Hopp til hovedinnhold
Luxaflex solskjerming

Slik velger du vinduer og solskjerming til hjemmet ditt

Skal du bygge nytt hus eller bytte vindu? Når det kommer til å velge vinduer og solskjerming i boligen din, er det viktig å tenke langsiktig og vurdere hvilke behov du har. Vi veileder deg gjennom de viktigste aspektene du bør vurdere, med gode tips og inspirasjon fra fem anerkjente leverandører: H-fasader, Luxaflex, Lyssand, Natre og VELUX.

PVC-vinduer – et miljøvennlig valg

Å velge riktig vindu handler om mer enn bare estetikk. Tenk langsiktig, og vurder nøye hvilke behov de nye vinduene dine skal dekke. Velg 3-lags glass for best mulig isolasjonsevne, som kan redusere energikostnadene betydelig over tid. Ønsker du store vinduer i boligen din, er det spesielt lurt å velge 3-lags glass. Store vinduer fører til mer varmetap, så dette kan reduseres betydelig med de riktige glassene.

Vurder også funksjonsglass som selvrensende, soldempende, støydempende eller antidugg-behandlet glass, avhengig av dine behov. Sikkerhetsglass kan være avgjørende for å redusere risikoen for personskade.

Miljøaspektet er kanskje også viktig for deg når du skal velge produkter til hjemmet ditt. H-Fasader setter bærekraft i sentrum av sin produksjon, og anbefaler å velge PVC-vinduer eller hel aluminium hvis du vil ta hensyn til miljøet.

Med skreddersydde kvalitetsvinduer fra H-fasader kan du få dekt akkurat de behovene du har.

Med skreddersydde kvalitetsvinduer fra H-fasader kan du få dekt akkurat de behovene du har.

Økt komfort med soldempende glass

Soldempende glass er svært effektivt for å gjøre boligen svalere på solrike dager og i sør- og vest­vendte rom kan det derfor være hensiktsmessig med soldemping i glasset for et behagelig inneklima.

Soldempende glass er et tilnærmet klart glass som finnes i to standard versjoner, 70/35 og 50/25. Et 70/35 glass slipper gjennom ca. 70% av sollyset, men bare 35% av strålingsvarmen fra solen. Et tilsvarende 50/25 glass slipper gjennom 50% av sollyset, men bare 25% av strålingsvarmen. Glasset er noe mørkere enn vanlig glass og har en litt annen refleksjon.

Lyssand er en leverandør vi samarbeider mye med, og som har vinduer med mange nyttige funksjoner i sortimentet sitt.

Les mer om funksjonsglass fra Lyssand

Store vinduer eller svarte vinduer, som disse fra Lyssand, gir boligen et moderne preg.

Store vinduer eller svarte vinduer, som disse fra Lyssand, gir boligen et moderne preg.

Velg ut ifra åpningsfunksjon og vedlikeholdsbehov

Natre er en av våre faste samarbeidspartnere på vindusfronten. De deler noen nyttige tips til hva du bør tenke på når du skal velge vinduer:

 • Valget av åpningsfunksjonen for vinduene dine avhenger av husets design.
 • Vurder om du ønsker sprosser for å tilpasse utseendet.
 • Vedlikeholdsfrie alternativer som aluminiumkledning kan spare deg for tid og innsats.
 • Du står fritt til å velge farge på vinduene dine. De trenger absolutt ikke være hvite!
 • Vinduer kommer med ulike smarte funksjoner – velg etter dine behov.
 • Velg solskjerming med toveisjustering.

Har du også tenkt på at du kan velge listefritt vindu? Med listefrie vinduer, slipper du den typiske tradisjonelle karmen og gir boligen et mer moderne uttrykk.

Vinduer med sprosser kan gi huset et lunt og herskapelig preg.

Vinduer med sprosser kan gi huset et lunt og herskapelig preg.

