Hopp til hovedinnhold

Din egen hagestue

Forleng utesesongen med en lun hagestue som skjermer fra vind og lave temperaturer!

Når snøen smelter og temperaturen atter en gang stiger så ønsker vi å trekke ut i hagen igjen. Samtidig vet vi at været ikke alltid spiller på lag, og at sesongen alltid(?) er for kort. For det hadde jo vært gøy å kjøre grillfest, barnebursdag eller bare en liten lunsj ute? Talgøs modulbaserte PlusConcept er et arkitekttegnet byggesystem som forlenger utesesongen.

Bruker hagestuen nesten hele året

– Vi bruker hagestuen vår fra tidlig om våren til langt utpå høsten, forteller Brit Røsand fra Møre og Romsdal.

For noen år siden fikk hun hjelp av en snekker til å sette opp hagestuen sin på Kvanne – med utsikt mot sjøen.

Det hele ble gjort på en dag, med noe småtteri på taket dagen etterpå. Men selve hagestuen var klar til bruk på ettermiddagen samme dag som snekkeren startet. Da var gulvet på plass på forhånd, sier Røsand.

Etter at hagestuen sto ferdig, har Brit og familien brukt hagen langt oftere enn før. Selv om de ikke bor på den mest skjermede plassen på jord med tanke på vær og vind, så kan de likevel kose seg utenfor husets fire vegger på alle dager i uken.

– Vi bruker hagestuen til å slappe av, lese en god bok, jobbe på PC-en, spise middag og ha besøk av familie og venner, fortsetter Røsand.

Modellen Brit valgte måler 3,6 x 2,4 meter – den nest minste av de fire standardstørrelsene. Hagestuen er i tillegg utstyrt med en bod der hun kan oppbevare puter fra andre hagemøbler og redskaper. Hun har innredet hagestuen med en hjørnesofa og et bord. For å skape stemning har hun også satt glasslykter på gulvet og plantet grønne planter i krukker.

– Vi anbefaler gjerne hagestue fra Talgø til alle som ønsker å forlenge utesesongen, slår Røsand fast.

Hagestuer forlenger ikke bare utesesongen, men gir også et svalt sted å være de varmeste sommerdagene.

Vedlikehold for de late

I likhet med de fleste andre produkter fra Talgø, leveres PlusConcept-kolleksjonen med MøreRoyal-materialer. MøreRoyal er dobbeltbehandlede materialer som først trykkimpregneres og så vakuumkokes i olje. Royalbehandlingen sørger for redusert fuktopptak, svelling, krymping og sprekking.

Fargepigmentene tilsettes under kokeprosessen, noe som gir et svært gunstig vedlikeholdsbehov. For vertikale flater, som veggkledning, trengs det ikke etterbehandling av olje før etter 10-20 år, mens det for horisontale flater, som terrassebordene, trengs etterbehandling etter 6-7 år. Om du ønsker å holde på fargen enda bedre så kan du olje over enda oftere. Men de gode egenskapene falmer ikke på samme måte som fargene.

Royalbehandlingen gjør også at MøreRoyal leveres med 50 års råtegaranti. Det stilles heller ikke krav om at du søker om byggetillatelse. I sum er derfor Talgø PlusConcept en svært vedlikeholdsvennlig løsning for et utvidet uteområde.

Do it yourself!

Dersom du ikke liker standardmodellene, så kan du bygge din egen hagestue eller utebod basert på de forskjellige modulene. Ved hjelp av Talgøs 3D Byggmodul, kan du sette sammen hagestuen basert på dine behov.

– Vi har tak i fire ulike størrelser. Hva du gjør under taket er helt opp til deg. Du kan også kjøpe veggelementer og stolper separat, i tilfelle du har et eksisterende takutstikk som du vil sette vegger i, sier markedssjef Janne Rangnes i Talgø.

