Hopp til hovedinnhold
Lykkelig familie rundt kjøkkenøya

Slik kan du gjøre husbyggingen rimeligere

Dagens marked for husbygging kan være utfordrende for de fleste. Med økte renter og høyere byggekostnader kan det virke vanskelig å realisere drømmen om et eget hjem uten å sprenge budsjettet. Likevel finnes det en rekke tiltak du kan ta for å gjøre husbyggingen mer overkommelig.

Blink Hus Stryn og Måløy: avdelingsleder Roger Rimstad (t.v.) sammen med daglig leder Endre Håberg (t.h.).

Blink Hus Stryn og Måløy: avdelingsleder Roger Rimstad (t.v.) sammen med daglig leder Endre Håberg (t.h.).

7 tips fra en erfaren forhandler

Å bygge hus er en stor investering, og det er naturlig å ville holde kostnadene nede. En smart start for å få kontroll på hus-budsjettet, er å ta kontakt med din lokale forhandler så tidlig som mulig. Daglig leder i Blink Hus Stryn og Måløy, Endre Håberg, har lang erfaring med å realisere husdrømmer av alle størrelser og stilarter.

Her er hans beste tips:

1. Velg tomt før hus

Å velge en gunstig tomt er en viktig faktor når man skal bygge hus. Det kan være fristende å finne det perfekte huset først og deretter lete etter en tomt å plassere det på, men dette kan føre til uforutsette problemer og økte kostnader. Derfor er det lurt å først finne en egnet tomt og deretter planlegge byggingen av huset.

– Bratte tomter med fjellgrunn kan fort koste deg ekstra i forhold til sprenging, muring og grunnarbeid. Det kan fort bli ekstrakostnader på 1-1,5 million for å opparbeide en flatere tomt som består av god løsmasse, forteller Endre.

Les også: Vi søker tomter!

Kranbilen er i gang. Nydelig utsikt med fjellet i bakgrunnen

2. Gå for husdesign som kan redusere kostnadene

– Mange tenker at firkantede funkishus må være billigst fordi konstruksjonen ser enkel ut, men slik er det ikke. Det er desidert rimeligst å bygge alt på ett plan med w-takstoler over hele bygget, sier Endre.

Se alle våre hus på ett plan

Et stort vindu gir godt med lysinnslipp og fantastisk utsikt
– Et rektangulært hus med mønetak trenger ikke å være kjedelig, selv om det kan virke som en ganske tradisjonell og vanlig form. Det finnes mange måter å gjøre huset mer interessant på, og det er viktig å huske at utseendet på huset kan ha stor innvirkning på hvordan man føler seg i hjemmet, forteller Endre.

Se alle våre husmodeller

Store vindusflater, spennende kledningsvalg og moderne taktekke kan gi huset et sprekt og moderne uttrykk!

– En populær sammensetning er for eksempel smal bordkledning sammen med fasadeplater, sier Endre.

Fredrikstad er et moderne hus fra Blink Hus

Fredrikstad er en populær husmodell, og ble vår nest mest solgte bolig i 2021 og 2022.

– Hvis du ønsker å bygge et funkisinspirert hus, kan det være lurt å vurdere en pulttakkonstruksjon. Dette taket har litt fall mot en side, akkurat som på husmodellen Fredrikstad. En av fordelene med et skrått tak er at det kan være mer pålitelig på lang sikt, spesielt når det gjelder utfordringer knyttet til lekkasjer. Tak med sluk kan kreve mer ettersyn og vedlikehold, og de kan være mer utsatt for lekkasjer, spesielt hvis sluket går tett eller fryser om vinteren, forklarer Endre.

3. Bygg alt på ett plan

– Det er desidert billigst å bygge alt på ett plan hvis du har plass på tomten. Dette sparer deg for trapper, etasjeskiller og gir et enklere opplegg for ventilasjon. I tillegg er det mindre rigg i byggefasen, som mindre stillaser og kraning, og mindre grunnarbeid fordi du slipper faser med tilbakefylling til grunnmurer, drenering og lignende.