Se utvalget av vinduer hos Natre

Øk lysinnslippet med takvindu

Har du tenkt på at du kan forbedre hjemmet ditt med naturlig dagslys? Vi bruker mye tid på å velge farger til veggene, møblene og pyntegjenstandene våre – men hvorfor ikke la dagslyset ta del i valgene!

Takvinduer kan være ideelle for å øke naturlig lysinnslipp i rom med skråtak. VELUX er en av våre samarbeidspartnere på nettopp dette. Riktig glassvalg i takvinduer gir energibesparelser og bedre balanse mellom lys og temperatur. Takvinduer gir også mer takhøyde og muligheter for møblering.

Takvindu på gutterommet

Se utvalget hos VELUX

Innred for bedre dagslys og økt velvære

Gode vinduerer en langsiktig investering i boligen din, men god solskjerming er også viktig. Dagslys påvirker både humør, energi og søvnkvalitet. Når du skal velge gardiner til boligen din, er det derfor viktig å velge gardiner som slipper inn riktig mengde dagslys, avhengig av vinduets retning. Husk at dagslys også er viktig for et sunt inneklima, da det bidrar til å drepe bakterier og forbedrer luftkvaliteten.

Solskjerming fra Luxaflex

Foto: Luxaflex

Luxaflex er en norsk kvalitetsleverandør av solskjerming og deler 7 tips til hvordan du kan utnytte dagslyset bedre:

 • Innred med hvite eller lyse farger, som reflekterer lyset, fremfor mørke overflater, som absorberer det – både inne og ute.
 • Mal vinduskarmene hvite innvendig – mørke karmer og sprosser kan sluke lyset.
 • Unngå å sette store planter og lignende i vinduet – de tar lyset.
 • Undersøk om du kan felle et tre eller flytte et skur hvis det stjeler noe av lyset.
 • Et lyst gulv/teppe kan trekke lyset lenger inn i rommet.
 • Velg gjennomsiktige gardiner som skjermer av og filtrerer hardt lys uten å stjele alt lyset.
 • Velg gardiner der du selv kan justere lysinnfallet og plasseringen.
Liftgardiner trenger ikke nødvendigvis være hvite. Med sorte vinduskarmer kan ofte mørkere gardiner se like så flott ut.

Liftgardiner trenger ikke nødvendigvis være hvite. Med sorte vinduskarmer kan ofte mørkere gardiner se like så flott ut.

Se Luxaflex sitt utvalg her.

Tenk både funksjonalitet og estetikk

Når du skal velge vinduer, glass og belysning for hjemmet ditt, er det viktig å ta hensyn til både funksjonalitet og estetikk. Vurder dine behov, langsiktige kostnadsbesparelser og ønsket innvirkning på hjemmets komfort og velvære.

Med riktig veiledning fra oss i Blink Hus og våre leverandører, tar du alltid de beste valgene for hjemmet ditt!

Relaterte artikler

Interiørarkitektens drømmehus

Våre arkitekter og interiørarkitekter bruker store deler av tiden sin på å hjelpe kundene våre med å tegne og innrede hus. Men hvilke løsninger ville de gått for om de selv skulle bygge hus i dag? Vi har spurt interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord om hva hennes drømmehus ville inneholdt.

Verdt å vite ved valg av vindu

Vinduenes hovedoppgave er å gi deg lys, luft og beskyttelse mot vær og vind. Men dagens vinduer kan også ha spesielle egenskaper og funksjoner som gir deg bedre bokomfort på en rekke områder. Du står dessuten fritt til å påvirke både størrelse, farger, sprosseløsninger og åpningsfunksjon på vinduene dine.

Store sorte vinduer fra Gilje

Velg 3-lagsglass for nye vinduer: Lønnsomt og komfortabelt

Å bytte til 3-lagsglass kan være en smart investering for både lommeboken og komforten i hjemmet ditt. Selv om begrepet U-verdi ofte dukker opp i forbindelse med byggevarer som vinduer, dører og isolasjon, kan det virke uklart. Kort forklart er U-verdi et mål på hvor godt en bygningsdel, som et vindu eller en dør, isolerer mot varme. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjon.