Hopp til hovedinnhold
Foto: Per Erik Jæger

8 tips til barnefamilier som skal bygge hus

Det store plusset med å bygge nytt hus er at du kan velge som du vil. Fra de store detaljene i planløsningen, og ned til små detaljer i kjøkkenskuffen. De fleste som skal bygge nytt hus har ikke gjort dette før, og derfor har vi samlet våre beste tips til dere med fokus på et godt hjem for både barn og voksne.

Råd fra våre eksperter

Enten du ønsker å ta utgangspunkt i et ferdighus, eller om du vil bygge et arkitekttegnet hus, er valgmulighetene mange. Interiørarkitekt Marita Lorentzen i MNIL og arkitekt Elin Kongsvik i Mestergruppen Arkitekter har lang erfaring med nettopp dette, og kommer her med sine beste tips til barnefamilier som skal bygge nytt hus:

1. Lag et moodboard

Marita har selv barn, og er godt kjent med hva en barnefamilie kan ønske seg. Hennes første og viktigste tips er å lage en inspirasjonstavle med tekst og bilder som sier noe om hvilket behov familien har.

Lys loftstue i husmodell Norddal

Norddal er et av våre mest tradisjonsrike og populære hus. Bildet er fra en av mange varianter som er bygget for våre kunder. Se så fint! Romslig loftstue med adkomst til koselig balkong med overbygg. I denne etasjen ligger det også tre store soverom og et bad.

Det kan være vanskelig å ramse opp, men prøv å tenk over hva dere savner i dagens bosituasjon. I denne fasen kan det være lurt å bestille huskatalog og se på leverandøren sin nettside for inspirasjon. Blink Hus sine forhandlere tilbyr også uforpliktende oppstartsmøter hvor du kan få en pekepinn i riktig retning, og sette opp møter hvor dere sammen tilpasser huset etter deres behov.

2. Bygg hus med alle soverom i samme etasje

En barnefamilie har gjerne behov for et hus som har alle soverom samlet i samme etasje – spesielt de som er i småbarnsfasen. I denne delen av huset kan det også være lurt å ha en TV-stue som gir barn og voksnes boltreplass til de ulike behovene i hverdagen og de ulike fasene i livet til en barnefamilie.

Aurdal fra Blink Hus

Aurdal er et svært populært hus med herskapelig preg. I andre etasje er det en romslig loftstue, fire soverom og et stort bad.

Sandefjord fra Blink Hus

Sandefjord har alt du trenger på ett plan. Boligen utnytter arealet godt og har luftige løsninger. Dette gjør at rommene føles adskilt, men samtidig sammenkoblet og sosialt.

Blink Hus sine ferdighus på ett plan oppfyller mange av kravene til en barnefamilie. I tillegg gir denne praktiske planløsningen deg en livslang bolig som du kan bli gammel i. Våre hus med flere etasjer kan også tilpasses sammen med våre arkitekter. Her er det fullt mulig å flytte en vegg eller et soverom! Klikk deg inn på våre ferdighus og bli kjent med plantegningen nederst på siden.

3. To bad og vaskerom

De fleste med barn har opplevd viktigheten av to bad. Det kan være lurt å lage plass til et badekar på et av badene og stellebord på begge.

Skitne uteklær og sko er en del av hverdagen og de ulike årstidene i en småbarnsfamilie. Derfor kan det være en god idé å ha vaskerom i nærhet til inngangspartiet. Da er det lett å spyle, vaske og tørke klærne umiddelbart, noe som vil være en stor fordel.

4. Praktisk inngangsparti

Småbarnsperioden er kanskje ikke tiden i livet hvor det kun er grønne planter, duftlys og speil i inngangspartiet. I en barnefamilie hvor barn og voksne skal inn og ut av døra samtidig, er det lurt å tenke på de praktiske løsningene. Sørg for god oppbevaringsplass, skyvedørsgarderober og bod til yttertøy. Husk at barnevognen også bør få en liten krok i inngangspartiet.

