Hopp til hovedinnhold
Foto: Pia Ulin

20 smarte løsninger når du skal bygge hus

Et drømmehus henger ofte sammen med funksjonelle og praktiske løsninger. Et hus som er tilpasset akkurat din families behov. Som har rom for alle de viktige tingene og mindre duppeditter. Interiørarkitekt, Marita Lorentzen, gir deg her noen smarte løsninger som kan gjøre hverdagen enda enklere i nytt hus.

Praktiske løsninger for et godt vaskerom

Mange drømmer om å gjøre klesvasken så behagelig som mulig. Vaskerommet er nødvendigvis ikke det rommet i huset med størst areal, og derfor er viktig å se mulighetene for integrerte og smidige løsninger. Noen tips fra Marita her er:

1. Skuffer under vask

Skuffer gjør alt så mye lettere. Her er det rom for rengjøringsmiddel, klesklyper, bruksanvisninger, svamper og alt som er fint å ha i nærheten, men som ikke trenger å stå til utstilling. En annen populær løsning er å ha skuffe med brett under oppvaskmaskin og tørketrommel, slik at du kan jobbe med skittentøyskurven fra en mer behagelig høyde.

2. Klesstativ som kan senkes og heves fra taket

Takmontert tørkestativ sparer verdifull gulvplass og er enkelt å få ut av veien når du ikke trenger det.

3. Benk til bretting av klær

Kan du egentlig få for mye benkeplass? Hvis du har mulighet til å plassere vaskemaskin og tørketrommel ved siden av hverandre, kan du ha en praktisk benkeplate over.

4. Integrert strykebrett i skap

Her finnes det mange gode løsninger. En variant er å integrere strykebrettet i en skuff i skapet. Søker du litt på Pinterest, ser du også forslag til mange andre gode idéer.

5. Skittentøyssjakt

Denne trenger vel egentlig ikke så mye forklaring. Med en skittentøyssjakt fra badet i andre etasje slipper du den kjedelige jobben med å transportere kurvene mellom etasjene.

Klær på stativ fra taket

Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash

Les også: Slik skaper du harmoniske rom

Ti tips til gode løsninger på kjøkkenet

Hvor skal man begynne? Skap, skuffer og hvitevarer. Kjøkkenet er ett av husets mer kostbare rom, og derfor kan det være lurt å være tidlig ute med planleggingen slik at du får kjøkkenet du drømmer om.

Sort vask på kjøkkenet

Foto: Sigdal Kjøkken

6. Underlimt vask

En slik integrert vask har verken fuger eller rom for skitt. Vasken settes inn nedenfra og limes på undersiden av benkeplaten.

7. Vask som er stor nok til å vaske stekepannen og store kjeler

Du har nok opplevd frustrasjonen med vann som spruter over hele kjøkkenet når oppvasken skal tas. En måte å unngå dette på er å gi litt mer rom for en oppvaskkum som er litt bredere og dypere.

8. Skjulte dobbeltskuffer til bestikk

En slik bestikkskuff er et godt eksempel på hvordan du kan utnytte tomrommet i en høy skuff eller et kjøkkenskap med dør. Her får du brukt hele høyden!

Skuffer på kjøkkenet

Foto: Sigdal Kjøkken

9. Sittebenk med oppbevaring på kjøkkenet

En slik oppbevaringsløsning er både praktisk og fint! Kjøkkenet er for mange stedet hvor det gjøres både lekser, kontorarbeid og hobbyaktiviteter. En romslig kjøkkenbenk er derfor et fint oppbevaringssted for barnas tegnesaker og puslespill.

10. Hjørneskap med uttrekk

Et hjørneskap med uttrekk i kjøkkeninnredningen hjelper deg å utnytte plassen maksimalt. Mange velger å bruke disse ekstra store skapene til plasskrevende utstyr som kjeler, stekepanner og ildfaste former.

11. Hideaway-skap

Disse skapene har blitt svært populære de seneste årene. Her kan kjøkkenmaskiner kobles opp, og kokebøker stå fremme på hyller. Når du ikke vil at det skal synes, er det bare å lukke dørene for å skape et rolig uttrykk.Som i eksempelet fra Sigdal nedenfor:

Åpent hide-away skap på kjøkken

Foto: Pia Ulin, Sigdal Kjøkken

Lukket hide-away skap på kjøkken

Foto: Pia Ulin, Sigdal Kjøkken

12. Kjøkkenkvern i vasken

Kjøkkenkvern kalles også for matavfallskvern og kan monteres i de fleste kjøkkenvasker. Denne benyttes til å kompostere organisk avfall som skrell og kaffegrut.

