Hopp til hovedinnhold

Hytteinteriør – slik får du det fint på hytta

Hytta blir for de aller fleste et andre hjem. Enten du allerede eier hytte, eller har det som en drøm enn så lenge, lurer du kanskje på hva som skal til for at hytteparadiset også blir et fristed på innsiden. Hvordan skal kombinasjonen være for at du klarer å senke skuldrene? Bør hytteinteriøret være like praktisk som hjemme? Vi har spurt kreativ leder i Fargerike, Tale Olivia Henningsen.

Tradisjoner og arv blir utfordret

Nordmenn elsker å være på hytta – sommer som vinter. Fra å være på setra for å passe på dyrene som beitet, til å ta med storfamilien høyt til fjells for restitusjon – tradisjonene for hyttelivet har bare blitt sterkere med årene.

«Tradisjon er et viktig stikkord i hyttelandskapet – også når det gjelder interiøret. Møbler, farger og mønstre har gått i arv, og disse minnene er ofte med på å definere hyttestilen. De siste ti årene har flere utfordret dette.»

- Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Foto: Fargerike

Når drømmen om hytte skal realiseres opplever Tale at nordmenn ofte tar seg råd til det lille ekstra – både med smarte, teknologiske løsninger, og ikke minst: gode møbler og elementer i vakre stoff. - Store hytter med mange møbler har vært trenden lenge, men nå ser vi mindre hytter med en mer skandinavisk interiørstil. Og ja, design på hytta er helt ok, understreker Tale.

Naturmaterialer går igjen både på fjellhytter og sjøhytter

I likhet med boliger, finnes det også et hav av hyttetyper – utvendig som innvendig. Har du først funnet hytteparadiset i skogen, på fjellet eller ved sjøen, så kan det være en utfordring å få hytteinteriøret til å stå i stil med landskapet. Den ene stilen trenger ikke å utelukke den andre, og det viktigste er at du skaper et miljø hvor du kan senke skuldrene. Mange henter elementer fra naturen videre inn i hytten – både de som befinner seg ved skiheisen på høyfjellet, og på svaberget i skjærgården. Naturmaterialer gir ofte en videre rekreasjon for mange når kvelden kommer, forklarer Tale.

«Enten man har en helt ny hytte, eller en hytte som har gått i arv, så har naturmaterialene i hytta ofte et litt røft og slitt uttrykk. Dette henter på mange måter fram det beste i materialet.»

- Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike

Foto: Fargerike

Hvilke farger bør du gå for på hytta – varme eller kalde toner?

Når man først skal bestemme interiøret på hytta, så bør man tenke over hvilken årstid man oppsøker hytta mest, råder Tale. Hun argumenterer videre for at de lyse fargene man ser på sjøhytter, ofte kan bli for kalde på fjellet om vinteren. Derfor ser man rene farger, med inspirasjon fra himmel og hav på sjøhytter, og myke og mørke farger i skog og fjell.

Hun utdyper også hvilke konkrete farger som går igjen i de ulike hyttelandskapene:

- Ved sjøen er det klare og rene farger som liker seg best. Her kan du trygt bruke helt hvite farger og pasteller. Blå, gul, korall og rosa er populært!

For en hytte i skogen ville jeg tatt i bruk komplementærlæren. I skogshytter hvor det brukes varme og brente toner, blir det skapt rom og utemiljø som lever godt med de rolige omgivelsene. Til en fjellhytte vil jeg også anbefale å velge farger som omfavner naturen rundt – dype farger, gjerne med et litt sotete uttrykk. Helt hvite farger kan fremstå harde i kontrastene, så velg gjerne hvite toner som er litt brukket. Beis som fremhever det brune og grålige er fint. Grønne toner er også perfekt på fjellet.

Foto: Fargerike

Det praktiske hytteinteriøret – fem tips om estetikk og funksjon

Tale deler sine fem beste tips til interiør på hytta, som har en tendens til å bli glemt:

1. Oppbevaring

- Uansett hvor du har hytte, vil det være mye utstyr som skal oppbevares. Gummibåter, ski, skøyter, spark, skinnfeller eller uteputer. Tenk over hva du har og om det er nok plass. Rot er det siste du vil trø rundt i når batteriene skal lades.

2. Fargede glass og kopper

- Gi alle i familien hver sin farge. Et lite triks kan være å hente frem hyttens fargepalett på kjøkkenbordet. Ikke minst: du slipper å bruke verdifull hyttetid på oppvask!

3. Fruktfat

- På hytta ønsker man gjerne å tilbringe mye tid utendørs – enten det er i skjærgården eller i skitrekket. Noen ganger skal man vente på en gjest før middag også. Invester gjerne i et fruktfat som en del av interiøret, og som rommer nok til helgen eller ukens porsjoner.

4. Gode madrasser, stoler og sofaer

- Skal du virkelig lade batteriene dine, må du tilrettelegge for at du både kan sitte og sove godt. Du kommer sannsynligvis ikke til å bytte ut sofa, seng og stoler så ofte, så her kan du kanskje investere litt ekstra.

5. Generelt: Ha gode rammer

- Hytta skal på mange måter være et motsvar til livet vi lever hjemme. På hytta ønsker man å trekke seg tilbake, ha nærhet til naturen og familie. Klarer du å skape et behagelig interiørlandskap, så vil det også gi ro og hvile.

Blink Hus hjelper deg gjerne med interiøret

Det kan være utfordrende å legge en plan for alt som skal skje inni hytta eller den nye boligen. Våre interiøreksperter hjelper deg gjerne med å legge en plan. På nettsiden vår finner du massevis av inspirasjon. Ta kontakt med din nærmeste forhandler for råd og anbefalinger. Vi ser frem til å hjelpe deg!

Relaterte artikler

Den hytta vil vi ha!

De hadde ingen planer om å kjøpe hytte på fjellet. Men på første nyttårsdag i fjor gikk de tur forbi den moderne Blink-hytta. Da så de på hverandre og sa: "Den kjøper vi!"

Sommer på hytta

Endelig er sommeren her! En tid for å reise på hytta og legge igjen alle hverdagens bekymringer og gjøremål hjemme. Du kan reise på ferie både hit og dit om sommeren, men du skal lete lenge etter den samme ubeskrivelige roen som du finner på hytta.

Slik sparer du strøm på hytta

Slik sparer du strøm på hytta

Vinterferien er rett rundt hjørnet! Enten du har en hytte på fjellet eller en hytte ved sjøen, ser du nok frem til en uke med roligere dager. Et av det heteste temaet det siste året har vært de rekordhøye strømprisene. Mange av våre kunder eier både hus og hytte. Vi har derfor samlet våre beste tips til hvilke tiltak du kan gjøre for å få en lavere strømregning på hytta.