Hopp til hovedinnhold
Et par sitter i sofaen rett ved store sorte vinduer fra Gilje

Rehabilitering for bedre boforhold

Klimautfordringer og det grønne skiftet er noe som berører de aller fleste av oss. I årene som kommer vil ikke minst byggebransjen bli preget av arbeidet med å minske klimaavtrykket til framtidens bygg. Utfordringene og oppgavene står nærmest i kø, og det gjør faktisk mulighetene og løsningene også. Her deler våre produktleverandører nyttige tips for deg som skal rehabilitere huset!

Trebygg med puss fikk fornyet ytterveggene

Når en fasade rehabiliteres, er det viktig å gå grundig til verks. Hvis det også er uløste problemer inni veggen, vil ikke en ny og pen pusset fasade få stå i fred så lenge før hele veggen må rehabiliteres på nytt. I Usbls borettslag i Dalehaugen ble jobben gjort grundig, da overraskelsen dukket opp. Weber var behjelpelige og hadde en god del verktøyer som gjorde kalkuleringen enklere!

Skjulte skader etter 23 år

Som så ofte ved rehabilitering, dukket de skjulte skadene opp da veggen ble åpnet og fasaden revet. Men for et bygg fra 1999 var det overraskende omfattende skader 23 år etter at fasaden sto ny. Reisverket er av tre og ble opprinnelig bygget med puss på isolasjon.

En sliten fasade før oppussing

Før fasaden ble revet. Foto: Weber

Etter fasaden var revet. Fuktproblemene var mer omfattende enn først antatt.

Etter fasaden var revet. Fuktproblemene var mer omfattende enn først antatt. Det var manglende vindtetting, tetting av isolasjon og vanntett sjikt inn mot alle leilighetene. Foto: Weber

Fasade etter rehabilitering

Her ser du resultatet etter rehabiliteringen. Ytterveggene fikk en solid rehabilitering samtidig som fasaden. Pussen som er brukt blander Weber selv i sin egen lab på Borge ved Fredrikstad. De kan spesialblande akkurat den fargen du ønsker til ditt prosjekt! Foto: Weber

Isolere huset? Husk, ulike bygningsdeler krever ulike løsninger

Effektiv isolering handler ikke om en enkelt løsning på alle overflater. Hver del av huset har sine egne behov og utfordringer når det gjelder å holde på varmen og sikre komforten. Nedenfor gir ROCKWOOL tips om hvor og hvordan deres produkter kan brukes:

1. Isolering av husfasaden

Utvendig tilleggsisolering reduserer ikke bare energiforbruket, men vil også bryte kuldebroene og øke temperaturen i den bærende konstruksjonen. Dette gir en sunnere vegg med bedre støydempende egenskaper og mindre fare for fukt- og råteproblemer. Brukes ROCKWOOL steinull forlenges levetiden for den bærende konstruksjonen uten at verdifulle innvendige arealer går tapt.

2. Isolering av loftet

Energirenovering av loft er ett av de enkleste og mest effektive tiltakene som kan gjøres for å forbedre husets energistandard og bokomfort på. Er det rimelig god plass og enkelt å komme til på loftet, er det fordelaktig å bruke ROCKWOOL FLEXI A-PLATE 34. Platens fleksible langside gjør at du unngår unødig kapp og tilpasninger.

En mann som pusser opp

Foto: ROCKWOOL

På kalde loft med dårlig tilgjengelighet, kan det være fornuftig å isolere med ROCKWOOL Granulat Pro. Dette er opprevet isolasjon som blåses ut med egne maskiner slik at alle kriker og kroker blir fylt effektivt. Produktegenskapene er de samme gode som med vanlige isolasjonsplater. Arbeidet utføres ofte av autoriserte spesialfirmaer.

3. Isolering av skråtak

Taket er ett av de stedene som har størst varmetap. Tilleggsisolering med ROCKWOOL FLEXI A-PLATE 34, som kan utføres enten fra undersiden eller oversiden av taket, vil derfor kunne ha stor effekt på energiforbruket.

4. Isolering av skillevegger

Å isolere skilleveggene med ROCKWOOL bidrar både til økt brannsikkerhet, god støydemping mellom naborommene og bedre temperaturkontroll mellom rommene.

Ønsker du en skillevegg med best mulig lyddemping, anbefaler vi at du isolerer med ROCKWOOL Lydplate. Er god temperaturkontroll mellom rommene viktig, anbefales det å bruke ROCKWOOL FLEXI A-PLATE 34.

5. Isolering av etasjeskillere

Isolering av etasjeskillere bidrar til å forhindre varmetap mellom etasjene og følelsen av kaldtrekk langs veggene. Dessuten dempes sjenerende lyd og støy – enten det gjelder høy musikk, barnelek eller fottrinn.

Med ROCKWOOL FLEXI A-PLATE 34 vil mye av støyen kunne reduseres. Men skal du få optimal lyddemping, trenger du ytterligere tiltak i form av trinnlyddemping og lydbøylehimling. Kommer støyen fra etasjen over, vil en løsning med flytende gulv lagt på ROCKWOOL Trinnlydplate være effektiv.

Kommer støyen fra etasjen under, kan problemet løses ved å montere en lydbøylehimling med ROCKWOOL Lydbøyler og isolasjon i taket der.

6. Isolering av kjellervegger

Klimaendringene vil gjøre at vi får perioder med mer intens nedbør enn det vi er vant til. For å oppnå en tørr og varm kjeller, er det foruten god fuktsikring, viktig å ha en riktig isolering og drenering av ytterveggen. Det anbefales å legge minimum halvparten av den totale isolasjonstykkelsen på utsiden av kjellerveggen. Jo mer isolasjon som kan plasseres på utsiden av kjellerveggen, jo bedre er det. Ved å benytte ROCKWOOL Drensplate får du en fullgod teknisk og kostnadsbesparende løsning som reduserer faren for fukt- og muggproblemer.

Bytte tak? Nå kan du velge betongtakstein som er mer skånsom mot naturen

Nå lanserer BMI Norge en ny og innovativ overflatebehandling på alle sine Zanda betongtakstein. Den nye overflatebehandlingen er mer skånsom mot miljøet, samtidig som den gir den samme effektive beskyttelsen mot tilgroing av mose og alger som dagens takstein.

Sort takstein fra Zanda

Zanda betongtakstein fra BMI.

– Den tradisjonelle måten å forhindre tilgroing av mose og alger på malte overflater har vært å tilsette filmkonserverende kjemikalier i malingen. I likhet med utemaling for hus, har dette også vært den tradisjonelle metoden for betongtakstein. Den nye overflatebehandlingen har så gode mekaniske egenskaper at de filmkonserverende kjemikaliene ikke er nødvendige lenger for å oppnå beskyttelse mot tilgroing. Derfor får du en like god beskyttelse som før, bare mer skånsom mot naturen, sier Mikael Berg - ansvarlig for BMIs Zanda produktportefølje for skråtak i Norden.

Rehabilitering handler ikke bare om å endre husets fasade

Bor du i en eldre bolig har du kanskje merket at det stadig trekker fra vinduene, eller at gangen din alltid føles litt kald.

Sort ytterdør fra Gilje.

Foto: Gilje

Reduser varmetapet med nye vinduer og ytterdører

Ved å bytte ut vinduene til nye med 3-lags glass, samt bytte til en godt isolert ytterdør, vil du raskt merke stor forskjell – ikke bare på strømregningen, men også på komforten i boligen din.

Vinduer med 3-lags glass forsinker varmeutslippet bedre enn andre vinduer, og du vil trenge mindre oppvarming fra vedfyring og/eller elektriske ovner. To av de tre glassene har et isolerende belegg, og det er to lag med argongass som forsinker varmeutslippet. Du vil dermed ikke lenger oppleve at det blir kaldras fra vinduene og ned mot gulvet, slik at det blir gulvkaldt. Andre fordeler ved å bytte gamle vinduer og ytterdører med nye er at det vil øke verdien på boligen din.