13. Avtalesystem i skuffer

Et godt system i skuffene gjør matlaging så mye enklere. Hvorfor havnet plutselig ziplock-posene sammen med gryteklutene? Antisklimatter, rammer og knivblokker kan øke kjøkkentrivselen betraktelig.

Skuffer på kjøkkenet for oppbevaring

Foto: Sigdal Kjøkken

14. Feieluke

Noen kaller det feieluke, andre kaller det smulesluk. Denne smarte luken er en del av sentralstøvsugeren, og gjør det veldig enkelt å holde gulvet på kjøkkenet fritt for smuler og støv. Samle skittet rett fremfor luken, åpne opp og skyv unna. Lett som bare det, og noe mange småbarnsfamilier setter stor pris på.

15. Én kran – flere muligheter

Tenk at det er mulig at en og samme kran kan gi deg både kaldt, varmt og kokende vann. En slik kran gir deg litt fortjent luksus i hverdagen. Mange velger også kran med uttrekksslange, som er veldig praktisk når du ønsker å skylle hjørnene i oppvaskkummen.

Fem gode tips til et praktisk soverom

Moderne soverom

Foto: Per Erik Jæger, Styling: Siv Brenne

Et rotete soverom er et dårlig utgangspunkt for en god nattesøvn. Det blir fort ustrukturert og kaotisk når du ikke helt vet hvordan du skal utnytte plassen og gjøre rom for alle klær. Foreldrenes soverom blir også et sted hvor både dokumenter, reisevesker, ekstra dyner og puter blir oppbevart hvis huset ikke har bod eller kontor. Derfor er Maritas beste løsninger følgende:

16. Arbeidsbord med hyller eller skap over

Det er kan hende du får dekt kontorbehovet ved å lage et lite arbeidsbord i et av hjørnene på soverommet. Hyller eller skap over kan også være praktisk for å ha plass til dokumenter, bøker og skriveutstyr.

17. Prioriter walk-in closet hvis du har mulighet

Et walk-in closet forblir en drøm for mange. Likevel er det stadig flere ferdighus som blir designet med dette herlige rommet, eller en bod like ved som det kan lages en inngang til.

Kongsberg fra Blink Hus

Kongsberg er et stort og moderne hus med en spennende fasade. Hovedsoverommet er også designet med et walk-in closet på 6,2 kvadratmeter.

18. Velg møbler med flere funksjoner

Det finnes både senger og puffer med oppbevaring. Den skjulte lagringsplassen i multifunksjonelle møbler gjør det enkelt å organisere uten at det nødvendigvis går på bekostning av utseende.

19. Utnytt veggene og høyden

Nattbordet må nødvendigvis ikke være så tradisjonelt. Hva med et hengende nattbord med hyller over? Er du litt ekstra handy kan du alltids lage et nedfellbart skrivebord som monteres på veggen.

20. Plassbygde skap

Har du ikke rom for et helt walk-in closet, kan plassbygde skap være en mulighet. Dette åpner opp for å utnytte arealet så godt som mulig.

Stol og garderobeskap på soverom

Fargerike.no, stylist Siv Brenne og fotograf Per Erik Jæger

Les også: Husbygging – hvor starter jeg?

Drømmer du om et hus tilpasset deg og din familie? Ta kontakt!

Du har mange valgmuligheter når du bygger et nytt hus med Blink Hus. Hva du og din familie setter pris på, er det kun dere som kan svare på. Våre forhandlere og deres underleverandører hjelper deg å tilpasse og integrere dine ønsker i ditt nye hjem. Ta kontakt med din nærmeste forhandler for et uforpliktende møte!

Relaterte artikler

Kataloghuset Vadsø av Blink Hus

Bygge hus – steg for steg

Går du med en drøm om å bygge hus, men lurer på hvordan det egentlig foregår? I denne artikkelen kan du lese mer om de syv stegene til et helt nytt hjem.

hadeside av moderne hus på ett plan

Slik kan du bygge hus til en lavere pris

I likhet med prisen for å kjøpe et ferdig hus på markedet, vil prisen for å bygge et hus fra bunnen av avhenge av flere ulike faktorer. Bygger du med Blink Hus, kan du velge mellom hus i mange forskjellige prisklasser. Det er også flere valg du kan ta for å gjøre det billigere å bygge hus.