Hopp til hovedinnhold
Store sorte vinduer fra Gilje

Velg 3-lagsglass for nye vinduer: Lønnsomt og komfortabelt

Å bytte til 3-lagsglass kan være en smart investering for både lommeboken og komforten i hjemmet ditt. Selv om begrepet U-verdi ofte dukker opp i forbindelse med byggevarer som vinduer, dører og isolasjon, kan det virke uklart. Kort forklart er U-verdi et mål på hvor godt en bygningsdel, som et vindu eller en dør, isolerer mot varme. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjon.

Fordelene med 3-lagsglass

Når det gjelder vinduer, skiller 3-lagsglass seg ut med den laveste U-verdien, og dermed best varmeisolering. Gilje sine eXtra-vinduer med 3-lagsglass kan ha en U-verdi ned mot 0,64, og ved å velge deres klimanot, kan denne verdien forbedres ytterligere. Til sammenligning har vinduer med 2-lagsglass ofte en U-verdi på rundt 1,2. Et eksempel fra Østlandet viser at å bytte ut alle vinduer i et 179 m² hus fra 1987 til 2-lagsglass kan spare 3600 kWh årlig, mens 3-lagsglass kan spare hele 5000 kWh.

Krav og anbefalinger

TEK17-kravene for nye boliger gjør det nærmest obligatorisk å bruke 3-lagsglass. Valget mellom 2- og 3-lagsglass er derfor mest aktuelt for rehabiliteringsprosjekter og mindre fritidsboliger.

Økt komfort og redusert behov for oppvarming

3-lagsglass eliminerer kaldras, et fenomen hvor dårlig isolerte vinduer skaper trekk ved å kjøle ned den varme inneluften som deretter synker til gulvet. Dette forbedrer innemiljøet betydelig, og du kan senke temperaturen på panelovner uten å føle ubehag, noe som gir ytterligere energibesparelser.

Kostnadseffektivitet

Selv om 3-lagsglass er noe dyrere enn 2-lagsglass, er forskjellen liten i forhold til besparelsene på strømregningen over tid. I tillegg til økonomiske fordeler, øker de komforten og reduserer sårbarheten for høye strømpriser.

For å finne ut hvor mye du kan spare med nye Gilje-vinduer, kan du besøke gilje.energiportalen.no. Her kan du beregne besparelsene for ditt eget hjem ved å prøve ut forskjellige Gilje-produkter.

Relaterte artikler

Tilpasset Kongsberg hus fra Blink Hus

Bygge hus? Stol på lokal kvalitet og erfaring

Å bygge sitt eget hus er en drøm for mange, men veien fra drøm til virkelighet kan være lang og kronglete uten riktig byggefirma. Det krever nøye planlegging, forståelse for prosessen, og ikke minst, en klar oversikt over hva det vil koste. Denne artikkelen gir deg innsikt i de viktigste faktorene ved husbygging, og hjelper deg å styre trygt gjennom prosessen, enten du vil ha et lite hus eller en stor familiebolig!

Verdt å vite ved valg av vindu

Vinduenes hovedoppgave er å gi deg lys, luft og beskyttelse mot vær og vind. Men dagens vinduer kan også ha spesielle egenskaper og funksjoner som gir deg bedre bokomfort på en rekke områder. Du står dessuten fritt til å påvirke både størrelse, farger, sprosseløsninger og åpningsfunksjon på vinduene dine.

Solide produkt for norske forhold

Når du skal velje ny dør, handlar det det først og fremst om ditt behov. Ei god dør skal være vakker, praktisk og haldbar. Den skal også komplettere husets arkitektur, og med ein god konstruksjon vere sikker og fungere optimalt i vårt nordiske klima.