Er du usikker på hvordan du skal velge en godt isolert ytterdør? Se på U-verdien. Jo lavere U-verdi, jo bedre isolasjonsevne. Det samme gjelder også vinduene!

Nytt gulv? Her er en guide til gulvvalg!

Når du velger gulv til ditt hjem er det i viktig å ta hensyn til rommets funksjon og familiesituasjonen. Er det små barn eller kjæledyr i husstanden? Hvor mye trafikk er det i rommet? Å velge et gulv som tilfredsstiller familiens behov er avgjørende for å kunne slappe av i hjemmet og leve livet fullt ut.

1. Laminatgulv er enkelt å vedlikeholde

Ønsker du et naturtro, pålitelig og bærekraftig gulv er Pergo laminatgulv et veldig godt valg. Deres laminatgulv er svært slitesterke, ripebestandige og vannavstøtende, og er nesten umulig å skille fra ekte treverk. Dessuten beholder det fargen år etter år!

og passer spesielt godt til rom med mye trafikk og for deg som har barn eller dyr. Pergo laminatgulv er dessuten svanemerket og leveres med livstidsgaranti.

En jente som drar stolen etter seg

Laminatgulv fra Pergo.

2. Vinylgulv er flekk- og vannavstøtende og lette å rengjøre

Dette gjør vinylgulv ideelle for familier med barn og kjæledyr. Vinylgulv egner seg spesielt godt i rom der det er fare for fukt, for eksempel på kjøkkenet og gangen. Vinylgulv er i tillegg mykt å gå på og har en lydabsorberende effekt. Vanligvis trenger du et separat underlag for å legge vinylgulvet, men nytt fra høsten 2023 er at alle Pergo vinylgulv leveres med integrert underlag, noe som gir raskere og enklere legging.

Lyst vinylgulv fra Pergo

Vinylgulv fra Pergo.

3. Pergo parkettgulv er svanemerket og leveres med livstidsgaranti

Parkettgulv er et tidløst og elegant alternativ som gir rommet et naturlig og varmt preg. Ulempen med tregulv er at det lett får riper, så unngå å legge det i ganger og områder der det er grus og stor risiko for riper. Tidligere har tregulv vært svært følsomme for fuktighet, men takket være StayClean+-teknologien er noen av Pergos tregulv nå vannbestandige i opptil 72 timer.

En gutt og jente står ved vinduet og ser ut

Parkettgulv fra Pergo


Planlegger du en boligrenovering? Ta kontakt med din lokale Blink Hus-forhandler for gratis rådgivning og prisoverslag!

Et par sitter i sofaen med jakkene på

Ta kontakt med din nærmeste Blink Hus-forhandler for å starte rehabiliteringen før vinteren setter inn igjen. Foto: ROCKWOOL

Relaterte artikler

Trenger du hjelp til rehabilitering, ombygging eller tilbygg

Rehabilitering, ombygging og tilbygg

Pusse opp, bygge om eller bygge på? Ta kontakt med oss i Blink Hus Helge Rød for en gratis og uforpliktende befaring. Vi legger til rette for at våre kunder kan komme med hvilket som helst utgangspunkt i byggeplanene de har. Vi bistår med både små og større prosjekter – enten du skulle trenge bytte av vinduer eller totalrehabilitering av et eldre bygg.

Energiberegning: Veien til energimerke A

Energiberegning: Veien til energimerke A

Vil du vite hvordan du kan gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt og miljøvennlig? Vi har testet ut hvilke tiltak som kan gjøres for å løfte husene våre fra energimerke B til A! Som en bonus har vi også regnet ut hvor lang tid det tar for å få igjen de ekstra kostnadene knyttet til å oppnå energimerke A.

100 år gammelt hus ble nytt

Familien på Bømlo ville bevare stilen og sjarmen på det 100 år gamle huset. Nå har de fått et hjem som er oppgradert til dagens standard. – Vi er kjempefornøyde med jobben Blink Hus har gjort for oss, sier Erling Digernes og Mari-Anne Soltveit.