Hopp til hovedinnhold

Fargene og materialene som passer på kjøkkenet

Skal du pusse opp kjøkkenet? Eller skal du bygge nytt hus og må bestemme deg for hvordan kjøkkenet i ditt nye hjem skal se ut? Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike, gir deg sine beste tips til fargene og materialene som passer godt på kjøkkenet.

Velg farger etter magefølelsen

Kjøkkenet, med alle sine skuffer, skap og hvitevarer, er ett av husets mer kostbare rom. Derfor kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang, eller rådføre seg med fagfolk for å finne de beste løsningene.

Henningsen er kreativ leder i Fargerike, og er selv midt i en prosess med å renovere kjøkkenet akkurat nå. Selv går hun fra et kjøkken med vegger i den sterke rødfargen Cuba FR1188 til et kjøkken med hvite vegger, og med skap og skuffer i mørk blå.

- Til et kjøkken tenker jeg alle farger egner seg. Her er det nok mer personligheten det kommer an på. Det er kanskje lett å si at man skal velge med hjertet, for kjøkkenet er et dyrt rom. Skap og hvitevarer er noen av husets største investeringer, så når en velger bør en bruke litt tid.

Stilrent kjøkken i duse toner fra Sigdal. Foto: Sigdal

Tale understreker også viktigheten av å finne en farge som skaper en helhet med resten av huset.

- Det å være tro mot det du liker og har likt over lang tid kan gjøre at du slipper å angre deg senere. Velger du litt for langt utenfor komfortsonen din, kan det hende du angrer deg senere. Derfor ser vi nok en del nøytrale kjøkken.

- Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike

Foto: Sigdal

Fargene som trender på kjøkkenet akkurat nå

Hvilke farger vi ønsker å ha i hjemmene våre påvirkes av flere faktorer. Trender er én av dem. Det er lett å la seg inspirere av flotte kjøkken i interiørmagasiner og på Instagram, Pinterest eller lignende.

- I våre butikker er Timian FR1355 og Aura FR1354 mye solgt til både kjøkken og andre rom. Nøytrale toner som Elvesand FR1940 velges også av mange. Disse er alle rolige og delikate farger. Vi ser også en økning av rødlige toner som Nude FR2510, forteller Tale.

Tale har erfart at en trend som består er blå kjøkken. - Disse er alltid populære, legger hun til.

Duse blå fargetoner er en sikker vinner på kjøkkenet. Foto: Fargerike.

Dette bør du tenke på

Sliter du med å bestemme deg, eller er du usikker på hva du egentlig bør tenke på før du begynner? Tale har noen gode tips:

  • Sørg for å ha et godt underlag før du begynner å male. Dette sikrer et jevnt og holdbart resultat.
  • Husk at farge på vegg enkelt kan endres. Blir du lei, er det bare å male over.
  • Hva vil resten av familien synes? Kanskje er du selv veldig glad i dyp lilla, men vil mannen og sønnen på 14 være like begeistret?
  • Materialene på et kjøkken bør tåle en støyt. Derfor bør du velge hengsler og benkeplater av solid kvalitet. I løpet av en dag åpnes og lukkes skuffer og skap mange ganger, mens kjøkkenmaskiner flyttes og fjøler stables hele tiden. Da er det viktig å vite at underlaget er laget for å vare. Tre, sten og stål kan fint benyttes her. Alle materialene finnes i ulike farger, så her er det mye å velge i.

Lyst kjøkken med innredning i tre. Peisen skaper en ekstra hyggelig atmosfære. Foto: Sigdal

Skap den lune stemningen på kjøkkenet

Noe av det viktigste å tenke på når du skal pusse opp et rom eller bygge et nytt hus, er at det skal være koselige å oppholde seg i rommene. Vi mennesker er laget slik at trivselen vår i stor grad påvirkes av omgivelsene i hjemmet vårt. Et ryddig, pent og funksjonelt hjem vil sannsynligvis gi deg større ro og en langt bedre følelse enn et rotete, slitent og upraktisk hjem. Men hvordan skape den lune stemningen på kjøkkenet?

- Et kjøkken i én stil kan noen ganger fremstå som litt «massivt». Ved å kombinere litt ulike materialer kan du ofte skape et mer harmonisk uttrykk. Gå for eksempel for en kjøkkenøy i en litt annen farge, som likevel går i samme fargetone som veggen. Det skaper dybde og tilhørighet. Her kan Solgangsbris FR2270 være et godt alternativ.

- Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike

En kombinasjon av tre, stål og betong gir et harmonisk og lekkert uttrykk. Foto: Sigdal

Tale legger til at personlige detaljer også er viktig for å trives på kjøkkenet. Trefjøler, krydderurter, planter eller en skål med frukt gir en god stemning. - I tillegg er det viktig å ha noen ryddige flater og oversikt. Lys er med på å gi et ryddig uttrykk. Gå for lys med dimmer, slik at du både kan få godt arbeidslys og lunt stemningslys.

Går du med planer om å bygge hus eller renovere kjøkkenet?

Vi i Blink Hus kan hjelpe deg med begge deler. Vi har stålkontroll når det kommer til å bygge nytt hus eller rehabilitere det eksisterende. Oppdag vårt spennende utvalg av eneboliger eller ta kontakt med din nærmeste forhandler for å høre mer om mulighetene som finnes der du bor.

Relaterte artikler

Vårens boligtrender 2022

Vår interiørarkitekt, Vibecke Caspari Nord, deler sine tanker om hvilke boligtrender vi vil se mye av i 2022.

Slik velger du farge på huset

Når du skal fargesette utvendige fasader er det noen ting du bør tenke gjennom før du tar malerkosten fatt. Vi har spurt Tale Henningsen, som er kreativ leder i Fargerike, om hennes beste råd til å male huset utvendig.

Slik skaper du harmoniske rom

Hva er viktig å tenke på når du skal planlegge materialer og farger på tak, vegg, gulv og dører i hjemmet ditt? Her får du noen gode tips fra interiørarkitekt og møbeldesigner Adele Kløve.