Hopp til hovedinnhold
Rekkehus med lekker terrasse fra Møre Royal

På jakt etter tak, kledning eller terrasse? Få med deg hva som er «in» utendørs

Boligens fasade bør krysse av i boksene til både funksjon og estetikk. For du vil ha kvalitet som står seg i lang tid, men også noe som passer til huset og nabolaget. Se hvilke eksteriørtrender som gjør huset ditt mer moderne.

Livet er best ute heter det – og vi er helt enige. Men du som eier din egen bolig vet også at alt som står utendørs krever litt ekstra oppmerksomhet.

Nabolag endrer seg, det samme gjør tidene og trendene. En annen faktor i Norge er været, som meteorologene kan fortelle at bare vil bli varmere og våtere framover.

Med andre ord; det er flere gode grunner til å bytte tak, kledning og terrasse – som også vil øke boligens verdi – og få den til å fremstå mer moderne.

Platetak en ny favoritt

Et nytt tak er et opplagt sted å starte om du vil endre på boligens uttrykk. I dag er platetak en type tak som stadig flere får øynene opp for.

– Du kan stole på å få et estetisk pent tak, men også god og trygg beskyttelse av huset, sier selger Odd Morten Ludvigsen i Plannja.

Han viser at du må være obs på takets utforming, lengden på taksiden og takfall når du skal finne riktig type platetak.

Platetak fra Plannja

Med platetak fra Plannja får du et moderne tak som tåler vær og vind godt.

– Klassiske profiler med rette linjer er veldig populært nå. Så blir det mer og mer vanlig å også dekke hele eller deler av fasaden med plater. I kombinasjon med naturlige trefasader eller andre materialer kan tynnplater være det lille ekstra for et unikt og vakkert ytre på huset, sier han.

Platetak står seg lenge. Velg et miljøvennlig og nesten helt vedlikeholdsfritt tak som kan gjenvinnes. Finn din platetakfavoritt hos Plannja her.

Populære smale kledninger

I Norge har vi lenge kledd husene våre i tre. Et materiale som både er vakkert, holdbart og bærekraftig.

Tradisjonelle og brede kledninger som sveitser og skråkant har dominert nabolagene i mange år. Men dette er i ferd med å endre seg.

Vi ser nå en økning i salget av mer minimalistiske og moderne kledninger. Kledninger med rette linjer, smalere uttrykk og mer matte overflater er populært, sier kategorisjef Jostein Hauge Volden hos Moelven Wood.

Med mer ekstremvær er materialer som holder godt unna for fuktighet, vind og andre ekstreme værforhold også etterspurt. Moelven Wood har utviklet den impregnerte og ferdigbehandlede furukledningen Værbitt, som beskytter godt mot råte og skader.

– Kledningen er perfekt i områder med mye vær. Men også for deg som ønsker minst mulig vedlikehold. Her slipper du å male eller beise, sier Hauge Volden.

Når det gjelder farger, preger naturlige tretoner som brunt, beige og grått topplista.

– Etter mange år med grått i ulike sjatteringer, går vi sakte, men sikkert tilbake til litt mer farger. Så er lyse, tidløse farger og mørke farger som brunsvart og svart, fortsatt fargene det går mest av. Men «alt er lov», sier Hauge Volden.

Mørk rød kledning med utesofa foran

Smalere bordkledning har vært en trend de siste årene. Og kledningen trenger slettes ikke å være grå. Foto: Jotun

Se Moelven Woods utvalg av kledninger – du har fritt fargevalg.

Moderne med lekter til terrassegulv

Mange boligeiere ønsker å gjøre uterommet til en oase. Med planter, belysning, pynt, og tilgang på vann i ulike varianter.

Grunnlaget for et innbydende uterom, er terrassegulvet. De siste årene har lektegulv, lekter som terrrassegulv, blitt en elegant og ettertraktet løsning.

Talgø Møretres terrassekonsept Concise Collection vil gi uterommet ditt et nytt og spennende uttrykk. Lektene er strammere, renere og mer moderne enn tradisjonelle terrassebord, og passer perfekt til hus i moderne arkitektur.

Grått terrassegulv med blomsterpotter og lykter

Du trår ikke feil med Concise lektegulv i MøreRoyal®. Her brukt i en hytte i programmet Eventyrlig oppussing. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal®

For et enda mer helhetlig uttrykk kan du kombinere lekter i uterommet og som staffasje på fasaden.

Velger du fargen natur – arkitektenes favoritt – vil lektene gråne naturlig over tid til en klassisk værgrå, som er «easy on the eye» – og behagelig å gå på. Du får også et motstandsdyktig dekke som er sikkert mot råte.

Se mer om mulighetene du får med Talgø Møretres Concise lektegulv

Relaterte artikler

Terrassen – en svært viktig del av huset

Terrassen – en svært viktig del av huset

Hvordan vi tenker og planlegger husprosjekter er en kreativ prosess i stadig endring. Mange fokuserer mye på de innvendige løsningene når det bygges eller pusses opp, men erfaring viser at uteområdet også er svært viktig som en naturlig del av hjemmet.

Vanskelig å velge kledning? Her får du våre tips!

Vanskelig å velge kledning? Her får du våre tips!

Valg av kledning er en stor og viktig beslutning. Du skal leve godt med valget ditt i mange år, både når det gjelder utseende og vedlikehold. Utvalget er stort, og det kan være vanskelig å orientere seg. I Hasås har vi produsert Kjernekledning i over 60 år, og har blant markedets største utvalg av kledninger. Her får du våre tips!

Dette må du tenke på når du skal velge tak

Dette må du tenke på når du skal velge tak

Når du skal velge tak, er det flere faktorer du bør tenke på. Enten du skal renovere taket eller bygge nytt, spiller estetikk, farge, design, klima, beliggenhet og takets konstruksjon en rolle i valget ditt. Her deler våre takleverandører sine beste råd med deg!