Hopp til hovedinnhold
Konstruksjonspakker fra PreTre er mye brukt i Blink Hus.

Bærekraft gjennom byggevarer

Blink Hus og Mestergruppen setter strenge krav til kvalitet og miljø for byggevarer, og du som husbygger kan derfor føle deg helt trygg på at ditt nye hus er laget med bærekraftige materialer, og på en bærekraftig måte.

Tydelige krav til leverandører

Som en del av Mestergruppen, jobber Blink Hus sine forhandlere kontinuerlig med å forebygge unødvendig miljøpåvirkning fra avfall, energi, innkjøp og transport ved boligbygging.

Cathrine Holm Dahle, kategorisjef for trelast i Mestergruppen forteller at kjeden jobber direkte mot alle leverandører de samarbeider med. Det stilles et bredt spekter av krav til en leverandør, for at de skal få levere sine produkter til bruk i Blink Hus sine boliger, Cathrine forteller:

- Vi signerer rammeavtaler med våre leverandører, og i den avtalen stiller vi en del krav det er viktige at leverandøren oppfyller. I tillegg må leverandørene våre fylle ut et skjema som opplyser oss om hvilke sertifiseringer og interne rutiner de har for å overholde regler for miljø, klima og etikk.

Kravene omhandler blant annet en forventing om at produktet ikke er tilsatt mikroplast, eller inneholder helse- og miljøfarlige stoffer som er oppført i EUs REACH-liste. Det skal også bekreftes at man aktivt jobber for å redusere miljø- og klimabelastning knyttet til transport. Der det er mulig, skal kjøretøy som tilfredsstiller Euro VI-standarden benyttes.

NorDan er en av leverandørene i Mestergruppen som tilfredsstiller de tydelige kravene innen bærekraft. På bildet ser vi produkter fra NorDan sin nye dør- og vinduskolleksjon; Black Line.

NorDan er en av leverandørene i Mestergruppen som tilfredsstiller de tydelige kravene innen bærekraft. På bildet ser vi produkter fra NorDan sin dør- og vinduskolleksjon; Black Line.

I tillegg har vi en forventing om at leverandører har medlemskap i et godkjent returselskap for avfallshåndtering. All emballasje skal være gjenvinnbar så langt det går, uten av det påvirker beskyttelsen av varen, sier Cathrine.

Plikt til å sjekke andre metoder

En del av å produsere produkter er å finne de mest kostnadseffektive måtene å gjøre det på. Det stilles dog krav til leverandør gjennom produktkontrolloven som henviser til at man skal vurdere om det er mulig å bruke andre produksjonsmetoder for å redusere helse- og miljøskader som kan oppstå via nærhet til kjemikalier.

Deal or no deal

Mestergruppen stiller også strenge krav til leverandører når det gjelder etiske rammer for råvaretilgang, produksjon og distribusjon. Leverandørens virksomhet skal som minimum tilfredsstille krav til FNs Global impact. Leverandøren skal ved forespørsel umiddelbart kunne dokumentere at den totale verdikjeden de representerer, verken omfatter barnearbeid eller bruk av noen form for arbeidskraft som ikke tilfredsstiller krav til forsvarlig arbeidsmiljø.

Konstruksjonspakker fra PreTre er mye brukt i Blink Hus.

Konstruksjonspakker fra PreTre er mye brukt i Blink Hus. Ferdig kappede og merkede materialer gir kortere byggetid, og mye mindre svinn enn ved bruk av tradisjonelle byggemetoder. Det er mer miljøvennlig på flere måter.

Hva blir konsekvensen hvis en leverandør ikke følger opp dette?

- Da blir det rett og slett ikke en avtale om samarbeid, forteller Einar Mørland, Innkjøpssjef.

Dokumentasjon av varer i NOBB – direkte innsikt i produktets egenskaper

NOBB er en stor database der leverandørene legger inn dokumentasjon på alle sine produkter. Einar Mørland utdyper:

- Der kan man gå inn og finne all dokumentasjon og informasjon om produktet, og enkelt skaffe seg en oversikt over sertifiseringer som produktet har. Dette er et viktig verktøy som hjelper både oss og forhandlerne å levere transparente løsninger som kan vise til bærekraft.

Innkjøpssjef i Mestergruppen, Einar Mørland

Treet lever videre, selv i formen som et hus

Bortsett fra at treverk er et naturlig produkt, og et materiale som vokser tilbake etter at det har blitt hugget, kan man lure på hvorfor å bygge et hus i tre er den mest bærekraftige løsningen som finnes i moderne byggeteknikk. Ifølge Einar Mørland gjør treverket den samme jobben i formen av et hus, som det ville gjort som et tre:

-Trevirket binder Co2 når det vokser, og det blir lagret selv om du gjør treverket om til et hus. Ressursen er fornybar, og tre er et av de mest klimavennlige materialene du kan benytte til husbygging, sier Einar.

Isolasjon fra Glava er et godt eksempel på både bærekraftig produksjon og anvendelse.

Isolasjon fra Glava er et godt eksempel på både bærekraftig produksjon og anvendelse. I produksjonen av Glava Isolasjon er det mye gjenbruk av eksempelvis resirkulert glass, og bruken av isolasjon gjør at vi forbruker mindre energi.

Flere av kjedens benyttede byggevarer er basert på gjenbruk av råvarer; deriblant Glava isolasjon som er laget av resirkulert glass, armeringsstål som er laget av skrapjern og sponplater som er delvis resirkulert trevirke fra rivningsbygg, avslutter Einar Mørland.

Relaterte artikler

Kataloghuset Vadsø av Blink Hus

Bygge hus – steg for steg

Går du med en drøm om å bygge hus, men lurer på hvordan det egentlig foregår? I denne artikkelen kan du lese mer om de syv stegene til et helt nytt hjem.

Bygge hus? Vanlige spørsmål og svar

Bygge hus? Vanlige spørsmål og svar

Vårt mål er å sikre at du har all den nødvendige informasjonen for å føle deg trygg og forberedt når du går i gang med å bygge ditt drømmehus. Vi har samlet noen av de mest vanlige spørsmålene om husbygging, slik at du kan ta de beste beslutningene for ditt nye hjem.