Hopp til hovedinnhold
Fra loftsstuen i eneboligen Tromsø, tegnet av Jannicke Henriksen. Her er det rikelig lys!

Hvordan finne den beste planløsningen for deg og dine behov?

For å få en praktisk planløsning som sørger for at du bor godt, er det lurt å se for seg hva du trenger og ønsker noen år fram i tid. Arkitekt Jannicke Henriksen i Mestergruppen Arkitekter tipser oss om hvordan du gjør planløsningen best mulig.

Hvem skal bo i huset?

Det er forskjeller i behov for en familie på fem og en på to, det er ingen tvil om det. Når man skal planlegge utforming av huset sitt på innsiden, er det derfor viktig ta hensyn til hvilke behov man har nå, hvilke behov som kan oppstå og hva man ønsker seg på et generell basis.

Hva er en god løsning, Jannicke?

Jannicke Henriksen, arkitekt

- Det er individuelt, men jeg tenker god flyt, nok lysinnslipp, oppbevaring og planlegging er viktige stikkord.

Vaskerommet kan med andre ord høre bedre hjemme i første etasje i tilknytning til gangen eller garasjen, i stedet for i andre etasje i tilknytning til badet.

- Oppbevaringsmuligheter er noe man bør prioritere. Det kan oppleves «kjedelig» å bruke areal til det, men vi ser igjen og igjen at de som velger bort oppbevaring angrer seg i etterkant, sier Jannicke.

Valg av soverom, bad, stuer og kjøkken bør derfor sees i et langsiktig perspektiv, hvor det hensyntas at de som bor i huset utvikler nye behov over tid.

Bare fantasien setter grenser – også hos arkitekten

Jannicke jobber som arkitekt hos Mestergruppen i Tønsberg-avdelingen, og er arkitekten bak kataloghuset Tromsø. Hun er også utdannet interiørdesigner, og kjenner derfor gode løsninger for huset ditt både på utsiden og innsiden.

-Det beste med Blink Hus sine kataloghus er at de er helt fantastiske inspirasjonskilder, og kan videreutvikles i alle retninger så mye man orker – så lenge det hensyntar tomt og bæreløsninger, selvfølgelig, smiler Jannicke.

Eneboligen Tromsø, tegnet av Jannicke Henriksen. Kjøkken, spisestue og stue på rekke og rad. En tydelig og praktisk soneinndelig med rikelig lys

Eneboligen Tromsø, tegnet av Jannicke Henriksen. Kjøkken, spisestue og stue på rekke og rad. En tydelig og praktisk soneinndelig med rikelig lys.

-Det er sjeldent at kundene kjøper et fiks ferdig kataloghus, det gjøres nesten som regel alltid endringer og tilpasninger, og det er positivt – det finnes derfor svært mange unike og persontilpassede boliger rundt omkring.

Jannicke tegner mange hus fra bunnen av, og ofte ut fra skisser kunden har laget selv, eller inspirasjonsbilder de har med seg. Selv henter hun ofte inspirasjon fra magasiner, filmer, Instagram og Pinterest, i tillegg til reising når man har mulighet til det.

Eneboligen Tromsø, tegnet av Jannicke Henriksen. Et tydelig formspråk, der de innvendige funksjonene også definerer mye av fasadens uttrykk. Her er begge deler på lag, og skaper en enestående helhet. Enegboligen Tromsø er unik og ligner ikke noe annet enn seg selv.

Eneboligen Tromsø, tegnet av Jannicke Henriksen. Et tydelig formspråk, der de innvendige funksjonene også definerer mye av fasadens uttrykk. Her er begge deler på lag, og skaper en enestående helhet. Enegboligen Tromsø er unik og ligner ikke noe annet enn seg selv.

Utnytt lyset

I landet vi bor i er vi ikke velsignet med dagslys gjennom hele døgnet. Arkitekt Jannicke mener derfor at det heteste grepet man kan gjøre med boligen sin er at man sørger for å utnytte lyset ved å installere store vindusflater, og ikke være redd for bruk av vinduer hverken i stua eller på badet.

-Vinduer fra tak til gulv er en modernisering av vindusbruken. Sammenlignet med før i tiden, så ble ikke vinduer satt i fokus, og lysinnslipp minimert fordi man heller tok hensyn til hvor sofa og møbler skulle stå, sier Jannicke.

Hvor skal di plassere din TV? Kanskje du skal ha en stue eller stuesone uten TV?

Hvor skal di plassere din TV? Kanskje du skal ha en stue eller stuesone uten TV?

Hva annet bør man tenke på som man kanskje glemmer å tenke på?

-Ja, det er faktisk ganske viktig å tenke på hvor TV’n skal stå, den passer jo egentlig aldri inn. Det kan være lurt å planlegge soner i huset, kanskje to stuer hvis man har plass. En med, og en uten TV, avslutter Jannicke.

Relaterte artikler

Hvorfor er det viktig med et sunt og godt inneklima?

Et sunt og godt inneklima i boligen er viktig for at vi som bor der skal kunne fungere optimalt i hverdagen og ha god trivsel og helse. Vi nordmenn tilbringer 90% av tiden vår innendørs. Dersom inneklimaet i boligen er dårlig, risikerer man å utvikle farlige luftveissykdommer og andre helseproblemer.

7 fordeler ved å bygge bolig

7 fordeler ved å bygge bolig

Å bygge et nytt hus har mange fordeler. Ikke bare kan du tilpasse hjemmet til dine spesifikke behov og preferanser, men du kan også dra nytte av de siste teknologiene og materialene for å skape et mer energieffektivt og miljøvennlig hjem. Her er noen av fordelene ved å bygge et nytt hus: