Hopp til hovedinnhold

6 gode råd når du skal velge innerdører

Hva bør du tenke på når du velger innerdører?

6 gode råd når du skal velge innerdører

Innerdører er en viktig del av husets stil og stemning. Når du velger nye dører, bør du naturligvis velge et design som passer til hjemmet ditt. Samtidig kan dørene være så mye mer enn bare et praktisk skille mellom rom. La døren bli en del av interiøret, ikke bare et praktisk skille mellom to rom. Her er det fullt mulig å kombinere farger og former med ulike overflater, fyllinger, glass og karmløsning. Du kan også få dører med lydisolerende egenskaper, skyvedørsløsninger og et stort utvalg pardører.

Våre seks beste tips til deg som skal kjøpe nye innerdører er:

  1. Velg dørdesign som passer din bolig
  2. Velg rett dør etter rommets funksjon. Har du f.eks behov for å dempe støyen inn til et rom, bør du velge en støydempende dør.
  3. Velg håndtak – vurder også wc-vrider til toalett/bad
  4. Må du bytte hele karmen eller bare dørbladet? «Snap in»-hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at man kun trenger å bytte dørblad
  5. Bruk leverandørenes apper for å få hjelp om du er i tvil om hvilken dør som vil passe best til ditt hjem
  6. Velg en skyvedør om du har behov for å spare gulvplass

Mye å velge i

Det fins flere muligheter enn bare en enkel dør som går ut i rommet. For å spare for å spare gulvplass kan du sette inn en skyvedør. Stort sett alle innerdører kan leveres som skyvedører, men husk å planlegge for det før veggen bygges.

Har du derimot god plass, kan du vurdere innerdører med sidefelt eller tofløyede dører. Dette gir et herskapelig, luftig inntrykk og gir god romfølelse. De fleste innerdører kan bestilles som tofløyet dør, og flere av modellene har også tilpasset sidefelt i samme design. Sidefelt kan fås i både massiv, formpresset og kompakt utgave.

Det fins også mange stiler å velge i. Velger du en glatt dør får du et stilrent inntrykk som passer i de fleste miljøer. I tillegg til fargede dører, kan du velge mellom lette slette eller kompakte dører med finert og lakkert overflate. Lakkert finer er en slitesterk overflate som varer i lang tid. Her har du mulighet til å velge noe som setter særpreg på din bolig, kontor eller andre lokaler. Det er mulig å bruke standard hvite karmer eller karmer laget med samme finér som dørbladet. Dører med finerte overflater kan leveres i ulike treslag og alle dørene er ferdig lakkerte som standard.

Du får også dører med spennende løsninger, blant annet dører med moderne overflater og innovative løsninger som tavle, whiteboard, speil og glass.

Hvilken farge vil du ha på innerdørene?

Dører er kanskje detaljer når du bygger nytt eller pusser opp, men helheten ligger i detaljene. En ganske synlig detalj, er fargen på døren. Siden hvitmalte dører kom på markedet, har fargen NCS S 0502-Y, også kalt bomull, vært standard. Dette gjelder også de fleste andre malte byggevarer.

Vi har imidlertid lenge sett en stor økning i etterspørselen av dører og karmer i fargen NCS S 0500-N, klassisk hvit, som er en mer nøytral farge. NCS S 0500-N inneholder 5 % svart, men ellers ingen andre fargetoner. Da kan den trygt brukes opp mot alle fargetoner, mens bomull kan oppleves litt gulaktig. Likevel er fortsatt Bomull standard, men hos eksempelvis Bygg1 og Harmonie finner du mange lagerførte dørmodeller og karmer i klassisk hvit. Hos Harmonie får du også flere modeller i den grå NCS fargen S 7500-N. Flere og flere velger dessuten å bestille innerdørene sine i en valgfri NCS-kode, med samme farge på karmen.

Vil du gjøre noe helt annet, kan du vurdere svart. Det er kanskje ikke det første som slår deg når det blir snakk om dører, men det burde det kanskje være. Svart er helt klart den nye trendfargen, både hjemme og på hytta. Stadig flere velger svart kjøkken, vinduskarmer, VVS-artikler og dører. Svarte og klassisk hvite innerdører kan med fordel kombineres, for å myke opp eller lage kontrast. For å få et gjennomført resultat kan du også velge svarte dørvridere og wc-signalskilt.

Glassdør inn til badet

Bad og toalett er typiske rom der det kan være fint med litt ekstra lys, men det er samtidig ikke ønskelig med innsyn. Lenger sør i Europa har bruk av glassdører inn til bad vært brukt lenge. Nå begynner denne trenden å spre seg nordover. Badet vil føles utrolig mye større, friskere og åpnere med en glassdør. Om du har vært på hotell i Norge i det siste, har du kanskje lagt merke til at glassdører inn til baderom også her hjemme har blitt stadig mer populært.

Det er i de fleste tilfeller ikke gjennomsiktig glass vi snakker om her, men som regel frostet glass. Frostet glass gir deg mye lys og god skjerming, ingen vil kunne se annet enn skygger på innsiden. Glasset er herdet, slik at sikkerheten er bevart.

Det kan også være smart å bruke WC-signalskilt inn til bad og toalett. Man er ofte bekymret for at små barn skal låse seg inne eller velger å gjemme den vanlige nøkkelen til badet. Denne problemstillingen slipper du med WC-signalskilt. Du slipper også problemet med at nøkkelen forsvinner, samt at det ser mye bedre ut. Det finnes mange forskjellige WC-signalskilt, også i svart.

Innerdører med ekstra egenskaper

I en del tilfeller trenger du innerdører som gir deg noen ekstra egenskaper. Dører med brannhemmende egenskaper isolerer mot brann og sørger for et sikkert og trygt miljø. Avhengig av klassifisering og utseende kan du tilpasse din branndør til ditt miljø. I private hjem er det mest vanlig med en branndør i tre. Tredørene leveres i et bredt utvalg farge, malte overflater, laminater og finér, slik at du finner en løsning som passer.

Det finnes også ståldører med fokus på brann og mekanisk styrke. Disse kommer i et bredt utvalg av standardiserte ståldører. Dermed kan du velge en dør med passende utseende og farge til miljøet i ditt bygg. Til tross for at for at ståldørene er standardiserte, kan du velge mellom et utvalg av karm-typer, terskel-typer og ulike beslag.

Trenger du en dør til et lydstudio, kinorom, lydrom, øvingslokale, entrédør til leilighet eller mot lignende rom der god lyddemping er ønskelig, er det lurt å gå for en dør med lyddempende egenskaper. I enkelte rom kan det faktisk også egne seg å montere to lydisolerende dører i samme lysåpning for å få økt støyisolerende effekt.

Når det gjelder normale dører, bør du også tenke litt på lyd. Du kan nemlig velge mellom av bra-bedre-best når det kommer til innerdører. Vi anbefaler alltid å velge kompakt dør eller massiv dør. Dette for å oppnå god lydreduserende evne. Om du velger en kompakt dør med pakning oppnår du veldig god lydreduserende evne fremfor en lett formpresset dør. Velg kompakt eller massiv dør inn til rom du vet trenger mulighet til å stenge lyd uten. Dette være for eksempel soverom, toalett eller vaskerom.

Relaterte artikler

En peis for moderne hjem

Ethvert hjem fortjener en vakker peis. Nordpeis Praha er liten og nett og gir akkurat passe mye varme til at du kan fyre så ofte du vil.

Fire grunner til å velge et miljøvennlig bad

Å velge miljøvennlig er smart for både planeten, økonomien og baderommet. Med det bærekraftige veggsystemet fra norske Fibo velger du fra et enormt utvalg dekorvarianter innen moderne skandinavisk design.

Listverk som en del av interiøret

Combiwood Barkevik er en av landets ledende leverandør av listverk. De er med på å sette et personlig preg på ditt nye Blink Hus. Utvalget av lister er stort, og det er viktig å bruke tid på å finne lister som passer til overflatene og hjemmets interiørstil.