Hopp til hovedinnhold
Tak fra Isola

Dette må du tenke på når du skal velge tak

Når du skal velge tak, er det flere faktorer du bør tenke på. Enten du skal renovere taket eller bygge nytt, spiller estetikk, farge, design, klima, beliggenhet og takets konstruksjon en rolle i valget ditt. Her deler våre takleverandører sine beste råd med deg!

Tak fra Plannja

Plannja

Ulike typer takstein

Hver type takstein har sine egne fordeler og egenskaper. Her er en kort introduksjon til noen typer takstein du kan vurdere til ditt hus.

Betongtakstein – Norges mest brukte

Betong er et svært værbestandig materiale som krever lite vedlikehold. Betongtakstein er stabilt og påvirkes ikke av temperatursvingninger. De tåler ekstrem kulde og varme uten å krympe eller svelle. Betongtakstein tåler godt å bli tråkket på, noe som er nyttig for vedlikeholdsarbeid. De har lang levetid og er kostnadseffektive.

Takstein med solceller

Solcelletakstein egner seg best ved nybygg eller takrenovering. Da blir det minst kostnad og man unngår ekstraarbeid sammenliknet med å legge vanlig takstein. Solcelletakstein har de samme egenskapene som vanlig takstein når det gjelder tetthet og estetikk, samtidig som de genererer strøm.

Solcelletakstein fra Skarpnes

Skarpnes

Tegltak – det eksklusive valget

Et vakkert hus består av mange detaljer. Taket er en viktig del av dette – og taktegl bidrar til å gi huset et eksklusivt uttrykk. Høykvalitets taktegl gjør jobben i generasjoner. Våre takleverandører leverer teknisk taktegl med falser som sørger for tette og værbestandige tak.

Stålpanner – det lette valget

Vekten er en viktig årsak til at stålpanner har et marked i Norge. I en periode frem til 1979 ble det konstruert en del tak som etter de offentlige kravene bare kunne tekkes med det som blir kalt lette takprodukter som stålpanner er. Den rue overflaten gir også ekstra beskyttelse mot snøskred i snørike områder.

Stålpanner fra Isola

Isola

Hva du bør vurdere når du skal bytte tak?

Uansett om du skal bygge et nytt hus eller renovere taket ditt, er vi her for å hjelpe deg. Ta kontakt med våre erfarne Blink Hus-forhandlere og samarbeidende takleverandører for profesjonelle råd og kvalitetsprodukter. Vi vil sørge for at prosessen med taktekking blir enkel og vellykket.

Ta de riktige valgene for takrenoveringen sammen med oss! Her er noe av det vi vurderer under prosessen:

1. Taktype og vekt: For å velge riktig produkt, må vi finne ut hvilken vekt takkonstruksjonen tåler. Her må det tas hensyn til eksisterende taktekking og konstruksjonens kapasitet.

2. Utseende: Tenk på takets profil, størrelse og farge for å sikre at det passer til husets stil og fargevalg.

Tak fra Skarpnes

Skarpnes

3. Undertak: Tilstanden til undertaket må også sjekkes. Dette er det som beskytter takkonstruksjonen mot fuktighet. Hvis undertaket er skadet eller utslitt, bør det byttes ut sammen med hovedtaktekkingen.

4. Værforhold: Våre lokale Blink Hus-forhandlere kjenner området der du vil bo. De vil ta hensyn til vindstyrke, snøbelastning og andre lokale faktorer for å sikre et holdbart tak.

Mataki Decra

Mataki

5. Gavlstein eller beslag: Vurder om du ønsker å bruke gavlstein eller beslag for å fullføre taket. Vannbord med beslag kan også være et alternativ.

Mataki Decra

Mataki

6. Snø- og taksikring: Vi vil sørge for at taket har riktig sikkerhetsutstyr, som stigetrinn, feieplatå og stigesikring for utvendige piper. Det er også viktig å unngå at snø eller is faller ned på farlige områder.

BMI tak Zanda

BMI

7. Viktige detaljer: Husk å velge takrenner, beslag og pipehatter som passer til taktekkingen.

Takrenne Plannja

Plannja

Tenk på helheten

Forskjellen mellom forenklet undertak og tradisjonell tekking

Et kombinert undertak og vindsperre, også kjent som et forenklet undertak, har vanligvis en forventet levetid på 30 år. På den andre siden har tradisjonell tekking med luftespalte og asfalt underlagsbelegg en levetid på over 60 år.

BMI tak Zanda

BMI

Langvarig investering: Mange investerer betydelige beløp i flotte taktekninger som skifer, stålplater eller glasert takstein, som er ment å vare i 50 til 100 år. Det er derfor ikke fornuftig å legge et undertak som kanskje ikke kan håndtere værutfordringene som vil være gjeldende om 15 år, eller et undertak med bare en levetid på 30 år.

Effektiv ventilasjon: En annen viktig faktor er evnen til å tørke ut kondens fra inneluften. Luftespalten har vanligvis bedre forutsetninger for å transportere ut fuktig luft enn et forenklet undertak. I luftespalten kan man velge en mer åpen vindsperre enn det et forenklet undertak kan tilby, og dermed sikre best mulig ventilasjonsegenskaper.

Tak fra Isola

Isola

Se mer på våre takleverandører sine nettsider:

BMI, Isola, Mataki, Plannja, Skarpnes

Ta kontakt med en Blink Hus-forhandler

For spesifikke råd og veiledning basert på ditt eget prosjekt, anbefaler vi at du tar kontakt med din nærmeste Blink Hus-forhandler. Sammen finner dere den beste løsningen for ditt hus!

Relaterte artikler

Rehabilitering med Blink Hus Valvatne

Rehabilitering, ombygging og tilbygg

Pusse opp, byggje om eller byggje på? I mange tilfeller kan det være hensiktsmessig å tilpasse eksisterande bolig til moderne standard i stedet for å kjøpe nytt.

Takpanner fra Mataki

Mataki er en ledende leverandør til den norske byggevarebransjen. Deres målsetting er å sikre, beskytte og bevare norske bygg – med gode råd og produkter for både håndverkere og taktekkere. Med Decra takpanner leverer de en perfekt kombinasjon av ekstrem slitestyrke og elegant design.