Her kommer et hus fra Blink Hus med herlig beliggenhet og utsikt

4. Tenk på langsiktige vedlikeholdskostnader

Det er viktig å huske på driftsfasen når man bygger, og ikke bare selve prislappen. Det kan være bedre å ikke bygge for stort, og heller bruke litt ekstra penger på løsninger og materialbruk som gir lavere bokostnader på lang sikt.

– Det kan lønne seg å bruke 500 000 kroner på energieffektiv oppvarming, 3-lags glass, vedlikeholdsfrie vinduer og nesten vedlikeholdsfri ytterkledning. Redusert energiforbruk og mindre utvendig vedlikehold over en 10-års periode kan faktisk utgjøre rundt 600 000 kroner, forteller Endre.

Blink Hus har lokale forhandlere som bruker lokale håndverkere. Da er du sikret at du har en samarbeidspartner som kjenner de lokale klimatiske forholdene og andre utfordringer best, og som sitter på den beste fagkunnskapen når det gjelder å finne både rimelige og varige løsninger.

5. Unngå flatt tak

– Flatt tak kan fort bli dyrere med parapeter og økte kostnader i forhold til underliggende beregningskonstruksjon. I tillegg må du ha egen takentreprenør for montering av fallisolering, takfolie, frostsikre sluker, og innvendige nedløp. Det er derfor lurt å unngå flatt tak for å redusere kostnadene.

Les også: Blink Hus Stryn og Måløy på topp 5 i kundetilfredshet i 2022

6. Spar penger på interiøret med smarte materialvalg

Ofte blir fokus på materialvalg lagt på utsiden av huset, men det kan være like lurt å tenke gjennom materialvalgene innvendig for å redusere kostnadene.

Baderom med vinylbelegg og baderomsplater.

Baderom med vinylbelegg og baderomsplater. Foto: Fargerike.no; fotograf Per Erik Jæger; styling Siv Brenne

– Det er ikke nødvendig å bruke fliser på alle veggene i et våtrom for å oppnå god kvalitet. Det finnes mange spennende designmuligheter innenfor baderomspanel som har like god kvalitet på veggene som fliser. På samme måte kan du bruke våtromsbelegg på gulvet i stedet for fliser. Moderne laminatgulv kan ha en finish som kan forveksles med parkett, men er langt rimeligere og har ofte større slitestyrke og tåler mer røff bruk, sier Endre.

Ved å tenke kreativt og velge de riktige materialene kan du bygge eller renovere et hus på en mer kostnadseffektiv måte uten at det går på bekostning av kvaliteten

Les også: Velg riktig interiørdesign til ny bolig

– Det finnes også mange gode produkter for kledning av vegger som er klare for maling, som kunden kan male selv for å spare utgifter. Ved å bruke ferdige himlingsplater kan du spare mye penger, og byggeteknisk sett er dette like bra som en slett gipshimling som er sparklet og malt.

Koselig og lun stue

Foto: Møbelringen.no

7. La husleverandør ordne alt

– Med alt i kontrakt fra husleverandør, vil du få en langt smidigere prosess enn hvis du skal gjøre deler av arbeidet selv. Småtteri blir fort dyrere enn antatt – spesielt elektro, rør og flis. Dette kan være vanskelig å ha kostnadskontroll på, og det kan være utfordrende å sikre riktig arbeid. Derfor er det lurt å alliere seg med en husleverandør som har dyktige fagfolk som kan gi gode råd, avslutter Endre.

Her er Blink Hus forhandler og byggmester avbildet

Bygg drømmehuset på en kostnadseffektiv måte – ta kontakt for rådgivning!

Det finnes mange smarte løsninger og tips for å redusere kostnadene ved husbygging, og din nærmeste forhandler hjelper deg med å finne de beste alternativene for ditt budsjett og dine behov. Ta kontakt så tidlig som mulig i prosessen for å sikre at du får den hjelpen og veiledningen du trenger for å bygge ditt drømmehus på en kostnadseffektiv måte. Vi gleder oss til å hjelpe deg!