Hopp til hovedinnhold
Blink Hus Byggmester bygger hus

Så mye kan du spare på egeninnsats og utelukking av rom

I en tid hvor boligmarkedet er utfordrende, leter mange etter måter å redusere kostnadene i husbyggingsprosessen. Det kan være strategisk å utelate visse rom fra byggeplanen eller å påta seg deler av byggejobben selv for å kutte kostnader. I denne artikkelen vil vi presentere eksempler på kostnadsbesparelser og viktige faktorer du bør tenke på før du setter i gang.

Hvordan kan egeninnsats lønne seg?

Kjell Inge Søvik, boligselger hos Blink Hus Dale Malo, bistår kundene med å realisere deres drømmehjem gjennom skreddersydd rådgivning. Han har som mål å sikre en sømløs og sikker byggeprosess.

Førstegangsetablerere har ofte en særlig interesse for egeninnsats og hvordan det kan bidra til kostnadsreduksjon i byggeprosessen. Det er viktig å avklare egeninnsats med boligforhandler, da kriteriene kan variere mellom ulike forhandlere.

Kjell Inge Søvik, salgsansvarlig hus og hytter i Blink Hus Dale Malo.

Kjell Inge Søvik, salgsansvarlig hus og hytter i Blink Hus Dale Malo.

Nøkkelfaktorer du må vurdere

Ved vurdering av egeninnsats, fremhever Søvik to viktige faktorer:

Byggetid og byggelånstid: Å utsette byggingen eller legge inn egeninnsats kan forlenge byggetiden, noe som kan føre til høyere byggelånskostnader. Et byggelån har ikke like gunstige betingelser som et boliglån, og derfor lønner det seg som regel alltid å gjennomføre byggingen på kortest mulig tid.

Kvalitet på arbeidet: Egeninnsats kan føre til noe lavere kvalitet på arbeidet, spesielt hvis du mangler erfaring og profesjonelle verktøy. Dette kan påvirke hvor lønnsomt og fornuftig det vil være og gjøre store deler av snekkerarbeidene selv.

Så mye sparer du på å utsette byggingen av garasjen

Å vente med å bygge garasjen er et godt eksempel på innsparing uten at det er utfordrende for entreprenøren som bygger huset, ifølge Søvik. Dette gir deg også god tid til å planlegge uteområdet.

Besparelsene vil variere avhengig av garasjens størrelse, kvalitet og tomtens egenskaper, men det kan grovt anslås å ligge mellom 600 000 og 750 000 kroner, forteller Søvik.
Husmodellen Lade har en garasje på 46 kvadratmeter, inkludert sportsbod på 13 kvadratmeter.

Husmodellen Lade har en garasje på 46 kvadratmeter, inkludert sportsbod på 13 kvadratmeter.

- Hvis du vurderer å selv gjøre mur- og tømrerarbeid for å ferdigstille garasjen samtidig med boligen, kan dette potensielt føre til en besparelse på omtrent 150 000 til 175 000 kroner, beregner Søvik.

Vent med å innrede noen av rommene

Det lønner seg sjelden å droppe innredningen av oppholdsrom, da besparelsene er minimale.

Imidlertid, hvis du allerede har et funksjonelt bad og bestemmer deg for å utsette innredningen av et ekstra bad, kan det medføre en betydelig kostnadsreduksjon.

Baderom bygget av Byggmester Reidar Vallestad AS

Foto: Byggmester Reidar Vallestad AS.

- For eksempel, et bad med en størrelse på 7-9 kvadratmeter som ikke blir innredet, kan estimert gi en besparelse på omtrent 150 000 til 250 000 kroner. Dette beløpet er en grovt anslått og ikke nøye beregnet.

Levering av råbygg

Husmodellen Farsund

Husmodellen Farsund

Å gjøre deler av det innvendige arbeidet selv, øker også ditt ansvar for prosjektets fremgang og utførelse, noe som kan gjøre prosessen mer kompleks. Med de rette ferdighetene kan derimot et råbygg gi store besparelser. Et råbygg leveres tett, men uten innvendig finish, tekniske installasjoner eller overflatebehandling

- Det er imidlertid avgjørende at kunden har valgt de rette fagfolkene, som rørlegger, elektriker, våtromsinstallatør, og at de er kompetente til å fullføre snekkerarbeidene selv.

Har du tid til å håndtere byggeprosessen selv?

Sørg for at du har 500-700 timer til rådighet over de neste 3-5 månedene, og at du er trygg på dine ferdigheter. Hvis du ikke har tid til dette, kan det være klokt å revurdere å ta på seg et slikt prosjekt på egenhånd, sier Søvik.
Bilde av et rom med nydelig mørk blå panel på veggene

Foto: Blink Hus Telemarkhus

Les også: Bygge hus? Dette kan du velge å gjøre selv!

Ta med et kostnadsestimat til banken

Ta kontakt med din lokale Blink Hus-forhandler for å få hjelp til å lage en kostnadsoversikt.

Dette gir banken et klart bilde av de økonomiske verdiene knyttet til prosjektet, og bringer deg nærmere realiseringen av din boligdrøm. Velkommen!

Relaterte artikler

Husbankfinansiering med Blink Hus

Husbankfinansiering med Blink Hus

Med høyere renter og økte byggekostnader, kan det være krevende å finansiere huskjøp, eller oppgradere eksisterende bolig. Husbankfinansiering kan være svaret du leter etter. Ingen andre boliglån har lavere rente! I huskatalogen vår finner du en rekke hus som kvalifiserer for husbankfinansiering, og våre erfarne forhandlere veileder deg gjennom hele prosessen.

Tilpasset Kongsberg hus fra Blink Hus

Bygge hus? Stol på lokal kvalitet og erfaring

Å bygge sitt eget hus er en drøm for mange, men veien fra drøm til virkelighet kan være lang og kronglete uten riktig byggefirma. Det krever nøye planlegging, forståelse for prosessen, og ikke minst, en klar oversikt over hva det vil koste. Denne artikkelen gir deg innsikt i de viktigste faktorene ved husbygging, og hjelper deg å styre trygt gjennom prosessen, enten du vil ha et lite hus eller en stor familiebolig!

Hvordan finne den beste planløsningen for deg og dine behov?

Hvordan finne den beste planløsningen for deg og dine behov?

For å få en praktisk planløsning som sørger for at du bor godt, er det lurt å se for seg hva du trenger og ønsker noen år fram i tid. Arkitekt Jannicke Henriksen i Mestergruppen Arkitekter tipser oss om hvordan du gjør planløsningen best mulig.