Hopp til hovedinnhold
Rehabilitering av bolig FØR Byggmester Reidar Vallestad AS

Rehabilitering som alternativ til ny bolig

Er du glad i beliggenheten, huset og tomta – og har tenkt å bli boende der lenge – da kan rehabilitering av en eldre bolig være et godt alternativ til å bygge nytt. Det sier daglig leder Hans Magne N. Stokka hos Blink Hus Steinsbø AS på Bømlo.

Er det dyrt å rehabilitere et hus?

Det sies at dersom du kjøper en brukt bolig så blir det minst like dyrt å rehabilitere den som å kjøpe en helt nybygget bolig.

– Det stemmer nok i noen tilfeller, men det er en litt for enkel konklusjon. Si at du har et hus der familien har bodd i flere generasjoner og du har gode minner derfra, eller det er en helt spesiell tomt med en beliggenhet du bare synes er helt fantastisk, da er rehabilitering av den «gamle» boligen et godt alternativ, sier Stokka.

Her har en enebolig fra 70-tallet fått en oppgradering i samarbeid med Byggmester Reidar Vallestad AS.

Her har en enebolig fra 70-tallet fått en oppgradering i samarbeid med Byggmester Reidar Vallestad AS.

En stor solrik terrasse

I tillegg til det Byggmester Reidar Vallestad AS har gjort, har kunden selv stått på med en solid egeninnsats i prosjektet. Kunden skiftet kledning på ytterveggen i sør, malte hele huset utvendig, bygget terrasser, støpte støttemur og oppgraderte uteområdet fremfor huset.

Stokka mener også at det er flere fordeler med rehabilitering av en gammel bolig.

Du får en plass og beliggenhet som du liker, du ser tomta på forhånd og du slipper utgifter til infrastruktur som vei, vann og kloakk, sier han.

En rehabiliteringsjobb med en unik utsikt. Dette prosjektet er utført av Blink Hus Steinsbø AS.

En rehabiliteringsjobb med en unik utsikt. Dette prosjektet er utført av Blink Hus Steinsbø AS.

Tar vare på ting

Men rehabilitering er ikke bare aktuelt som motstykket til å kjøpe en ny bolig. Uansett hvor gammel boligen er, melder det seg behov for vedlikehold og rehabilitering.

– Generelt kan vi si at nordmenn liker å ta vare på boligen sin. Vi vil gjerne at det skal se fint ut og at vi trives, derfor maler vi og holder ting ved like – og vi holder have og uteplass i orden. Og vi rehabiliterer ofte når familiesituasjon og behov endrer seg i ulike livsfaser. Dersom vi trives i området og har tenkt å bli boende lenge, da blir det lett et rehabiliteringsprosjekt av det, sier Stokka.

Her har Byggmester Reidar Vallestad AS gjennomført en kjøkkenrenovering. De malte, byttet kjøkkenfronter og monterte en takkasse med spotlights.

Her har Byggmester Reidar Vallestad AS gjennomført en kjøkkenrenovering for en av sine fornøyde kunder. De fjernet veggen for en åpen stue-/kjøkkenløsning, malte, byttet kjøkkenfronter og monterte en takkasse med spotlights. Lekkert!

Ha en god plan

For at et rehabiliteringsprosjekt skal bli vellykket, har Stokka noen gode råd å komme med.

– Det er spesielt tre ting jeg legger vekt på. Du må ha en god og realistisk plan for prosjektet, du må ha finansieringen i orden og du må benytte deg av fagfolk. Dersom du bare setter i gang uten mål og mening og uten å vite hva det vil koste, da kan det lett gå aldeles galt. Men med en godt gjennomarbeidet prosjektplan vet du nøyaktig hva som skal gjøres og hva det vil koste, og mulighetene for å få overraskelser er sterkt redusert, sier han.

Støtte fra ENOVA?

Stokkas virksomhet, Blink Hus Steinsbø AS, bygger ikke bare nye boliger, de jobber også med rehabilitering av eldre boliger.


– En god del av omsetningen vår kommer fra tilbygg og rehabilitering; skifte av tak, kledning og vinduer samt etterisolering er det mest vanlige. I den forbindelse vil jeg minne folk på at det for den type rehabilitering er viktig å sjekke om prosjektet gir muligheter for økonomisk støtte fra Enova. Det er mange som ikke er klar over den muligheten for å redusere kostnadene med prosjektet. Men er du interessert i å søke om Enova-støtte, er det viktig å være klar over at det er strenge krav om å bruke fagfolk som er godkjent etter TEK 17 til å gjøre jobben, avslutter Hans Magne. N. Stokka.

Vil du ha råd om rehabilitering av boligen din?

Hos Blink Hus er vi eksperter på boligprosjekter, enten det dreier seg om å rehabilitere en eldre bolig eller bygge et nytt hus fra bunnen av. Vi er her for å gi deg profesjonell rådgivning som tar hensyn til dine behov og ønsker. Ta kontakt med våre erfarne fagfolk.

Relaterte artikler

Husbygging - hvor starter jeg?

Er du usikker på hvilken ende du skal starte i når du har bestemt deg for å bygge hus? Her er gode tips på steg i riktig retning fra boligselger Sondre Natås Strand i Blink Hus Steinsbø.

Fra egne tegninger til det perfekte hjem

Da Lasse og Elisabeth Solberg skulle planlegge og bygge nytt hjem for tredje gang, skulle ingen ting bli overlatt til tilfeldighetene. – Vi var ganske klare på hva vi ville ha, forteller Lasse.

100 år gammelt hus ble nytt

Familien på Bømlo ville bevare stilen og sjarmen på det 100 år gamle huset. Nå har de fått et hjem som er oppgradert til dagens standard. – Vi er kjempefornøyde med jobben Blink Hus har gjort for oss, sier Erling Digernes og Mari-Anne Soltveit.