Hopp til hovedinnhold
Flott hus med tak fra Skarpnes

Slik vedlikeholder du huset ditt – tak, vegger, vinduer og balkongdører

Norske hjem er utsatt for vær og vind gjennom alle årstidene. Dette krever jevnlig vedlikehold for å sikre at boligen holder seg tett og trygg. Her får du nyttige tips og råd for å bevare tak, vegger, vinduer og balkongdører i årevis.

Vedlikehold av tak

Vedlikehold av taket er viktig for å beskytte hjemmet ditt. Regelmessig vedlikehold kan forlenge takets levetid og spare deg for kostbare reparasjoner i fremtiden. Du kan selv utføre en enkel sjekk hver vår og høst. Her er fire steg du kan følge:

  1. Inspeksjon av taksteinen: Sjekk alle taksteinene for skader eller forskyvninger, spesielt rundt gradrenner og snøsikringsutstyr. Hvis noen steiner har forflyttet seg eller blitt skadet må undertaket sjekkes for eventuelle skader før de legges tilbake på plass.
  2. Kontroller gjennomføringer: Sjekk tettheten av gjennomføringer og luftkanaler. Hvis dette ikke er i orden kan det danne seg fuktighet og lekkasjer som igjen fører til muggdannelse eller andre alvorlige skader.
  3. Rens takrenner: Hold takrennene fri for organisk materiale for å sikre god avrenning og luftsirkulasjon. Sørg også for å fjerne eventuelle trær eller grener som kan komme i kontakt med taket eller huset og forårsake skade.
  4. Vask taket: Fjern vegetasjon som kan føre til groing ved å forsiktig børste eller spyle taket. Bruk av trykkspyler utføres med varsomhet. Vask oven ifra og ned. For å få bort groing kan det med fordel brukes forskjellige typer algefjerner. På ru stein skal man ikke bruke høytrykkspyler.
Sort tak fra Skarpnes

Foto: Skarpnes

Tak for alle typer hus

Det finnes ikke noe så bærekraftig som å ta vare på det vi har, oppgradere det og få det til å vare lenger. Et godt vedlikeholdt tak kan vare i flere tiår, mens et forsømt tak kanskje må skiftes mye tidligere. Men hva om uhellet allerede har skjedd, og taket faktisk må byttes? Da kommer valget av riktig takløsning inn i bildet, og Skarpnes og Mataki tilbyr et bredt utvalg for å møte fremtidens behov.

Undertakets betydning

Med et stadig tøffere klima oppstår flere lekkasjer og hyppigere skader på bygg. Undertaket spiller derfor en viktig rolle når vi skal bygge for fremtiden.

Hvorfor ikke velge alt i ett sjikt, med forenklet undertak? Jo, i all enkelhet kan man beskrive det slik: Kombinert undertak og vindsperre, også kalt forenklet undertak, anses å ha en levetid på 30 år. Tradisjonell tekking med luftespalte og asfalt-underlagsbelegg har en levetid på mer enn 60 år.

Mange bruker store summer på flotte tekkinger – av skifer, stålplater, glasert takstein osv. Dette er tekkinger som er ment å vare fra 50 til 100 år. Da er det uklokt å legge et undertak som kanskje ikke klarer værutfordringene som vil være gjeldende om 15 år, eller et undertak som bare har en levetid på 30 år.

En mann på taket som forbereder taket

Foto: Mataki

En annen viktig faktor er evnen til uttørking av kondens fra inneluft. Luftespalten har som regel betydelig bedre forutsetninger for å transportere ut fuktig luft enn det et forenklet undertak har. I luftespalten kan man velge en vindsperre som er mye mer åpen enn et forenklet undertak, og dermed sikre best mulige pusteegenskaper.

Vedlikehold av vinduer og balkongdører

Vinduer og balkongdører utgjør ikke bare viktige estetiske elementer i ethvert hjem, de spiller også en avgjørende rolle i å opprettholde et komfortabelt og energieffektivt innemiljø. For å sikre at disse elementene fungerer optimalt og beholder sin visuelle appell, er det nødvendig med regelmessig vedlikehold av deres utvendige overflater.

