Hopp til hovedinnhold
Blink Hus ansatt som legger takstein

Bygge hus? Vanlige spørsmål og svar

Vårt mål er å sikre at du har all den nødvendige informasjonen for å føle deg trygg og forberedt når du går i gang med å bygge ditt drømmehus. Vi har samlet noen av de mest vanlige spørsmålene om husbygging, slik at du kan ta de beste beslutningene for ditt nye hjem.

Svar fra en erfaren salgssjef

Andreas Holand i Blink Hus Telemarkhus har stor kunnskap om kundenes behov og ønsker i husbyggingsprosessen. Som salgssjef er han i dialog med kunden fra første møte til overlevering av huset. Her deler han sin innsikt om prosessen og svarer på spørsmålene du kanskje lurte på. Har du flere spørsmål, kan du ta kontakt med din nærmeste Blink Hus-forhandler.

Salgssjef Andreas Holand i Blink Hus Telemarkhus

Salgssjef Andreas Holand i Blink Hus Telemarkhus

1. Hva er prisen for et nytt hus?

Prisen for et nytt hus vil variere avhengig av en rekke faktorer. Noen av faktorene som påvirker kostnadene inkluderer størrelsen på huset, materialer som brukes og lokasjon. Du kan alltid kontakte våre forhandlere for en prisoversikt over husene eller avtale et møte for prisestimering på hele prosjektet.

Se alle våre hus

2. Hvilken type hus er billigst?

Et nytt hus kan bygges på tre måter: ved å bygge et ferdighus som vist i huskatalogen, tilpasse et ferdighus fra huskatalogen, eller tegne huset fra bunnen av sammen med en av våre arkitekter.

– Hus fra katalogen er oftest det billigste da prisene er satt basert på erfaringer. Her slipper du kostnadene av å gjøre en kalkulasjon på et helt nytt og muligens mer avansert bygg, sier Andreas.

Fordeler med ferdighus

Slik presenteres originalutgaven av ferdighuset Haugesund

Slik presenteres originalutgaven av ferdighuset Haugesund på vår nettside og i huskatalogen.

En versjon av eneboligen Haugesund som er blitt skreddersydd for kunden av Blink Hus Steinsbø

En versjon av eneboligen Haugesund som er blitt skreddersydd for kunden av Blink Hus Steinsbø. Huset er speilvendt og har blant annet en utvidet stue i første etasje. Dette er gjort for å imøtekomme kundens ønsker og for å passe til tomten, utsikten og adkomsten.

3. Hva koster det å gjøre tilvalg på ferdighus i katalogen?

– Er man tidlig i tegneprosessen behøver det ikke koste noe særlig ekstra for å flytte på vegger eller lignende. Din forhandler vil gjøre deg oppmerksom på hvilken kostnad tilvalgene og endringene medfører, forteller Andreas.

4. Hvordan kan jeg gjøre husbyggingen rimeligere?

Det er flere måter du kan spare penger på når du bygger et hus. Du kan for eksempel velge et rimeligere husdesign eller spare penger på materialvalg og interiør.

– En vanlig misoppfatning er at firkantede funkishus er billigst, siden konstruksjonen virker enkel. Dette er imidlertid ikke tilfellet. Det mest kostnadseffektive er å bygge alt på ett plan med w-takstoler som strekker seg over hele bygget, sier Endre Håberg, daglig leder i Blink Hus Stryn og Måløy.

Les flere av Endres tips her: Slik kan du gjøre husbyggingen rimeligere

– Det kan også være lurt å unngå å gjøre endringer underveis i byggeprosessen, da dette kan føre til ekstra kostnader, forteller Andreas.

5. Hvor lang tid tar det å bygge et hus?

Tiden det tar å bygge et hus avhenger av størrelsen på huset og andre faktorer som kompleksiteten av byggeprosessen.

– Vanligvis tar det i gjennomsnitt åtte måneder fra tømreren starter å bygge huset, sier Andreas.

Kom i gang, bestill gratis huskatalog.

Her ønsket kunden å ta utgangspunkt i ferdighuset Bamble

Her ønsket kunden å ta utgangspunkt i ferdighuset Bamble. Blink Hus Stryn gjorde tilpasninger på takkonstruksjon, areal og vinduer for å få best nytte av den fantastiske utsikten.

