Hopp til hovedinnhold

Slik velger du farge på huset

Når du skal fargesette utvendige fasader er det noen ting du bør tenke gjennom før du tar malerkosten fatt. Vi har spurt Tale Henningsen, som er kreativ leder i Fargerike, om hennes beste råd til å male huset utvendig.

Slik velger du riktig farge

Å velge hvilken farge du skal male huset i kan være en utfordring i seg selv. Å male et hus er et stort prosjekt, og derfor er det greit å treffe med fargen på første forsøk.

Dette bør du tenke på når du skal velge farge:

Omgivelser

Ta omgivelsene i betraktning når du skal velge farge til huset ditt. Velg gjerne en farge som spiller på lag med naturen og terrenget rundt huset, så vil resultatet bli mer harmonisk.

Lyse og mørke farger

Hvorvidt fargen er lys eller mørk vil ha en innvirkning på hvordan huset framstår. For eksempel vil et lite hus som males i en mørk farge kunne virke enda mindre. Store hus tåler mørke farger godt. Mørke farger har dessuten en tendens til å passe bedre med omgivelsene enn lyse farger.

En annen ting å tenke på er at lyse farger ofte er ganske avslørende. Dersom huset har noen skavanker her og der, kan det lønne seg å gå for en mørkere farge for å skjule disse bedre.

Arkitektur

Ta hensyn til boligens arkitektur og stil når du velger farge. Mens kulørsterke farger, som for eksempel rødt eller gult, kan passe godt på et klassisk trehus, vil en mer nøytral fargeskala gjøre seg godt på et moderne funkishus.

Nabohus

Det kan være greit å velge en farge som står i stil til fargen på nabohusene. Ikke bare gir det nabolaget en fin helhet – det vil sannsynligvis også gjøre naboen mer fornøyd.

Trivsel

Ofte er det slik at sterke farger er mer trendy, mens rolige farger er mer tidløse. Gå for en farge du tror du vil trives med i lang tid.

«Et godt tips er å male opp noen planker før du maler hele huset. Da får du et bedre inntrykk av fargen. Se på fargen noen dager før du bestemmer deg.»

- Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike

Dette er de mest populære fargene utendørs

I 2021 så vi at sort var en klar favoritt blant folket. Men kontrasten, hvitt, har også bestått. Helt siden 80-tallet har evige klassikere som Bomull og Eggehvit vært populære valg til husets eksteriør. Videre ser vi stadig mer av grått i alle nyanser.

Velg kvalitet – det får du igjen for

Når du skal male huset bør du gå for en slitesterkmaling som tåler det værharde klimaet store deler av Norge opplever. Velger du et dårlig produkt kan dette resultere i råteskader og at du må male oftere. For å skåne miljøet bør du se etter et miljømerket produkt.

«Når det kommer til utemaling er det ikke vits i å spare. Maling skal beskytte i mange år og tåle både sol, vind og regn. Gå for en skikkelig kvalitetsmaling som varer lenge.»

- Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike

Relaterte artikler

Slik skaper du harmoniske rom

Hva er viktig å tenke på når du skal planlegge materialer og farger på tak, vegg, gulv og dører i hjemmet ditt? Her får du noen gode tips fra interiørarkitekt og møbeldesigner Adele Kløve.

Interiørarkitektens drømmehus

Våre arkitekter og interiørarkitekter bruker store deler av tiden sin på å hjelpe kundene våre med å tegne og innrede hus. Men hvilke løsninger ville de gått for om de selv skulle bygge hus i dag? Vi har spurt interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord om hva hennes drømmehus ville inneholdt.