  1. Regelmessig rengjøring: Dette bidrar til å fjerne oppsamlet smuss, støv og andre forurensninger som kan akkumuleres over tid. Ved å bruke en mild såpeblanding sammen med en myk børste eller svamp, kan du effektivt bevare og beskytte overflatene mot skade. Det er viktig å unngå sterke kjemikalier som kan føre til korrosjon eller andre typer skader.
  2. Sjekk tetninger: Tetningene rundt vinduer og dører spiller en viktig rolle i å sikre tette og isolerte forhold innendørs. Det er derfor viktig å jevnlig inspisere disse tetningene for å oppdage eventuelle tegn på slitasje eller skade. Dette inkluderer å se etter sprekker, deformasjon eller tap av elastisitet. Dersom slike tegn oppdages, bør tetningene byttes ut umiddelbart for å forhindre lekkasjer og unødvendig energitap.
  3. Aluminiumskledning: Produkter med aluminiumskledning er kjent for sin holdbarhet og vedlikeholdsvennlighet. Selv om de ikke krever skraping og maling som trebaserte alternativer, er det likevel viktig å utføre regelmessig vedlikehold. Under rutinemessig rengjøring av vinduene bør man også inspisere aluminiumsoverflatene for eventuell korrosjon eller oksidasjon. Dersom slike tegn oppdages, kan grundig rengjøring med en mild såpeblanding bidra til å bevare aluminiumets kvalitet og utseende.
  4. Smøring av bevegelige deler: Bevegelige deler som hengsler, låser og glidebeslag er avgjørende for den jevne og problemfrie driften av vinduer og dører. For å sikre optimal funksjonalitet, bør disse delene smøres jevnlig med et egnet smøremiddel, for eksempel syrefri vaselin. Dette bidrar til å redusere friksjon og slitasje, samtidig som det opprettholder smidigheten i bevegelige komponenter.
  5. Kontroll av dreneringssystemer: Til slutt er det viktig å kontrollere dreneringssystemene rundt vinduer og dører for å sikre effektiv drenering av vann bort fra bygningen. Rens eventuelt rusk eller løv som kan samle seg i rennene eller avløpsåpningene for å unngå blokkeringer og potensielle vannskader. Ved å opprettholde frie dreneringssystemer, kan du bidra til å forhindre fuktinntrengning og andre problemer relatert til dårlig drenering.
Hvit klassisk bolig med rødt tak og vinduer fra Natre

Foto: Natre

Lær mer om vinduer og balkongdører på Natre sin hjemmeside.

Vedlikehold av kledning

Trebasert kledning har en unik og varig skjønnhet som mange boligeiere setter pris på. For å sikre at kledningen forblir i topp stand, er det viktig å følge noen enkle vedlikeholdsrutiner. For eksempel: Nye strøk av maling eller beis og inspeksjon for å finne skader eller sprekker som må repareres.

En annen viktig del av vedlikeholdet er å holde kledningen fri for mugg- og soppvekst. Dette kan oppnås ved å sørge for at kledningen er tilstrekkelig ventilert og at eventuell oppsamlet fuktighet fjernes.

Bytte kledning? Det finnes fasadeplater som krever lite vedlikehold

Regelmessig vedlikehold kan bidra til å holde kledningen i god stand og forhindre at den blir ødelagt. Men, det er stor forskjell på fasader, og noen krever mer vedlikehold enn andre.

VIVIX+® fra Fritzøe Engros er ideelle fasadeplater som krever minimalt vedlikehold og tåler alle værforhold. Med sin værbestandige overflate og høykvalitetskonstruksjon, gir de langvarig beskyttelse mot vær og vind. Platene er enkle å montere og rengjøre, og deres brannhemmende egenskaper gjør dem trygge å bruke. Velg blant 19 forskjellige farger og dekorative overflater.

Fasadeplater fra Fritzøe

Se utvalget av VIVIX+® fasadeplater her! Foto: Fritzøe Engros

Ta kontakt!

Huset ditt er en stor investering, og det er derfor viktig å ta vare på det. Vi håper du har fått mange nyttige tips og råd om hvordan du kan holde boligen din i god stand i mange år fremover. Ta kontakt med din Blink Hus-forhandler for ytterligere assistanse!

Relaterte artikler

Dette må du tenke på når du skal velge tak

Dette må du tenke på når du skal velge tak

Når du skal velge tak, er det flere faktorer du bør tenke på. Enten du skal renovere taket eller bygge nytt, spiller estetikk, farge, design, klima, beliggenhet og takets konstruksjon en rolle i valget ditt. Her deler våre takleverandører sine beste råd med deg!

Rehabilitering med Blink Hus Valvatne

Rehabilitering, ombygging og tilbygg

Pusse opp, byggje om eller byggje på? I mange tilfeller kan det være hensiktsmessig å tilpasse eksisterande bolig til moderne standard i stedet for å kjøpe nytt.