Hopp til hovedinnhold
Concise Collection terrassebord fra Talgø. Lekkert med royal olje, her med farge.

Slik holder du terrassen fin lengre

Solen titter frem, og da vil vi helst være ute så mye som mulig! Trenger du noen tips og råd til hvordan du gjør klar terrassen? Vi har snakket med Kjetil Henriksen – forfatter av «Lønnsom oppussing», Byggmester, og lidenskapelig glad i oppussing.

Ta vårvasken

Vask terrassen når det trengs, helst en gang i året! Universelt for alle terrasser er at uansett hvilket middel du har satt inn i treverket, så må terrassen vaskes.

Kjetil Henriksen er forfatter av boken «Lønnsom oppussing» og med mange års erfaring i Mestergruppen og XL-BYGG har han god peiling på hva som lønner seg å gjøre. Også en del om effektivitet;

Hvis man vasker terrassen og behandler det med diverse midler før man setter fram hagemøblene, har man spart seg for både unødvendig ekstraarbeid og potensielt skadelig søl på møblene, forteller Kjetil.

Denne lekre hagestuen er fra Talgø sitt modulbaserte og smarte PlusConcept.

Denne lekre hagestuen er fra Talgø sitt modulbaserte og smarte PlusConcept. Terrassebordene er oljet som Kjetil Henriksen anbefaler for en jevn og varig effekt - dersom du holder den ved like vel å merke!

For mange frister det å ta møblene ut av hiet sitt så snart solen titter fram, men om været og snømengden tillater det, så er vasking en god start, som for det aller meste når våren inntar landet.

Men kjør skånsom vask på terrassen også. Ikke bruk høytrykkspyler på terrasse, for dette vil bryte opp strukturen i treverket, og da fliser det lettere opp. Bruk helst myk kost og vaskemiddel, og spyl deretter av med hageslangen. Det er litt tyngre jobb, men se på det som en treningsøkt, smiler Kjetil lurt.

Her er det nytt flott terrassedekke på gang! Hva velger du? Naturlig grå farge over tid, beis eller olje?

Her er det nytt flott terrassedekke på gang! Hva velger du? Naturlig grå farge over tid, beis eller olje?

Beis eller olje?

Mulighetene er mange, og man kan både olje og beise for å få en flott platting. Man kan også velge å ikke gjøre noen ting. Da vil treverket søke tilbake til sin opprinnelige form og gradvis bli naturlig grå og litt flisete. Men hvis man derimot ønsker å sette sitt preg på det, er Kjetil tydelig på hva han anbefaler:

- Gå for olje! Beis er også et godt alternativ for beskyttelse, men likt som maling, vil beisen legge seg som et toppstrøk utenpå treverket som kan flasse av på forskjellige steder til forskjellig tid, for eksempel i «stier» som viser hvor man oftest går over terrassen. Og da vil det jevne vedlikeholdet bli mye større.

Velger man beis er man ifølge Kjetil låst til dette resten av terrassens levetid. Om man derimot velger olje med fargetilsetning (hvis man ønsker farge), kan du skifte ut type olje når du ønsker. Men du kan ikke tilsette olje etter at du har beiset terrassen, for da vil ikke oljen trekke inn i treverket.

Les mer om MøreRoyal olje her

Solskinn og overbygg vil avgjøre hvor raskt gitte partier på terrassen slites. Min personlige favoritt er derfor upigmentert Royal olje for at terrassen ikke skal tørke ut og flise opp, samt se naturlig fin ut, sier Kjetil.

Concise Collection terrassebord fra Talgø. Lekkert med royal olje, her med farge.

Concise Collection terrassebord fra Talgø. Lekkert med royal olje, her med farge.

Billigst mulig oppgradering

Hvordan gjør man slikt vedlikehold billigst mulig?

- Tenkt riktig første gang! Finn ut hva du må tenke på før du gjør det - det er elementært. Alle produkter på huset ditt har ulik holdbarhet. Alt går ut på dato, alt slites i ujevnt tempo. For å redusere kostnader – vedlikehold det du har for å få maksimal levelengde på det. Slik sparer du penger på huset ditt og oppussingen. Bra for både miljøet og lommeboka, konstaterer Kjetil.

Hva er ditt beste tips for å få et flott uteområde?

Finn en god håndverker, hent inspirasjon fra internett eller snakk med en hagedesigner/interiørarkitekt. Finn referanser på ting du liker, og be de hjelpe deg. De er eksperter på sitt felt, og tenker utenfor boksen når det gjelder flotte løsninger. Et flott uteområde øker ofte verdien på en bolig, slik lønnsom oppussing – det liker vi, avslutter Kjetil.

Relaterte artikler

Din egen hagestue

Forleng utesesongen med en lun hagestue som skjermer fra vind og lave temperaturer!

En hage som fremhever husets skjønnhet

En hage som fremhever husets skjønnhet

Å ha en vakker hage kan virkelig få huset til å føles som et hjem. Enten du er en erfaren gartner eller nybegynner, kan det være en morsom og givende oppgave å lage en hage som står i stil med huset. I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom de viktigste trinnene for å designe en innbydende hage for deg, familien og gjester.