PlusConcept-systemet leveres uten gulv, så du kan både plassere hagestuen på eksisterende terrasse, eller du kan bestille gulv om det trengs. Det går også an å tenke større, slik at terrassen går utenfor hagestuens vegger. I 3D Byggmodulen kan du se plassere forskjellige moduler, og så visualisere hvordan det vil se ut med mer terrasse – i alle fire retninger!

Matchende levegger

Hvis du vil gjøre det enda enklere så kan du også få levegger fra Talgø. Leveggene, som er designet og produsert i samme stil som PlusConcept-kolleksjonen, leveres både med og uten glass og i ulike størrelser og varianter. Og siden det er samme arkitekt som står bak, så er leveggene fra Talgø kompatible med PlusConcept-systemet.

– Da blir det enkelt å kombinere hagestuer, uteboder og levegger etter behov og ønske, sier Rangnes.

Levegg med innfelt glass er en god løsning for å skjerme mot vind og trekk samtidig som utsikten bevares.

Det enkle er ofte det beste

Talgøs PlusConcept-kolleksjon er designet for å være enkelt. Tommelfingerregelen er at en privatperson med litt hjelp fra en handy håndlanger fint kan sette opp et middels stort byggesett i løpet av en helg.

Fordi konseptet er så fleksibelt, så har du alle muligheter til å tilpasse hagestuen eller uteboden til miljøet du bygger i. Det være seg til en enebolig i byggfelt, på hytta, i parker og friområder, offentlige bygg eller andre, store næringsbygg. Modulene leveres i 60 cm bredder og 120 cm bredder og 220 cm høyde, så variasjonen ligger i designet.

Du bestemmer selv om du vil bytte ut eller inn moduler glassfeltløsninger eller dørløsninger. Valget er ditt!

Et grønt uterom

Drømmer du om en frodig pergola der plantene slynger seg langs vegger, oppover en søyle eller i taket? Behold pergolaen naken og la treverket komme til sin rett, eller følg den grønne interiørbølgen og kle pergolaen med klatrende planter.

Tips til klatreplanter

Klematis

De fleste sorter blomstrer i to til tre måneder. Blomstene finnes i mange fargevarianter. Blomstringstid varierer etter hvilken sort du velger.

Klatrevillvin/Rådhusvillvin

Dekker raskt og får vakker, rød og oransjegul høstfarge på bladverket, særlig i full sol. Tåler skygge.

Blåregn

Kan være vanskelig å lykkes med. Får du det til, belønner planten deg med vakre blomsterranker i mai/ juni. Klatrer ved å slynge og vri seg rundt det den støtter seg til.

Vinranke

Må klippes tilbake hvert år, men bonusen er rikelig med drueklaser om planten får nok sol og vann.

Klatrehortensia

Glinsende, grønne blader og store, kremhvite, flate skjermer i juni/juli. Trenger å bindes litt opp i starten.

Klatrerose

Finnes i mange sorter i ulike farger, med eller uten duft. Frodige og blomsterrike under rette forhold.

Duftkaprifol

Blomstrer på våren og forsommeren. De velduftende blomstene erstattes av klarrøde, men giftige, bær på forsommeren.

Relaterte artikler

Sett ditt preg på våre hus og hytter!

Når man skal bygge nytt, enten det er hus eller hytte, er det mye å tenke på og mange valg å ta. Ved hjelp av lokal arbeidskraft og lang erfaring i faget kan våre Blink Hus-forhandlere hjelpe deg på veien fra små planer til ferdig bygg, enten du ønsker basseng på taket eller en hemmelig vinkjeller bare du vet hvor er.

Sommer på hytta

Endelig er sommeren her! En tid for å reise på hytta og legge igjen alle hverdagens bekymringer og gjøremål hjemme. Du kan reise på ferie både hit og dit om sommeren, men du skal lete lenge etter den samme ubeskrivelige roen som du finner på hytta.

Vårens boligtrender 2022

Vår interiørarkitekt, Vibecke Caspari Nord, deler sine tanker om hvilke boligtrender vi vil se mye av i 2022.