, samtidig som det svært motstandsdyktig mot smuss, væsker og UV-lys.

For et normalt hushold er ikke parkett mer krevende enn andre gulv når det kommer til vask og vedlikehold. Støvsug eller ta et sveip over med moppen for generell rengjøring. Vi anbefaler at lakkerte gulv skal rengjøres med syntetisk vaskemiddel (uten innhold av fett), mens oljede gulv rengjøres med såpe (med innhold av fett, ikke grønnsåpe).

Les mer om overflate: https://boen.com/nb-no/produkter/overflatebehandling/

5. Husk på detaljene – fotlister og trappeneser

Matchende fotlister og trappeneser setter prikken over i-en i hjemmet. Du skaper helhet og et eksklusivt uttrykk med å bruke samme materiale på både gulv, fotlister og trapp.

Fotlistene gjør at gulvet blir «dratt opp på veggen», noe som gjør at rommet føles større. I motsetning til hvite lister som rammer inn og fremhever veggen.

Fotlister i samme farge som gulvetFotlist i Eik - samme farge som gulvetTrapp og gulv i samme farge skaper en helhet

Trapp og gulv i sømløs enhet

Les mer om tilbehør: https://boen.com/nb-no/produkter/tilbeh%c3%b8r/

TIPPS:

Gjør valget enklere – «prøvelegg» gulvet i MyRoom

Synes du det er vanskelig å se for deg hvordan gulvet vil se ut i rommet? Med MyRoom på BOEN sine websider blir prosessen enklere og morsommere.

Finn gulvet du liker, ta et bilde av rommet ditt og last opp. Nå kan du «prøvelegge» gulvet i rommet ditt og se hvordan det vil se ut. Test forskjellige farger og design og finn frem til ditt drømmegulv!

Last opp ditt eget bilde og se hvordan rommet ditt vil se ut med et nytt gulv!

Prøvelegg gulvet ved å laste opp et bilde av rommet ditt

Hvorfor velge tregulv?

1. Ekte tre – vakkert og varig

Selv om det finnes en rekke ulike gulvbelegg å velge mellom, er det fremdeles parkett som er det norske forbrukere ønsker seg mest. Parkett er tross alt originalen, det er treverk og du får alt som hører til et naturlig, levende materiale, med på kjøpet.

Parkett kan ha en levetid opp til 40 år om det blir vedlikeholdt riktig. Det betyr en varig investering i boligen og miljøet.

2. Sunt inneklima og behagelig atmosfære

Vi tilbringer 80 - 90 % av livet vårt innendørs, derfor er det viktig å passe på inneklimaet. Parkett bidrar til et sunt inneklima ved å regulere luftfuktighet i rommet. Det er anti-bakteriell og anti-statisk, og dermed velegnet for allergikere. Parkett er behagelig og varmt å gå på, og det naturlige tremønsteret formidler ro og harmoni.

Treverk har høy ledningsevne og er derfor velegnet til å legges over gulvvarme.

3. Unik og tidløs skjønnhet

Naturlige materialer har mange fordeler: Tregulv gir mulighet til å vedlikeholde, til å reparere eller til og med re-designe overflaten. Med noe vedlikehold vil ditt parkettgulv eldes med verdighet og det vil få en nydelig patina.

Som hvert tre vokser forskjellig, vil også ethvert parkettgulv være unikt. Et mesterverk av naturen selv.

4. Bærekraftig materiale

Parkett er ekte tre tvers gjennom, treverk som kommer fra bærekraftig forvaltet skog. Det blir satt sammen av to eller tre lag, bare øverste sjiktet er av edeltre, mellom- og undersjikt er laget av hurtigvoksende gran eller granfiner. Vedlikehold øker levetiden, det kan repareres, re-designes og på slutten av levetiden kan den omdannes til bioenergi.

Ekte tre
Parkett - Ekte tre

Relaterte artikler

Tilpasset Kongsberg hus fra Blink Hus

Bygge hus? Stol på lokal kvalitet og erfaring

Å bygge sitt eget hus er en drøm for mange, men veien fra drøm til virkelighet kan være lang og kronglete uten riktig byggefirma. Det krever nøye planlegging, forståelse for prosessen, og ikke minst, en klar oversikt over hva det vil koste. Denne artikkelen gir deg innsikt i de viktigste faktorene ved husbygging, og hjelper deg å styre trygt gjennom prosessen, enten du vil ha et lite hus eller en stor familiebolig!

Slik skaper du harmoniske rom

Hva er viktig å tenke på når du skal planlegge materialer og farger på tak, vegg, gulv og dører i hjemmet ditt? Her får du noen gode tips fra interiørarkitekt og møbeldesigner Adele Kløve.

Produktvalg

Når du skal gjøre husdrømmen til virkelighet, er det viktig å velge en samarbeidspartner du kan stole på. Vi har valgt de beste leverandører.