6. Hva er den vanligste feilen folk gjør når de skal bygge et hus?

– En vanlig tabbe folk gjør når de bygger hus er å ikke tenke nøye gjennom design og løsninger. Plutselig oppdager du at rommene ikke fungerer som de burde, og du angrer på valgene du har gjort. For å unngå dette, anbefaler vi at du tar deg tid til å diskutere ideer og planlegge grundig sammen med forhandler - så kan du lene deg tilbake og nyte et hus som er både funksjonelt og vakkert, sier Andreas.

7. Hvordan kan jeg finne tomt?

Blink Hus sin lokale forhandler tilbyr deg uforpliktende rådgivning før du kjøper tomt, inkludert å undersøke om tomten gir tilstrekkelig plass og sjekke reguleringsplanen.

- Spør din Blink-Hus-forhandler: Ofte sitter forhandlerne på informasjon om tilgjengelige tomter.

- Se etter tomter på Finn.no: Her publiseres ofte eldre boliger med store tomter for salg.

- Kartverket i kommunen: Hvis du googler «ledige tomter» etterfulgt av din kommune, vil du få opp en lenke til kommunale tomter i ditt område.

Blink Hus ansatte som planlegger bygging på tomt

8. Hvilke tillatelser trenger jeg for å bygge et hus?

Du må ha tillatelse fra kommunen før du kan starte byggingen av et hus. Du trenger også en byggetillatelse som gir deg tillatelse til å bygge huset på tomten din. Det er viktig å kontakte kommunen og undersøke hvilke tillatelser som kreves før du starter byggingen. Dette kan din nærmeste Blink Hus-forhandler hjelpe deg med.

Vadsø huset fra Blink Hus byr på romslige og åpne oppholdsrom

Vadsø byr på romslige og åpne oppholdsrom. Se hvordan denne versjonen av Vadsø ble tilpasset kundens ønsker.

9. Hvilke tilvalg vil dere anbefale?

Vedlikeholdsvennlig materialvalg

– For å minimere fremtidige vedlikeholdskostnader anbefaler vi å velge materialer som er enkle å vedlikeholde. Dette vil sikre at du kan nyte hjemmet ditt uten bekymringer og uten å måtte bruke mye tid og penger på pleie og reparasjon, forteller Andreas.

Energieffektive løsninger

– I tillegg bør du vurdere energieffektive løsninger, som solcellepanel og vannbåren varme med energibrønn. Dette vil ikke bare gi deg en mer bærekraftig og miljøvennlig bolig, men også redusere strømregningen din og øke verdien på eiendommen, avslutter Andreas.

Les også: Bygge hus steg for steg

10. Kan jeg gjøre noe selv i husbyggingsprosessen?

Du har muligheten til å bestemme hvor mye eller lite hjelp du ønsker fra din Blink Hus-forhandler. Hvis du har ferdighetene som kreves, kan det være en grei løsning. Har du ikke det, er det ikke sikkert det lønner seg.

Les mer om det her: Bygge hus? Dette kan du velge å gjøre selv

Flere spørsmål? Ta kontakt for et uforpliktende møte

Vi ønsker at du får den beste opplevelsen når du bygger ditt nye hjem med oss. Din nærmeste forhandler vil være tilgjengelig gjennom hele prosessen for å svare på spørsmål og gi veiledning når du trenger det. Ta kontakt hvis du har flere spørsmål, eller om du ønsker å komme i gang med prosessen. Vi ser frem til å høre fra deg!

Relaterte artikler

Kataloghuset Vadsø av Blink Hus

Bygge hus – steg for steg

Går du med en drøm om å bygge hus, men lurer på hvordan det egentlig foregår? I denne artikkelen kan du lese mer om de syv stegene til et helt nytt hjem.

Slik kan du gjøre husbyggingen rimeligere

Slik kan du gjøre husbyggingen rimeligere

Dagens marked for husbygging kan være utfordrende for de fleste. Med økte renter og høyere byggekostnader kan det virke vanskelig å realisere drømmen om et eget hjem uten å sprenge budsjettet. Likevel finnes det en rekke tiltak du kan ta for å gjøre husbyggingen mer overkommelig.