Hopp til hovedinnhold
Enebolig Sandviken med flott hage fra Blink Hus

En hage som fremhever husets skjønnhet

Å ha en vakker hage kan virkelig få huset til å føles som et hjem. Enten du er en erfaren gartner eller nybegynner, kan det være en morsom og givende oppgave å lage en hage som står i stil med huset. I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom de viktigste trinnene for å designe en innbydende hage for deg, familien og gjester.

Skap en uteplass du vil elske å bruke

Med litt innsats og planlegging kan du skape en hage som både er vakker og funksjonell. Tenk deg å ha en grønn oase der du kan slappe av, nyte en kopp kaffe om morgenen eller invitere venner til en hyggelig grillkveld.

En fin hage skaper en nydelig forlengelse av stuen og inviterer til avslapning og hygge på sommerdager

En fin hage skaper en nydelig forlengelse av stuen og inviterer til avslapning og hygge på sommerdager.

Her er noe å tenke på før du går i gang:

  • Størrelse: Tenk på hvor stor hagen er og hvordan du vil bruke den. Skal det være plass til lek, grilling, eller kanskje en grønnsakshage?
  • Plassering: Hvor er solen og skyggen på ulike tider av dagen og årstidene? Dette kan påvirke hva slags planter og trær som trives best.
  • Terreng: Hvis hagen er skrå, kan du vurdere å bygge terrasser eller lage trinn for å gjøre hagen mer tilgjengelig. Er hagen flat, kan du legge til høyder ved å bygge opp blomsterbed eller legge til trær og busker som gir hagen en vertikal dimensjon.
  • Vedlikehold: Husk at hagen krever vedlikehold, som vanning, klipping og luking. Tenk på hvor mye tid og energi du vil dedikere.
  • Budsjett: Sett opp et budsjett og planlegg hva du vil bruke penger på. Husk at det kan være lurt å investere i kvalitetsprodukter som vil vare lenge.

Lekker hagestue. Foto: Jannicke Valen

Foto: Jannicke Valen, Plantasjen

1. Velg riktige planter

Før du velger planter, bør du vurdere klima, jordtype og eksponering for sollys. Her er våre tips:

Tenk på klimaet

Norge har et temperert klima, med kalde vintre og milde somre. Sørg for å velge planter som er hardføre nok til å overleve de harde vintrene og som tåler lange perioder med sollys i sommermånedene.

Mor og datter som sitter ved inngangspartiet til huset

Foto: Plantasjen

2. Planter som passer hjemmets stil

Hvis du har et tradisjonelt hjem, kan du vurdere å plante klassiske hageblomster som roser eller peoner. Hvis du har et moderne hjem, kan du prøve å inkludere strukturelle vekster som prydgress eller thuja.

3. Skap dybde og dimensjon

For å skape en visuelt interessant hage, kan du legge til planter med forskjellige farger, teksturer og høyder. Bland gjerne stauder med ettårige blomster for å sørge for blomstring gjennom hele sesongen. Du kan også vurdere å plassere høyere planter bak i hagen og kortere planter foran for å skape dybde og dimensjon i hagen din.

Thuja-hekk fremfor bolig

Foto: Plantasjen

4. Lag et fokuspunkt

Et fokuspunkt er en nøkkelkomponent i hagen din som øynene trekkes mot. Det kan være alt fra et majestetisk tre, en skulptur til et forfriskende vannanlegg, en koselig hagebenk eller en liten hagestue.

En variant av vårt ferdighus Eidanger. Fasadeuttrykket har innslag av både det moderne og det tradisjonelle

En variant av vårt ferdighus Eidanger. Fasadeuttrykket har innslag av både det moderne og det tradisjonelle. Fint, ikke sant?

Herlig hagestue

Hva med å lage en benk eller putekasse i samme treverk som hagestuen? En fryd for øyet!

Hus Lade fra Blink Hus

Fra det ene soverommet i Lade har du adkomst til egen balkong. Tenk å våkne opp og ha muligheten til å nyte en herlig morgenkaffe mens du tar inn den vakre utsikten over hagen.

Hus Lade fra Blink Hus

Inngangspartiet og hageområdet er mer enn praktiske elementer – de er sjansen til å gi en varm velkomst. Med riktig belysning og koselige detaljer som en benk eller dekorasjoner, kan du skape en inviterende atmosfære som varer selv etter solnedgang. Husmodell: Lade.

Her er noen tips for å skape et fokuspunkt:

Skap en følelse av symmetri

Plasseringen av fokuspunktet i midten av hagen din kan skape en følelse av harmoni og balanse. Hvis du har en mindre hage, kan det være lurt å plassere fokuspunktet i enden av en hagesti for å gi en følelse av dybde.

Hagesti

Foto: Plantasjen

Legg til belysning

Belysning kan virkelig gi fokuspunktet liv og fremheve dets skjønnhet når kvelden kommer. Prøv å legge til punktbelysning eller en lysslynge for å skape en hyggelig atmosfære.

Les også: Din egen hagestue

Planlegger du å bygge hus? Ta kontakt med din Blink Hus-forhandler

Vi håper denne artikkelen har gitt deg hageinspirasjon til ditt eksisterende eller kommende hjem! Last ned gratis huskatalog og ta kontakt med din lokale Blink Hus-forhandler for å starte planleggingen av din drømmebolig. Våre lokale forhandlere vil kunne hjelpe deg med å tilpasse huset til tomten, og sørge for at du får mest mulig glede av ditt uterom.

Relaterte artikler

Kataloghuset Vadsø av Blink Hus

Bygge hus – steg for steg

Går du med en drøm om å bygge hus, men lurer på hvordan det egentlig foregår? I denne artikkelen kan du lese mer om de syv stegene til et helt nytt hjem.

Din egen hagestue

Forleng utesesongen med en lun hagestue som skjermer fra vind og lave temperaturer!

Ferdighus – fleksibelt og praktisk

Ferdighus – fleksibelt og praktisk

Å bygge et ferdighus er en av de enkleste veiene til mål når du skal bygge drømmehjemmet ditt. Du kan velge å bygge det slik det er presentert i huskatalogen vår, eller gjøre tilpasninger som gjør ferdighuset perfekt for dine behov. Et ferdighus er bare ferdig når du er fornøyd!