5. Åpen stue-/ kjøkkenløsning med utgang til terrasse og hage

Asker fra Blink Hus

Asker har en praktisk planløsning for barnefamilier. Her finner du åpen stue-/ kjøkkenløsning, alle soverom i første etasje, stor hall og vaskerom tilknyttet inngangspartiet og mye boltreplass utvendig.

Pandemien ga mange behov for mer privatliv og flere soner i huset til lek, leksearbeid og hjemmekontor. Samtidig har både barn og voksne opplevd viktigheten av å samles til sosiale lag. Å kunne invitere besteforeldre, tanter og onkler til familieselskap er plutselig ikke noe vi tar for gitt.

«Det å plassere stue og kjøkken på et plan med tilknytning rett til terrassen og hagen kan være fint for en småbarnsfamilie. Da har du oversikt over barna og gjestene når de er ute og på besøk. Likevel er du fortsatt med og inkludert når du står på kjøkkenet»

- Marita Lorentzen, interiørarkitekt i MNIL

6. Sportsbod eller garasjeloft

En familie har mer duppeditter og utstyr enn hva du først ser for deg, og det er ikke alt man bruker like ofte. Vinterdresser, julepynt, verktøy, snømåke, ski, akebrett, sommerleker og trampoline er bare noe av det som trenger rom. Mange av våre ferdighus er allerede designet med sportsbod og garasje. Hvis du ønsker en frittstående garasje, kan det være et alternativ å bruke loftetasjen her som oppbevaring.

Asker fra Blink Hus

Asker har en stor sportsbod rett rundt hjørnet fra inngangspartiet.

7. Tilpass huset til nabolaget

Mange av boligfeltene som vokser frem har en kombinasjon av tomter for både eneboliger og eneboliger i kjede hvor du ikke får naboen så tett inntil deg. Et sted hvor barna kan springe og leke har blitt viktigere enn noen gang.

En viktig faktor når du skal bygge hus er å tenke på innsyn og utsyn. Ser du et ferdighus på vår nettside som du ønsker å ta utgangspunkt i, hjelper våre forhandlere deg å tilpasse huset til tomten og nabolaget. Hvis du ønsker å flytte et vindu eller inngangsdør, hjelper våre forhandlere og arkitekter deg å fikse dette etter krav og regler.

Les også: Fikk tilpasset moderne hus til unik tomt i strandsonen

8. Velg hus med utleiedel

Heimdal fra Blink Hus

Heimdal med utleiedel: Den delen av husets første etasje som tilhører hovedboligen har soverom, et stort bad, vaskerom, bod og teknisk rom. I andre etasje er huset delt i to soner, med soverom og bad på den ene siden og stue/kjøkken på den andre siden.

Hus med utleiedel er også en fin måte og skaffe litt ekstra inntekter på. Heimdal er et av våre ferdighus med utleiedel. En slik bolig gir et tilpasningsdyktig hjem for hele familien. Ønsker du ikke lenger å leie ut etter noen år, kan du for eksempel ta i bruk utleiedelen selv. Et hus med utleiedel kan også være en fin overgang til voksenlivet for barna i huset.

Les også: Fordeler ved å velge hus med utleiedel

Skal du bygge hus? Vi hjelper deg!

Det kan være vanskelig å vite hva du skal prioritere og ikke når du skal bygge hus. Heldigvis har våre forhandlere bygget mange hus, og hjelper deg gjerne med å realisere boligdrømmen for deg og din familie. De hjelper deg å tilpasse våre ferdighus til deg og ditt behov, i tillegg har vi arkitekter som hjelper deg i gang hvis du ønsker å komme med egne skisser. Her er ingen husdrømmer for små eller for store. Vi gleder oss til å møte din familie.

Relaterte artikler

Kataloghuset Vadsø av Blink Hus

Bygge hus – steg for steg

Går du med en drøm om å bygge hus, men lurer på hvordan det egentlig foregår? I denne artikkelen kan du lese mer om de syv stegene til et helt nytt hjem.

Svein Perander tegnet skissene til eget funkishus

Bygge hus i 2023?

Har du allerede startet planleggingen av ny bolig i 2023, eller er du i ferd med å ta det første steget? La 2023 bli året hvor du realiserer boligdrømmen!